Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştü: Doğal gaz merkezi ve Suriye mesajları

Dünya haberleri Recep Tayyip Erdoğan Vladimir Putin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Son dakika haberi... Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, enerji başta olmak üzere Türkiye-Rusya ilişkileri ile Rusya-Ukrayna savaşı ve Suriye dahil bölgesel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Türkiye’de bir doğal gaz merkezi kurulması yönünde altyapıyı güçlendirdiklerini ve güçlendirmeye devam ettiklerini belirterek, bu konuda en kısa sürede yol haritasını tamamlayıp uygulamaya yönelik somut adımları atmayı hedeflediklerini ifade etti.

Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili müzakerelerin olumlu sonuç verdiğine tahıl koridoru, esir değişimi ve Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki güvenli bölge girişimlerinde şahit olduklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, barış ve müzakere çağrılarının tek taraflı ateşkes ilanı ve adil çözüm vizyonuyla desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütü PKK/PYD/YPG’nin Türkiye’nin sınır bölgelerinden, özellikle Tel Rifat ve Münbiç’ten temizlenmesi için artık somut adım atılması gerektiğini vurgulayarak, Suriye konusunda somut netice almak için rejimin yapıcı olması ve siyasi süreçte birtakım adımları hayata geçirmesi gerekli olduğunu ifade etti.

KREMLİN'DEN GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Başta enerji sektörü olmak üzere ticari ve ekonomik bağların daha da genişletilmesi konuları tartışıldı. Türkiye'de bölgesel bir gaz merkezinin oluşturulması ve Akkuyu NGS'nin inşası gibi stratejik öneme sahip ortak projelerin uygulanmasının öncelikli önemine dikkat çekildi.

Ukrayna çevresindeki duruma değinildi. Putin, Kiev'i silah ve askeri teçhizatla dolduran, ona operasyonel istihbarat ve hedef belirleme imkanı sağlayan Batılı devletlerin yıkıcı rolünü vurguladı.

Vladimir Putin, Kiev makamlarının iyi bilinen ve defalarca dile getirilen taleplere uyması ve sahadaki yeni gerçekleri dikkate alması şartıyla Rusya'nın ciddi bir diyaloğa açık olduğunu yeniden teyit etti.

Ukrayna tahıl ihracına ilişkin 22 Temmuz 2022 tarihli İstanbul anlaşmalarının geçerliliği vurgulandı. Rusya'nın gıda ve gübre ihracatının önündeki tüm engellerin kaldırılması gerekliliği belirtildi.

Rusya, Türkiye ve Suriye istihbarat servisleri başkanlarının katılımıyla Aralık 2022'de Moskova'da gerçekleştirilen savunma bakanları toplantısı olumlu değerlendirildi. Temasların bu şekilde üçlü formatta geliştirilmesinin, Suriye'nin toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması, terörle mücadele ve mülteci sorununun çözümü de dahil olmak üzere Suriye'deki durumda iyileşmeye katkıda bulunacağı ümidi ifade edildi.

Kaynak: AA

Recep Tayyip Erdoğan Vladimir Putin Dünya haberleri