Endonezya'da 6.7 ve 7.1 büyüklüğünde depremlerin ardından bir büyük deprem daha!

Endonezya Deprem Dünya haberleri
Endonezya'da 6.7 ve 7.1 büyüklüğünde depremlerin ardından bir büyük deprem daha!

Endonezya'nın Banda Denizi açıklarında art arda 6.7 ve 7.1 büyüklüğünde depremlerin ardından 16.02'de 6.7 büyüklüğünde bir büyük deprem daha gerçekleşti.

Endonezya'nın Banda Deniz'inde EMSC (Euro-Mediterranean Seismological Centre) verilerine göre 6.7 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti.

6.7 büyüklüğünde olan söz konusu deprem 16.02'de yerin 140 km derinliğinde  meydana geldi.

EMSC üzerinden depremin ardından tsunami uyarısı yapıldı

SABAH SAATLERİNDE DE DEPREM OLMUŞTU!

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS), 6,7 ve 7,1 büyüklüğündeki depremlerin merkez üssünün, Endonezya'nın Maluku eyaletinin yaklaşık 340 kilometre güneyi olduğunu açıkladı. Söz konusu depremler yerel saatler 11.52'de gerçekleşti.

Banda Denizi'nde 10 kilometre derinlikte meydana gelen depremlerde, ilk belirlemelere göre can veya mal kaybı olmadı.

Depremin ardından tsunami uyarısı yapılmadı.

DEPREM NEDİR?

Tektonik kuvvetlerin veya volkan faaliyetlerinin etkisiyle yer kabuğunun kırılması sonucunda ortaya çıkan enerjinin sismik dalgalar hâlinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzünü kuvvetle sarsması olayıdır.

FAY NEDİR?

Tektonik hareketlerin etkisiyle yer kabuğunun kırılarak yer değiştirmiş kısmı. Fay düzlemi üzerindeki hareketin şekline göre fayları; eğim atımlı ve doğrultu atımlı biçiminde ikiye ayırmak mümkündür. Eğim atımlı faylar hareket eden blokların yönü esas alınarak normal fay, ters fay, bindirme fayı gibi adlar almaktadır. Doğrultu atımlı faylar ise, karşı blokun hareket yönüne göre sağ yanal atımlı veya sol yanal atımlı faylar olarak adlandırılır.

DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ VE ŞİDDETİ

Kamuoyunda deprem büyüklüğü ve şiddetine yönelik kavramların kullanımında sıklıkla yanlışlıklar yapılabilmektedir.

Depremin Büyüklüğü: Depremin ortaya çıkardığı toplam enerjiyi karakterize eden, aletsel ölçüm ve hesaplama sonucunda bulunan değerdir.

Depremin Şiddeti: Depremlerin insanlar, çevre, yapılar ve doğa üzerinde meydana getirdiği etkiler, hasarlar veya değişimlerin gözleme dayalı olarak derecelendirilmesi olarak tanımlanmaktadır. Dolayısı ile; deprem sonrası sismoloji merkezleri tarafından açıklanan değerler depremin «büyüklüğünü» ifade etmektedir.