İsveç'ten, PYD/YPG ile aralarına mesafe koyma kararı

Dünya haberleri İsveç NATO Finlandiya
İsveç'ten, PYD/YPG ile aralarına mesafe koyma kararı

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, PYD/YPG ile PKK arasında yakın bir bağ olduğunu, bu bağın da Türkiye-İsveç ilişkilerini zedelediğini belirterek, bu örgütlerle aralarına mesafe koyacaklarını ifade etti.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un Türkiye ziyareti öncesinde, İsveç'in yeni yönetiminden terör örgütü PYD ile ilişkilere dair değişiklik açıklaması geldi. Dışişleri Bakanı Tobias Billström, PYD ve YPG'yi "şüpheli" olarak niteledi.

"PYD/YPG'YLE ARAMIZA MESAFE KOYACAĞIZ"

İsveç Radyosu'na açıklamalarda bulunan Billström, PYD/YPG ile PKK arasında yakın bir bağ olduğunu, bu bağın da Türkiye-İsveç ilişkilerini zedelediğini belirterek, bu örgütlerle aralarına mesafe koyacaklarını söyledi.

Açıklamalarında, Türkiye ile devam eden NATO görüşmelerine işaret eden Billström, "Şüpheli ilişkilerin bulunmayacağını açıklamanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu iş birliğinde herhangi bir belirsizlik olmamalı" dedi.

Billström'ün açıklamaları, İsveç basını tarafından, "ani değişiklik" ve "Hükümet, PYD ile arasında mesafe koyuyor" şeklinde görüldü.

İSVEÇ'İN YENİ HÜKÜMETİ DAHA MI ILIMLI?

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, görevi devraldığı ilk gün Türkiye'ye sıcak mesaj vererek, "Madrid'de imzalanan anlaşmaya uyacağız" demişti.

Yine Tobias Billström, göreve geldikten hemen sonra Amerikan Associated Press (AP) haber ajansına verdiği röportajda, "PKK söz konusu olduğunda İsveç hükümeti anlamsız bir davranışta bulunmayacak. Terör örgütlerinin İsveç topraklarında faaliyet gösterme hakkı olmadığı anlamına gelen politikanın tamamen arkasındayız. Üçlü mutabakatta yazılı olan ve üç tarafın da üzerinde anlaşmaya vardığı her şey tüm taraflarca yerine getirilmelidir" diyerek, Türkiye'yle imzaladıklarını anlaşmanın şartlarını yerine getireceklerini kaydetmişti.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström İsveç Finlandiya Dünya haberleri