Kadınlar endişeli, Taliban lunaparkta eğlencede... Görenler inanamadı

Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesinin ardından, tüm dünyada yankı uyandıran ülkenin geleceğiyle beraber ortaya çıkan görüntüler, halkın kaçma çabasının yanı sıra kadınların endişesine Taliban'ın silahlarla lunaparkta eğlendiği görüntüler eklendi

ABD'nin tahliye operasyonunun devam ettiği Kabil'deki Hamid Karzai Havalimanı'nda yaşanan kaosta yüzlerce kişinin uçakların kalktığı piste girdiğini belirterek kargaşada en az 7 kişinin öldüğü, bunlardan bazılarının kalkıştaki bir uçaktan düşerek yaşamını yitirdiği söylenmişti. 

Havalimanında güvenliğin yeniden sağlandığı ve pistin temizlendiği kaydedilirken, tahliye uçuşlarına da devam ediliyor. ABD askerlerinin silahlı olduğu belirtilen iki Afgan'ı öldürmesinin ve havalimanında yaşanan kaosun ardından hava operasyonları geçici olarak askıya alınmıştı.

Öte yandan ülkedeki kadınların da endişesi giderek büyürken, Taliban'ın 'halkı rahatlatmak için' kadınlar da dahil olmak üzere tüm devlet çalışanlarına işe dönmeleri çağrısında bulundu.

AVRUPA PARLAMENTOSU DA KADIN VE ÇOCUKLAR İÇİN ÇAĞRI YAPTI

Avrupa Parlamentosu (AP), Afganistan'daki kadınlar ve kız çocuklarının güvenliği ve refahının garanti edilmesi çağrısı yaptı. Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesinin kadınlar ve kız çocukları için hayatın her alanında sistematik ve vahşi bir baskı anlamına geldiği vurgulanan açıklamada, "Taliban kontrolündeki bölgelerde kadın üniversiteleri kapatıldı. Kız çocuklarının eğitime erişimi engelleniyor ve kadınlar seks kölesi olarak satılıyor." ifadesine yer verildi. 

Afganistan'da ilk kadın belediye başkanı olan Zarifa Ghafari, Taliban'ın Kabil'de kontrolü ele alması sonrası yaşadığı korkuyu "Beni öldürecekler, oturdum ve gelmelerini bekliyorum" sözleriyle anlatmıştı.

TALİBAN'IN LUNAPARK GÖRÜNTÜLERİ ŞAŞKINA ÇEVİRDİ

Kabil'in tamamında kontrolü sağlayan Taliban üyeleri son olarak bir lunaparkta görüldü. Reuters muhabiri Hamid Shalizi’nin Twitter hesabından aktardığı videoya göre, Taliban üyeleri ellerindeki silahlar ile birlikte çarpışan arabalara binerken görülüyor.

 

NE OLDU?

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.

Anlaşma yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair bir hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeyi, son bir ayda da vilayet merkezlerini hızla ele geçirdi.

Başkent Kabil çevresini kuşatan Taliban, kenar mahallelere girmeye başlarken hükümete yönetimi ve başkenti barışçıl şekilde devir çağrıları yaptı.

Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesi ve hükümet güçlerinin başkentten ayrılmasıyla Taliban kenti tümüyle kontrolüne almaya başladı.

Kaynak: Haber Global TV

Taliban Afganistan