İran'da Azerbaycan Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı: Güvenlik servisi şefi şehit oldu, 2 yaralı

Dünya haberleri Azerbaycan

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Tahran'daki büyükelçiliklerine silahlı saldırı düzenlendiğini, güvenlik servisi şefinin hayatını kaybettiğini, 2 kişinin yaralandığını duyurdu. Hain saldırı anına ilişkin görüntüler de ortaya çıktı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, saldırıyı kınadı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı düzenlendiğine ilişkin açıklamada bulundu.

Açıklamada, "27 Ocak 2023 tarihinde Bakü saatiyle 08:30 sıralarında Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Tahran Büyükelçiliğine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırgan, kalaşnikof otomatik silahıyla koruma müdürü öldürdü. Büyükelçiliğin iki güvenlik görevlisi de saldırıyı engellerken yaralandı. Durumları iyi. Halihazırda hain saldırıyla ilgili soruşturma sürüyor. Olayın detayları hakkında kamuoyuna ek bilgi verilecektir. Allah şehidimize rahmet eylesin!" ifadeleri yer aldı.

İran'da Azerbaycan Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı: Güvenlik servisi şefi şehit oldu, 2 yaralı - Resim : 1

ALİYEV: TERÖR SALDIRISINI KINIYORUM

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Bugün Tahran'daki büyükelçiliğimize düzenlenen terör saldırısını kınıyorum. Elçiliği ve personeli korumaya çalışırken hayatını kaybeden Orhan Askerov'un ailesi ve yakınlarına derin üzüntüyle başsağlığı diliyorum. Terör saldırısının ivedilikle araştırılmasını ve teröristlerin cezalandırılmasını talep ediyoruz. Diplomatik temsilciliklere karşı terör saldırısı kabul edilemez" açıklaması yaptı.

İran'da Azerbaycan Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı: Güvenlik servisi şefi şehit oldu, 2 yaralı - Resim : 3
SALDIRI ANI GÖRÜNTÜLERİNDEN

SALDIRGAN GÖZALTINDA

Saldırı, Türkiye saati ile 07:30 sıralarında düzenlendi. Elçiliğe kalaşnikofla ateş açan saldırgan gözaltına alındı. Azerbaycanlı güvenlik servisi şefi Orhan Askerov, müdahale sırasında hayatını kaybetti. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, saldırının nedeni henüz bilinmiyor.

İran'da Azerbaycan Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı: Güvenlik servisi şefi şehit oldu, 2 yaralı - Resim : 4
SALDIRI ANI GÖRÜNTÜLERİNDEN

Öte yandan, Orhan Askerov, Azerbaycan'ın dış diplomatik temsilciliklerine düzenlenen saldırılarda yaşamını yitiren ilk kişi oldu.

İran'da Azerbaycan Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı: Güvenlik servisi şefi şehit oldu, 2 yaralı - Resim : 5
ORHAN ASKEROV

İRAN BÜYÜKELÇİSİ DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞRILDI

Yaşanan saldırıyla ilgili olarak, İran Büyükelçisi Azerbaycan Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

BÜYÜKELÇİLİK TAHLİYE EDİLECEK

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, Tahran Büyükelçiliğine yapılan silahlı saldırıyı en güçlü şekilde kınadıklarını, İran hükümetinden saldırgan ve azmettiricilerin belirlenmesini istediklerini belirterek "Azerbaycan hükümeti, Tahran Büyükelçiliğini kısa sürede tahliye etmeyi planlıyor." dedi.

Hacızade, "Bu hain saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz. Saldırganın ve azmettiricilerin belirlenmesi için İran hükümetinin gerekli adımların atmasını talep ediyoruz. Her devlet, ülkesindeki büyükelçiliklerin güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Azerbaycan hükümeti, Tahran Büyükelçiliğini kısa sürede tahliye etmeyi planlıyor" diye konuştu.

İran'da Azerbaycan Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı: Güvenlik servisi şefi şehit oldu, 2 yaralı - Resim : 6

İRAN DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, saldırı kınandı. Açıklamada, siyaset ve emniyet makamlarınca olayın hassasiyetle ele alındığını belirtilirken, "şahsın olayı şahsi bir nedenle yaptığı" ifade edildi.

İRAN'DA YABANCI BÜYÜKELÇİLİKLERE SALDIRI GEÇMİŞİ KABARIK

Olayda İran istihbaratının parmağı olup olmadığı da net değil. Ancak İran'ın yabancı büyükelçiliklere yönelik saldırı geçmişi kabarık. 4 Kasım 1979'da ABD'nin Tahran Büyükelçiliği işgal edilmişti. Silahlı gruplar 52 kişiyi 444 gün boyunca rehin tutmuştu. 2016'da Tahran ve Meşhed'deki Suudi Arabistan Büyükelçiliği ve konsolosluğuna saldırılar yapıldı.

27 OCAK, İLK TÜRK DİPLOMATIN ŞEHİT EDİLMESİNİN YIL DÖNÜMÜ 27 Ocak, ilk Türk diplomatının Ermeniler tarafından şehit edilmesinin 50. yılı. Ermeni Gürgen Yanıkyan, 27 Ocak 1973'te Amerika Birleşik Devletleri'nde bir Türk diplomata terör saldırısı düzenledi. Türk Büyükelçisi Mehmet Baydar ve Bahadır Demir'i Santa Barbara'daki Baltimore oteline davet ederek oradaki terör saldırısını gerçekleştirdi. 27 Ocak 2020 tarihinde İran'daki Azerbaycan büyükelçiliği binasınının önüne terörist Yanukyan'ın fotoğrafı asılmıştı.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zaharova da saldırıya ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Azerbaycan büyükelçiliğine düzenlenen ve bir güvenlik görevlisinin öldüğü saldırının şokunu yaşıyoruz. Azerbaycanlı meslektaşlarımıza başsağlığı ve desteklerimizi sunuyoruz" denildi. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, "Umarız tüm failler adalete teslim edilir. Yaşananlar, 18 Nisan 1961 tarihli Diplomatik İlişkilere İlişkin Viyana Sözleşmesi uyarınca, diplomatik misyonların bulunduğu devletin yetkilileri tarafından güvenli bir şekilde işleyişinin sağlanmasının önemini bir kez daha teyit etmektedir" denildi.

AB AZERBAYCAN TEMSİLCİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Avrupa Birliği (AB) Azerbaycan Temsilciliği Başkanı Peter Mikhalko, Tahran'daki Azerbaycan büyükelçiliğine düzenlenen saldırıyı kınadı. Mikhalko, "Azerbaycan'ın Tahran'daki büyükelçiliğine düzenlenen silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden ve yaralananların olduğu haberi beni dehşete düşürdü. Diplomatik misyonlara yönelik saldırılar kabul edilemez. Merhumun ailesine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum" dedi. 

BAKAN ÇAVUŞOĞLU, BAYRAMOV'U ARADI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Jeyhun Bayramov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliğine yapılan hain saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını, Türkiye'nin Can Azerbaycan’ın her daim yanında olduğunu vurguladı. 

Bakan Çavuşoğlu, hayatını kaybeden Büyükelçilik görevlisi için başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi. 

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise şöyle denildi: "Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne bu sabah düzenlenen silahlı saldırıyı lanetliyoruz. Bu saldırıda hayatını kaybeden Büyükelçilik personeline Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyoruz.

Geçmişte benzer saldırılara maruz kalmış olan Türkiye, Azerbaycan halkının acısını derinden paylaşmaktadır.

Bu alçak saldırının sorumlularının derhal bulunarak adalete teslim edilmeleri ve tekrarının yaşanmaması için gerekli tüm önlemlerin alınması büyük önem taşımaktadır.

Kardeş Azerbaycan asla yalnız değildir. Azerbaycan’a desteğimiz her zaman olduğu gibi bundan sonra da kesintisiz devam edecektir."

 

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÇELİK: SALDIRIYI LANETLİYORUZ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Azerbaycan Büyükelçiliği'ne saldırıyla ilgili olarak, "Kardeş Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne yapılan saldırıyı lanetliyoruz. Saldırıda şehit olan kardeşimize Allah’tan rahmet, yaralanan kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz. Azerbaycan halkına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz" dedi. 

NUMAN KURTULMUŞ: HER ZAMAN AZERBAYCAN'IN YANINDAYIZ

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da hain saldırıyı kınayarak, "Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliği'ne yapılan hain saldırıyı şiddetle lanetliyor, şehid olan güvenlik görevlisine Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Tek millet iki devlet anlayışıyla her zaman Can Azerbaycan'ın yanındayız" dedi.

Kaynak: Haber Global TV

İran Azerbaycan