İsrail ordusu: Gazze'de Hamas ile savaş yeniden başladı

Dünya haberleri İsrail Hamas son dakika

İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde bir haftadır devam eden "insani aranın" bittiğini ve saldırılarına yeniden başladığını duyurdu. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Laerke, "Yeryüzündeki cehennem Gazze'ye geri döndü. Savaş değil, 'insani ara' yeniden başlamalı" dedi. Gazze'ye yardımlar da durdu

Son Dakika Haberi... Gazze'deki hükümetin medya ofisi, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, "İşgalci İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde Filistin halkına karşı vahşi savaşını sürdürmeye başladı." ifadesi kullanıldı.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde birçok ev ve sivil bölgeyi hedef aldığı belirtilen açıklamada, "Uluslararası toplum, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik savaşının sürdürülmesinin sorumluluğunu taşıyor." ifadesine yer verildi.

Başta ABD, ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken olmak üzere uluslararası toplumun, "İsrail işgalinin suçlarından ve Gazze'de sivillere, çocuklara ve kadınlara yönelik vahşi savaşından" sorumlu olduğu kaydedildi.

Savaş hukuku ve uluslararası insancıl hukukun ihlal edildiğine vurgu yapan Gazze'deki hükümet, uluslararası toplumun İsrail'e Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdürmesi için yeşil ışık yaktığını ifade etti.

Açıklamada, "Filistin halkı kendini her şekilde savunma, özgürlüğünü ve bağımsızlığını kazanma, uluslararası yasalar uyarınca başkenti Kudüs olan bir Filistin devletini kurma ve işgali tamamen topraklarından arındırma hakkına sahiptir." ifadesi kullanıldı.

"YERYÜZÜNDEKİ CEHENNEM GERİ DÖNDÜ"

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Laerke, "Yeryüzündeki cehennem Gazze'ye geri döndü. Savaş değil, 'insani ara' yeniden başlamalı" dedi.

GAZZE'YE YARDIMLAR DURDURULDU

Öte yandan, İsrail'in bombardımanı sonrası Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazze'ye yardım ve yakıt tırlarının girişinin durdurulduğu bildirildi. 

ÖLÜ SAYISI 109'A YÜKSELDİ

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in bugünkü saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 109'a yükseldiğini duyurdu.

İsrail ile Hamas arasındaki uzlaşma kapsamında 24 Kasım Cuma günü saat 08.00'de uygulamaya giren "insani ara" bu sabah itibarıyla son bulmuştu.

"İnsani ara"nın sona ermesinin ardından İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarına yeniden başladı.

DÜN 30 ESİR DAHA SERBEST BIRAKILMIŞTI

Ateşkesin 7. gününde rehinelerle ilgili ilk haber geldi. Hamas'ın, Gazze Şeridi'nde 2 İsrailli esiri ülkelerine getirilmek üzere Uluslararası Kızılhaç Komitesi yetkililerine teslim ettiği bildirildi. İlerleyen saatlerde Hamas, 6 İsrailli rehineyi daha serbest bıraktı. Böylece bugünkü esir takasında Hamas'ın Gazze Şeridi'nden bıraktığı İsrailli esir sayısı 8 oldu.

İsrail hapishane yetkilileri, Gazze'deki rehine ateşkesi kapsamında 22'si çocuk, 8'i kadın olmak üzere 30 Filistinli mahkumun da serbest bırakıldığını duyurdu. İsrail ile Hamas arasında varılan mutabakat çerçevesinde şu ana kadar Gazze Şeridi'nden 81 İsrailli esir, İsrail hapishanelerinden de 240 Filistinli esir salıverildi.

İsrail ile Hamas arasında, rehine karşılığında Filistinli mahkumların serbest bırakılmasını öngören geçici ateşkes geçen hafta cuma günü başlamıştı. 4 günlük ateşkesin süresi salı sabahı dolmuş, taraflar ateşkesin iki gün daha uzatılmasına karar vermişti. Dün sabah saatlerinde ateşkes bir gün daha uzatılmıştı.

Hamas, ateşkesin uzatıldığı haberi gelmeden önce, İsrail'in, ateşkesin uzatılması karşılığında ölen rehinelerin cenazelerini almayı kabul etmediğini duyurmuştu. İsrail'de temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, geçici ateşkesin iyi sonuçlar verdiğini söyledi.

 

Kaynak: Haber Global TV