Önce Fransa, şimdi Almanya! İlk kez soykırım kabul edildi

Almanya Fransa Emmanuel Macron son dakika son dakika haber
Önce Fransa, şimdi Almanya! İlk kez soykırım kabul edildi

800 binden fazla Tutsi'nin hayatını kaybettiği Ruanda soykırımı için Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un dün özür dilemesinin ardından, benzer bir adım da Almanya'dan geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Namibya'da soykırım yaşandığını kabul etti

Soykırımcı Alman güçleri, 1904-1908 yıllarında kendilerine direnen Herero ve Nama halklarından on binlerce kişiyi katletmişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Maas, "Bugünün bakış açısıyla resmi olarak bunu bir 'soykırım' olarak tanıyacağız. Almanya'nın tarihi ve manevi sorumluluklarının ışığında, işlenen zulümler için kurbanların torunlarından ve Namibya'dan af dileyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Almanya ilk kez sömürge işgali sırasında Namibya'da soykırım yaşandığını kabul etmiş oldu. 

Tarihçiler tarafından 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak nitelendirilen bu olay gelen açıklama ile Almanya tarafından ilk defa kabul edildi. Soykırım Namibya ve Almanya arasındaki ilişkilerdeki en büyük sorun olarak nitelendiriliyordu.

Almanya yaptığı açıklamada Afrika ülkesindeki projelere yardım etmek için bir milyar euro'dan fazla mali destek sözü de verdi. Almanya'nın bu açıklaması 'adı konulmamış tazminat' ve 'affedilmek için 1 milyar euro' verecek yorumlarının yapılmasına neden oldu.

Almanya'nın geçmiş yıllarda "tazminat" kelimesini kullanmaktan kaçındığı, bunun yerine ödenecek miktar için "yaraları sarmak" terimini tercih ettiği ve Namibya'nın bu ifadeyi yetersiz bulduğu kaydediliyordu.

FRANSA DA RUANDA SOYKIRIMI İÇİN ÖZÜR DİLEDİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin soykırıma destek olmakla suçlandığı Ruanda'ya "yeni bir sayfa açmak" amacıyla resmi ziyarette bulundu.

Fransa'nın fiilen suçlu olmadığını ancak soykırım rejiminin yanında olduğunu bildiren Macron, "Fransa, bölgesel bir çatışmayı veya iç savaşı önlemek isteyerek aslında soykırım rejiminin yanında durduğunu anlamadı. Fransa, en açık görüşlü gözlemcilerin uyarılarını görmezden gelerek, tam olarak bundan kaçınmaya çalışsa bile, en kötüyle sonuçlanan bir döngüde ezici bir sorumluluk üstlendi" ifadelerini kullandı.

Fransa’nın "bir suç ortağı" olmadığını ancak Fransa’nın gerçeğin incelenmesine çok uzun süredir sessiz kaldığını söyleyen Macron, "Fransa'nın bir görevi var, tarihle yüzleşmek ve gerçeğin incelenmesine çok uzun süre sessiz kalarak Ruanda halkına çektiği acıların miktarını tanımak" dedi.

 

Kaynak: Haber Global TV

son dakika Fransa Emmanuel Macron Almanya Heiko Maas Namibya soykırım