ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi taşıyan uçak Tayvan'a indi

Dünya haberleri Çin ABD

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi taşıyan uçak Tayvan'a indi. Çin ve Tayvan orduları teyakkuza geçti. Çin uçaklarının Tayvan Boğazı'nda uçuş yaptıkları bildiriliyor. ABD'nin bölgedeki askeri varlığında da hareketlilik yaşanıyor.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin uçağı Tayvan'ın başkenti Taipei'deki Songşan Havaalanı'na iniş yaptı. 

İniş öncesinde Japonya'daki ABD askeri üssünde de 13 uçak havalandı. Uçaklardan 8'i savaş uçağı, 5'i ise tanker uçağı. Uçakların Pelosi'nin uçağına eşlik ettikleri belirtildi. Pelosi'nin güvenliğini sağlamak içinse 300 kolluk kuvveti görev yapacak.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi taşıyan uçak Tayvan'a indi - Resim : 1

Nancy Pelosi'yi selamlayan işaretler Tayvan'ın en yüksek gökdeleninde de görünüyor. Kulede "Tayvan'a hoş geldiniz", "teşekkür ederiz" ve "TW ❤️ USA" kelimeleri yer alıyor. 

UÇAKSAVAR FÜZELERİNİN KAPAKLARI KALDIRILDI

Taipei gazetesi Ziyu Shibao'nun haberine göre, Pelosi'nin ineceği Songshan Havalimanında uçaksavar füzelerin kamuflaj kapakları kaldırıldı.

ÇOK SAYIDA DEVLET KURUMUNUN SİTESİ ÇÖKTÜ

Tayvan'a ait çoğu devlet kurumunun sitesi çöktü. Siber savaş çoktan başladı yorumu yapılıyor.

ÇİN'İN SEVKİYATI GÖRÜNTÜLENDİ

Ayrıca, Çin ise Tayvan Boğazı'nın karşısında yer alan Fujian'a kıtalararası balistik füze, tank sevk ediyor. Çin, hava sahasını da Tayvan Boğazı yönünde sivil uçaklara kapatıyor. Ayrıca Çin savaş uçakları da Tayvan Boğazı bölgesinde uçuş gerçekleştiriyor. 

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi taşıyan uçak Tayvan'a indi - Resim : 2

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi taşıyan uçak Tayvan'a indi - Resim : 3

Çin Komünist Partisi'nin yayın organı Global Times, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması'nın aktif görevdeki 2 uçak gemisinin de limanlarından ayrılarak denize açıldığını bildirmişti. 

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi taşıyan uçak Tayvan'a indi - Resim : 4

Gazete, ülkenin kuzeyinde, Sarı Deniz kıyısındaki Çingdao şehrinde demirli Liaoning uçak gemisinin önceki gün, güneyde Haynan Adası'ndaki Sanya şehrinde demirli Şandong uçak gemisinin de dün limanlarından ayrıldığını aktarmıştı. 

Tayvan'a daha yakın konumda bulunan Liaoning uçak gemisine "Tip 075" sınıfı bir amfibi hücum gemisinin eşlik ettiğini bildiren gazete, faaliyetin Pelosi'nin olası ziyaretine denk geldiğine dikkati çekti.

Tayvan'ın karşı kıyısındaki Fucien eyaletinde, kara yollarında hareket Çin askeri konvoylarının sıra halinde plajlardan geçen tankların görüntüleri sosyal medyada yayıldı.

ABD UÇAK GEMİSİ TAYVAN'IN GÜNEYİNDE

Pelosi'nin Ada'yı ziyaret edeceği iddialarının ardından geçen hafta başında harp filosuyla Singapur'dan ayrılarak kuzeydoğu yönünde hareket ederek Güney Çin Denizi'ne gelen Ronald Reagan savaş gemisinin Tayvan'ın güneydoğusunda seyrettiği bildirilmişti. 

ABD Donanma Enstitüsü'ne bağlı USNI News haber sitesi, Pasifik'teki 7. Filo'ya bağlı görev yapan geminin, dün, Filipinler'deki San Bernadino Boğazı'nı geçerek Filipinler Denizi'ne açıldığını kaydetti. 

Site, gemiye, amfibi deniz piyadelerini taşıyan bir amfibi hücum gemisi Tripoli'nin eşlik ettiği bilgisini paylaştı.

TAYVAN'I ZİYARET EDECEĞİ İDDİASI GERİLİME NEDEN OLMUŞTU

Pelosi'nin gezi kapsamında Tayvan'ı ziyaret edeceğine ilişkin söylentiler, ABD-Çin ilişkilerinde gerilime sebep olmuştu.

Çin Savunma Bakanlığı, bu hafta içinde yaptığı açıklamada, Pelosi'nin ziyaretinin gerçekleşmesi halinde askeri karşılık verebileceği uyarısında bulunmuş ve "Pelosi Tayvan'ı ziyaret ederse, Çin ordusu boş durmayacak." ifadesini kullanmıştı.

Dışişleri Bakanlığı da olası ziyaretle ilgili, "Her tür olasılığa hazırlıklıyız. Eğer ABD tarafı ziyarette ısrar ederse, egemenliğimizi ve toprak bütünlüğümüzü korumak için güçlü ve kararlı tedbirler alacağız." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Meclis Başkanı'nın resmi internet sitesinde ziyaret programına ilişkin yayımlanan açıklamada, Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya'yı kapsayan gezinin durakları arasında Tayvan'a yer verilmemişti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi taşıyan uçak Tayvan'a indi - Resim : 6

NİSANDAKİ PLANLANAN ZİYARET İPTAL EDİLMİŞTİ

82 yaşındaki Pelosi'nin nisanda Tayvan'a yapmayı planladığı ziyaret, Kovid-19'a yakalandığı gerekçesiyle iptal edilmişti.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, o günlerde Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaretinin "tek Çin" ilkesinin tanımladığı "kırmızı çizginin aşılması" anlamına geleceği uyarısında bulunmuştu.

Ziyaretin gerçekleşmesi halinde Pelosi, 25 yıl aradan sonra Ada'yı ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olacak. Daha önce, 1997'de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan'ı ziyaret etmişti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi taşıyan uçak Tayvan'a indi - Resim : 7

TAYVAN TOPRAKLARINA AYAK BASAN PELOSI'DEN İLK AÇIKLAMA

Uçağı Tayvan'a iniş yapan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, ilk açıklamayı yaptı. Pelosi, "Ziyaretim ABD'nin uzun yıllardır süren Çin politikasına aykırı değil. Amerika'nın Tayvan halkıyla dayanışması her zamankinden daha önemli, Tayvan yönetimiyle görüşmelerimiz ortağımıza desteğimizi teyit etmeye ve ortak çıkarlarımızı desteklemeye odaklanacak. Ortak çıkarlarımıza özgür ve açık Hint Pasifik Bölgesini ilerletmek dahil. ABD Tayvan'daki statükonun tek taraflı değiştirilmesine yönelik girişimlere karşı çıkmayı sürdürüyor" ifadelerini kullandı. 

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi taşıyan uçak Tayvan'a indi - Resim : 8

ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN İLK TEPKİ

Pelosi'nin ziyaretine Çin Dışişleri Bakanlığından ilk tepki geldi. Bakanlık, "Pelosi'nin Tayvan ziyareti ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğümüzün ciddi bir ihlalidir. Pelosi'nin ziyaretini şiddetle kınıyoruz ve karşı çıkıyoruz. Pelosi'nin ziyareti bölgesel barış ve İstikrarı baltalıyor. Ayrılıkçı güçlere yanlış sinyal veriyor.
Pelosi'nin Tayvan ziyaretine cevaben devletimizin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak için gerekli tüm önlemleri alacağız. Sonuçlar ABD ve Tayvan'ın sorumluluğundadır." şeklinde açıklama yaptı. 

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi taşıyan uçak Tayvan'a indi - Resim : 9

Tayvan Haber Ajansı'nın aktardığına göre Pelosi'nin yarın öğle saatlerinde Tayvan Devlet Başkanı Tsai'ye ve Tayvan meclisine ziyarette bulunması planlanıyor. Çin'in Tayvan kıyısında 4-7 Ağustos tarihleri arasında askeri tatbikat yapacağı da gelen bilgiler arasında yer alıyor. 

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi taşıyan uçak Tayvan'a indi - Resim : 10

ÇİN SAVUNMA BAKANLIĞINDAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Çin Savunma Bakanlığından son dakika açıklaması geldi. Açıklamada, "Ordu alarmda, Pelosi'nin ziyaretine karşılık olarak askeri operasyonlar düzenlenecek" ifadelerine yer verildi. 

Çin Ordusu ise "Tayvan adası etrafında 2 Ağustos akşamından itibaren askeri tatbikata başlıyoruz. Tayvan'ın kuzey, güneydoğu ve güney batısında deniz ve hava tatbikatı düzenlenecek. Tayvan Boğazı'nda gerçek mermiyle tatbikat düzenlenecek. Askeri operasyon ABD'nin Tayvan'la ilgili hamlelerine karşılık olarak düzenlenecek." şeklinde çıkış yaptı. 

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi taşıyan uçak Tayvan'a indi - Resim : 11

TAYVAN RESMİ MAKAMLARINDAN AÇIKLAMA

Tayvan Savunma Bakanlığı "Tayvan yakınlarındaki tüm askeri hareketliliğin farkındayız, düşmanlarımızdan yönelik tehditlere uygun olarak güçlerimizi konuşlandıracağız. Çin su-35 savaş uçaklarının Tayvan Boğazı'nı geçtiği iddiaları gerçeği yansıtmıyor" diye açıklama yaptı. 

Bakanlık ayrıca, "Pelosi ve ABD heyetinin ziyaretin memnuniyetle karşılıyoruz. Pelosi'nin ziyareti, ABD'nin Tayvan'a sağlam desteğinin kanıtıdır ve ABD-Tayvan ilişkilerini geliştirecektir." ifadelerine yer verdi. 

İKİ İSİM ÖĞLE YEMEĞİNDE BULUŞACAK

Tayvan Devlet Başkanlığı Ofisi, Devlet Başkanı Tsai'nin Pelosi ile başkanlık ofisinde çarşamba sabahı görüşeceğini ve ardından iki ismin öğle yemeği yiyeceğini açıkladı. Başkanlık Ofisi, Pelosi'nin ziyaretinin Tayvan-ABD ortaklığını güçlendireceğini ve İndo-Pasifik bölgesinde barış ve istikrarın korunmasına yardımcı olacağını söyledi. 

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi taşıyan uçak Tayvan'a indi - Resim : 12

TAYVAN SAVUNMA BAKANLIĞINDAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Tayvan Savunma Bakanlığı, 21 Çin savaş uçağının Tayvan hava sahasına girdiğini açıkladı. Açıklamada, "Salı günü 21 Çin savaş uçağı Tayvan hava sahasına girdi" ifadelerine yer verildi.

ÇİN'DEN KINAMA

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaretini kınadı.

Bakanlık, Pelosi'yi taşıyan uçağın Tayvan'a ulaşmasının hemen ardından yayımladığı açıklamada, Çin muhalefetine ve protestolarına rağmen yapılan ziyaretin "tek Çin" ilkesinin ve Çin-ABD diplomatik ilişkilerinin temelini oluşturan Üç Ortak Bildiri'deki taahhütleri ciddi şekilde ihlal ettiği belirtildi.

Çin'in ziyarete karşı olduğunun, kınadığının ve ABD'yi protesto ettiğinin vurgulandığı açıklamada, "Bu davranış, ateşle oynamak gibi, son derece tehlikeli. Ateşle oynayan kendini yakar." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Pelosi'nin ziyaretinin Çin'in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiği, Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrarın altını oyduğu, Tayvan bağımsızlığını savunan ayrılıkçı güçlere yanlış mesaj verdiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

"Dünyada yalnızca tek Çin vardır ve Tayvan onun topraklarının ayrılmaz parçasıdır. Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) hükümeti tüm Çin'in tek meşru temsilcisidir. Tek Çin ilkesi uluslararası toplumun evrensel kabul görmüş mutabakatı, uluslararası ilişkilerin temel normudur."

ABD'nin 1979'da imzalanan Diplomatik İlişkilerin Kurulmasına İlişkin Çin-ABD Ortak Bildirisi'nde ÇHC hükümetini Çin'in tek meşru temsilcisi olarak tanıdığını ve bu bağlamda Tayvan halkı ile kültürel, ticari ve diğer gayrı resmi ilişkilerini sürdürmeyi vaat ettiğinin hatırlatıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kongre, ABD hükümetinin parçası olarak, tek Çin politikasına uymakla ve Tayvan bölgesi ile resmi ilişki kurmaktan kaçınmakla yükümlüdür. Çin, ABD Kongresi üyelerinin Tayvan'ı ziyaret etmesine daima karşı çıkmıştır. Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Kongre'nin görevdeki liderlerinden olduğuna göre, Tayvan'ı ziyareti ve buradaki etkinlikleri, her ne biçim ve sebeple olursa olsun, ABD'nin resmi ilişkilerin seviyesini yükseltmeye yönelik büyük bir siyasi provokasyonudur. Çin bunu hiçbir zaman kabul edemez, Çin halkı bunu kesinlikle reddeder."

RUSYA'DAN "PELOSI" DEĞERLENDİRMESİ: AÇIK BİR PROVAKASYON

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ziyarete yönelik açıklama yaptı. Bakanlık, "Pelosi'nin ziyaretini açık bir provokasyon olarak görüyoruz. Çin'in toprak bütünlüğünü korumak için her türlü önlemi almaya hakkı vardır." diye konuştu. 

Kaynak: AA

ABD Çin Dünya haberleri