SON DAKİKA! Beyaz Saray'dan Türkiye açıklaması: Operasyonu desteklemeyeceğiz!

Son dakika... Beyaz Saray, Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yapacağı sınır ötesi operasyonu desteklemeyeceği yönünde açıklamada bulundu. ABD'li yetkililer, ABD askerlerinin Tel Abyad ve Rasulayn'daki 2 gözlem noktasını boşalttığını duyurdu

Beyaz Saray: "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine (Fırat'ın doğusuna) yapacağı operasyona katılmayacağız."

Beyaz Saray'ın yazılı olarak yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüşmesine değinilerek, "Bugün Başkan Trump, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Türkiye, yakın zamanda Suriye'nin kuzeyine uzun süredir planladığı bir operasyon gerçekleştirecektir. ABD hava kuvvetleri bu operasyonu desteklemeyecek ve katılmayacaktır.

ABD hükümeti, Fransa, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine yakalanan DEAŞ'lı teröristlerin geri gelip kabul edilmesi konusunda baskı yapacak, ancak onları istemeyecek ve kabul etmeyecektir. ABD yıllarca bu kişileri tutmayacaktır ve ülkeye büyük maaliyeti olacaktır. Türkiye artık Kuzey Suriye'de yakalanacak her DEAŞ'lı teröristlerden sorumlu olacaktır." ifadelerine yer verildi.

ABD Başkanı Donald Trump, "ABD'nin sonu gelmez bu saçma savaşlardan çekilme vakti geldi" dedi.

ABD ASKERLERİ ÇEKİLMEYE BAŞLADI

Reuters'ın son dakika koduyla Suriye Demokratik Güçleri (SDG)'ye dayandırdığı habere göre, ABD güçlerinin verilen sözü tutmayarak Türkiye sınırındaki bölgelerden çekildiğini duyurdu. 

Reuters haber ajansı ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, ABD güçlerinin Suriye'nin kuzeyindeki Tel Abyad ve Resulayn'daki 2 gözlem noktasını boşalttığını duyurdu.

Reuters'a konuşan üst düzey Türk yetkili: Operasyon her an olabilir. Türkiye büyük olasılıkla ABD'li askerler operasyon bölgesinden çekilene kadar bekleyecek.

RESULAYN'DAKİ ABD ÜSSÜ BOŞALTILDI

 Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesi karşısında bulunan Suriye’nin Haseke iline bağlı terör örgütü PKK/PYD kontrolündeki Resulayn'ın batısında yer alan ABD üssü boşaltıldı.  

Resulayn ilçe merkezinin batısında yer alan Tel Halef köyündeki ABD üssü boşaltıldı. ABD üssündeki malzemelerin kamyonet ikap türü araçlara yüklenerek bölgeden götürüldüğü gözlendi. ABD askerleri ise zırhlı araçlarla üs bölgesini terk etti.

ABD'li yetkililer, DEAŞ karşıtı mücadele toplantılarında, Suriye'de ele geçirdikleri yabancı DEAŞ'lı ve ailelerinin toplam sayısının 10 bin civarında olduğunu kaydediyor. Bu kişilerin bir kısmı, ABD güçlerince Deyrizor'da üs olarak da kullanılan El Ömer petrol sahasında, diğer kısmı ise YPG/PKK, Kamışlı, Haseke, Malikiye, Tabka ve Rakka cezaevlerine tutuluyor.

RUSYA'DAN İLK AÇIKLAMA

ABD'nin Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik askeri operasyonuna yeşil ışık yakarken, bu gelişme karşısında nasıl bir tepki vereceği merakla beklenen Rusya'dan ilk açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladı.

BM'DEN 'İNSANİ KRİZ' UYARISI

Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye'nin Suriye'de düzenleyeceği operasyona dair 'insani kriz' uyarısında bulundu. BM Suriye Krizi için İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis, bölgedeki sivillerin can güvenliğinin sağlanacağını umut ettiklerini açıkladı.

"En iyisini umuyor ancak en kötüsüne hazırlanıyoruz" diyen Moumtsiz, Srebrenitsa örneğini vererek, BM'nin geçmişte güvenli bölgelerde 'acı tarihe' tanıklık ettiğini hatırlattı. Moumtsiz, sivillerin yerlerinden edilmemesi için de çağrıda bulundu.

Cenevre'de operasyonla ilgili basın açıklaması yapan BM yetkilisi, ihtiyaç durumunda dağıtılacak yardımlarla ilgili acil durum planı hazırladıklarını da aktardı.

AB: ÇÖZÜM ASKERİ YOLLARLA DEĞİL, SİYASİ SÜREÇLE OLMALI

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, Türkiye’nin güvenlik kaygıları konusunda haklı olduğunu, ancak Suriye’de çözümün askeri değil, politik bir geçişle elde edilebileceğini söyledi.

Kocijancic, yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin ve ABD'nin kuzeydoğu Suriye'deki durumun gelişimi ile ilgili yaptığı açıklamaların ışığında, AB olarak, Türkiye'nin güvenlik kaygılarını kabul ediyoruz. AB'nin başından beri söylediği gibi, sürdürülebilir bir çözüm, askeri yollarla değil, gerçek bir siyasi geçişle elde edilebilir. AB, Suriye'nin birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne bağlılığını sürdürüyor" ifadelerini kullandı

SON DAKİKA! Beyaz Saray'dan Türkiye açıklaması: Operasyonu desteklemeyeceğiz! - Resim : 1

ÇAVUŞOĞLU: DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Suriye’deki krizin başından beri bu ülkenin toprak bütünlüğünü destekledik, bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz. Bölgeyi teröristlerden temizleyerek ülkemizin bekasını ve güvenliğini sağlamaya kararlıyız. Suriye’ye de huzur, barış ve istikrarın gelmesine katkı sağlayacağız.

İBRAHİM KALIN: TÜRKİYE GÜÇLÜDÜR VE KARARLIDIR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Türkiye’nin kimsenin toprağında gözü yoktur. Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesinde güvenli bölgenin iki amacı vardır: Terör unsurlarını temizleyerek sınırlarımızı güvence altına almak ve mültecilerin güvenli bir şekilde dönüşünü sağlamak.

Türkiye güçlüdür ve kararlıdır." dedi.

ALTUN: BİR DAKİKA BİLE BEKLEYEMEYİZ!

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun: "Türkiye, Suriye'de çok sabırlı ve müttefiklerle uyumlu şekilde hareket etti. Ancak Türkiye, artık bir dakika bile bekleyemez"

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE TRUMP'TAN SURİYE GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump'ın telefon görüşmesinde, Suriye'de terör örgütü DEAŞ'e karşı mücadeleyi sürdürmeye kararlı olan Türkiye'nin, bölgede bir daha böyle bir sorun yaşanmaması için her türlü tedbiri alacağı vurgulanan görüşmede, ABD askeri ve güvenlik bürokrasisinin, iki ülke arasında sağlanan mutabakatın gereklerini yerine getirmemesinden duyulan rahatsızlık paylaşıldı.

Görüşmede iki liderin, ABD Başkanı Trump'ın daveti üzerine önümüzdeki ay Washington'da bir görüşme yapmayı kararlaştırdığı bildirildi.

OPERASYONUN İSMİ BARIŞ PINARI HAREKATI MI OLACAK?

ABD ile Türkiye Ağustos ayı sonunda Türkiye'nin Suriye sınırı boyunca uzanacak bir güvenli bölge kurmak için mutabakat sağlamıştı. 

Ankara daha önce düzenlediği iki sınır ötesi askeri operasyon ile Suriye'nin İdlib vilayetiyle olan sınırından Fırat'ın batı kıyısına kadar uzanan bölgeyi kontrolü altında tutuyor. Ankara Fırat'ın doğu kıyısından başlayacak güvenli bölgenin terör örgütü YPG'den temizlenmesini ve ev sahipliği yaptığı Suriyeli mültecilerin buraya yerleştirmesini istiyor.  

     

son dakika son dakika haber Beyaz Saray Donald Trump Recep Tayyip Erdoğan Suriye'nin kuzeyi operasyon DEAŞ haberler Haber Global