Kuzey Kore lideri Kim Jong Un hakkındaki iddialar gündeme düştü: Durumu kritik!

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un hakkındaki iddialar gündeme düştü: Durumu kritik!

Tüm dünyayı kasıp kavurmasına rağmen hiçbir vaka ya da can kaybı duyurulmayan ve son olarak 11 Nisan'da görülen Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un kalp ameliyatı geçirdiği ve durumunun kritik olduğu iddiaları gündeme düştü

Amerikan haber kanalı CNN'de yer alan ve ismi verilmeyen bir Amerikan istihbarat yetkilisine dayandırılan iddiaya ilişkin Güney Kore de kendi istihbarat araştırmasına başladı.

ABD basınında 36 yaşındaki Kim Jong Un'un ismi açıklanmayan bir kaynak tarafından yöneltilen iddialarda, ameliyat olduğu, durumun kritik ve hastanede yattığı bilgileri yer aldı. Güney Kore hükümeti konuyu doğrulayacak bir bilgiye ulaşamadıklarını duyurdu.

GÜNEY KORE İDDİALARI YALANLADI

Güney Kore ve Çinli kaynaklar Kuzey Kore liderinin durumunun kritik olduğu yönündeki iddialara ilişkin şüpheye düştüklerini ifade etti. Güney Kore resmi haber ajansı Yonhap ise iddiaları yalanlayarak Kim'in ciddi bir rahatsızlığı olmadığını duyurdu. 

Konuyla ilgili önce Seul medyasında Kim Jong Un'un Pyongyang dışındaki dinlenme evinde kalarak dinlendiği, durumunun iyiye gittiği yazıldı.

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Uluslararası İrtibat Departmanı'ndan bir yetkili ise Reuters'a Kim'in sağlık durumunun kritik olduğu iddialarının inandırıcı olmadığını dile getirdi. 

ANMA TÖRENLERİNE DE KATILMAMIŞTI

Kuzey Kore diktatörünün sağlığına ilişkin dedikodular, 15 Nisan'da hayatta olmayan büyükbabası ve Kuzey Kore'nin kurucusu Kim İl-Sung'un doğumgünü anma törenlerine katılmamış olması ile başladı.

15 Nisan ülkedeki en önemli ulusal bayramlardan biri olarak kutlanıyor ve tüm devlet erkanının katılı ile gerçekleşiyor. O günkü yokluğu kendi otoritesi ve devlet yönetimi ile büyükbabasınınki arasında fark olduğunu göstermek istediği şeklinde yorumlanmıştı.

KORONAVİRÜS BİLGİSİ ALINAMIYOR

Ülke dışından bazı uzmanlar, Kuzey Kore'deki olası bir Kovid-19 salgınının etkisinin, tıbbi malzeme eksikliği ve sağlık hizmetleri altyapısındaki eksiklik nedeniyle son derece büyük olabileceği değerlendirmesinde bulunuyor. 

Kuzey Kore, yeni tip koronavirüsün yayılmasını önlemek için ülkede alınan acil önlemler çerçevesinde sınırlarını kapatmış, ülkeye turist girişini yasaklamış, okulların açılışını ertelemişti. 

Kuzey Kore'de şimdiye kadar kaydedilen herhangi bir Kovid-19 vakası olmadı ancak ülkede binlerce kişinin, virüsün bulaşmış olma ihtimaline karşı tıbbi gözetim altında tutulduğu ifade ediliyor. 

İnternetten yayın yapan Daily NK gazetesinde bu ayın başında yer alan habere göre, kaynaklar, Kovid-19 ile bağlantılı olduğu iddia edilen semptomlar gösteren ve hayatını kaybeden ya da karantinaya alınan kişiler hakkında istatistik tutulduğunu ancak bilgilerin gizlendiğini ileri sürmüştü.

son dakika Son dakika haberler Kuzey Kore Kim Jong-Un haberler