II. Elizabeth'in eşi Prens Philip hayatını kaybetti

II. Elizabeth'in eşi Prens Philip hayatını kaybetti

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in eşi Edinburgh Dükü Prens Philip 99 yaşında hayatını kaybetti. Dünyadan taziye mesajları gelirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bir mesaj paylaştı.

Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada Prens Philip'in bu sabah Windsor Kalesi'nde huzur içinde yaşamını kaybettiği belirtildi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Kraliçe Elizabeth ile yas tutuyoruz, Prens Philip sayısız gence ilham verdi" açıklamasında bulundu.

Prens Philip, 16 Şubat'ta Kral 7. Edward Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştı.

Rahatsızlığının yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) ilgisinin bulunmadığı açıklanan Prens Philip'in birkaç gün hastanede kalacağı ve enfeksiyon tedavisi göreceği bilgisi paylaşılmıştı.

Prens Philip, kalp ameliyatının ardından taburcu edilmiş, ancak bir süre sonra yeniden Kral 7. Edward Hastanesine götürülmüş ve 28 gün süren tedavisinin ardından 16 Mart'ta tedavisi tamamlanmıştı.

II. Elizabeth'in eşi Prens Philip hayatını kaybetti - Resim : 2

ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından, Kraliçe II. Elizabeth'in eşi Edinburgh Dükü Prens Philip'in ölümü nedeniyle taziye mesajı paylaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Prens Philip'in vefatı üzerine ülkem ve Türk milleti adına en derin taziyelerimi iletiyorum" dedi.

Prens Philip'in hayatı

10 Haziran 1921'de dünya gelen Philip'e doğumunda Danimarka ve Yunanistan Prensi unvanı verildi.

Yunanistan'da doğmasına rağmen ihtilal sonrası ailesiyle daha bebek yaşlarındayken sürgün edildi.

Fransa, Almanya ve İngiltere'deki eğitimlerinin ardından 1939'da 18 yaşındayken İngiliz Kraliyet Donanmasına katıldı.

Philip, şimdi Kraliçe olan Prenses Elizabeth ile 1934'te tanıştı. 2. Dünya Savaşı sırasında Akdeniz ve Pasifik filolarında gören alan Philip'in, savaşın ardından Prenses Elizabeth ile evlenmesine izin verildi.

II. Elizabeth'in eşi Prens Philip hayatını kaybetti - Resim : 3

1947'deki nişan töreni öncesi Danimarka ve Yunanistan Prensi unvanından feragat eden Philip, İngiliz vatandaşı oldu, anne ve büyükbabasının soyadı olan Mountbatten'i aldı. İkili, 20 Kasım 1947'de evlendi.

Düğünden hemen önce kendisine Kral 6. George tarafından, Edinburgh Dükü, Merioneth Kontu ve Greenwich Baronu unvanları verildi. Elizabeth 1952'de Kraliçe olurken, Philip de komutan rütbesine ulaştığı ordudan ayrılarak 1957'de İngiliz Prensi unvanını aldı.

II. Elizabeth'in eşi Prens Philip hayatını kaybetti - Resim : 4

Çiftin, Charles, Anne, Andrew ve Edward adları verilen 4 çocuğu oldu. Kraliçe Elizabeth'i tahttaki yaklaşık 69 yıllık görevi sırasında yalnız bırakmayan Prens Philip, Kraliçe nereye giderse orada bulundu.

Gelenekçiliği dolaysıyla Avrupa'da kraliyet ailelerinin rolünün sorgulanmasını anlamada zorlanan Prens Philip, çoğu İngiliz için Kraliyet ailesinin sorgusuz sualsiz saygı gördüğü çağlardan kalma bir figür oldu.

II. Elizabeth'in eşi Prens Philip hayatını kaybetti - Resim : 5

Buna rağmen kamuya hizmetleri büyük takdir gördü. 800'den fazla hayır kuruluşu ve kurumun hamiliği veya başkanlığını yapan Prens Philip bilim, teknoloji, vahşi yaşam alanlarının korunmasına özel ilgi gösterdi.

II. Elizabeth'in eşi Prens Philip hayatını kaybetti - Resim : 6

DÜNYADAN TAZİYE MESAJLARI

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in eşi Prens Philip, 99 yaşında hayatını kaybetti. Dünya liderleri ve yetkililer, sosyal medya hesaplarından Kraliyet Ailesi’ne taziye mesajları yayınladı.

İngiltere’de Kraliçe 2. Elizabeth’in eşi Edinburgh Dükü Prens Philip, 99 yaşında yaşamını yitirdi. Kraliyet Ailesi’nin Prens Philip’in ölüm haberini duyurmasının ardından dünyadaki birçok lider ve yetkili, sosyal medya hesaplarından Kraliyet Ailesi’ne taziye mesajı yayınladı.

URSULA VON DER LEYEN: ÇOK ACI BİR GÜN

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kraliçe Elizabeth’e, Kraliyet Ailesi’ne ve İngiltere halkına baş sağlığı diledi. Leyen, "Ekselansları Prens Philip'in vefatını öğrenmekten üzüntü duyuyorum. Bu çok üzücü günde Majesteleri Kraliçe'ye, Kraliyet Ailesi'ne ve Birleşik Krallık halkına içten sempati duyuyorum" dedi.

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI MAAS: ÜLKESİNE UZUN YILLAR HİZMET ETTİ

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Prens Philip’in ülkesine uzun yıllar hizmet ettiğini ifade ederek, "Ekselansları Prens Philip'i kaybetmekten derin üzüntü duyuyoruz. Düşüncelerimiz ve dualarımız Kraliyet Ailesi, İngiliz halkı ve onu çok seven herkesle birlikte. Ülkesine uzun süre hizmet eden bir hayat yaşadı" dedi.

UKRAYNA, AVUSTURYA, ROMANYA VE HİNDİSTAN’DAN TAZİYE MESAJI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Prens Philip’in ölümünün İngiltere için telafisi olmayan bir kayıp olduğunu ifade ederek, "Kraliyet Ailesi'ne derin taziyelerimi sunuyorum. İngiltere için telafisi olmayan bir kayıp. Ukrayna, Büyük Britanya’yla birlikte yas tutuyor. Prens Philip, halkına hizmet etmek ve gelecek nesillere örnek olmak için harika bir hayat yaşadı" dedi.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’e baş sağlığı dilerken, Romanya Devlet Başkanı Klaus Iohannis, "Prens Philip’in ölüm haberini almaktan derin üzüntü duydum" dedi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Orduda seçkin bir kariyeri vardı ve birçok toplum hizmeti girişiminin ön saflarında yer aldı. Ruhu huzur içinde yatsın" dedi.

BELÇİKA VE İSVEÇ KRALİYET AİLELERİNDEN TAZİYE MESAJI

Belçika Kraliyet Ailesi resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Belçika Kralı Philippe ve eşi Kraliçe Mathilde’nin taziye mesajına yer verildi. Mesajda, "Ekselansları Edinburgh Dükü Prens Philip'in vefatından derin üzüntü duyduk. Majesteleri Kraliçe, İngiliz Kraliyet Ailesi ve Birleşik Krallık halkına en derin taziyelerimizi sunarız" denildi.

İsveç Kralı XVI. Carl Gustaf, resmi internet sitesinden yaptığı yazılı açıklamada, "Kraliçe ve ben, Majesteleri Edinburgh Dükü'nün ölümünü öğrendiğimiz için çok üzüldük. Prens Philip, çok değer verdiğimiz kişi ve uzun yıllardır ailemizin arkadaşı oldu. Ülkesine yaptığı hizmet hepimize ilham kaynağı olmaya devam edecek. Majesteleri Kraliçeye, Kraliyet Ailesi'ne ve Birleşik Krallık halkına başsağlığı diliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Haber Global TV

son dakika son dakika haber prens phillip İngiltere Kraliyet ailesi