Son Dakika! ABD ile Çin arasında Tayvan krizi! Pelosi Tayvan'dan ayrıldı

Tayvan Dünya haberleri son dakika Çin ABD

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi Asya'da tansiyonu yükselten Tayvan'dan ayrıldı. Dakika dakika krizde yeni gelişmeler

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, dört gün sürecek Asya turuna çıktı.

Bu ziyarete ilişkin, yanıtı en çok merak edilen konu ise Pelosi'nin Çin ile ihtilaflı Tayvan'ı ziyaret edip etmeyeceğiydi.  ABD'de Beyaz Saray Sözcüsü Çin ile artan gerilime rağmen, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin uçağının Tapei'yi indiğini duyurdu.  İki haftadır hakkında spekülasyon yapılan, ABD ile Çin arasında gerilime sebep olan ziyaret gerçekleşmiş oldu. Pelosi'nin Tayvan ziyaretindeki ilk durağı, Tayvan Parlamentosu oldu.  Burada, Parlamento Başkan Yardımcısı ile görüştü. Basın mensuplarına konuşan Pelosi, "Tayvan dünyadaki en özgür toplumlardan biri" dedi.

Son Dakika! ABD ile Çin arasında Tayvan krizi! Pelosi Tayvan'dan ayrıldı - Resim : 1

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı, Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile de görüştü. Tayvan Lideri, "Çin'in askeri tehditlerine karşı geri adım atmayacağız" dedi.

PELOSI TAYVAN'DAN AYRILDI

Pelosi'nin konvoyu Tayvan'ın Başkenti Taipei'deki havaalanına geldi. Ardından Amerikan Hava Kuvvetlerine ait uçakla Tayvan'dan hareket etti. Pelosi'nin bundan sonraki durağı Güney Kore'in Başkenti Seul. Ardından da Japonya'ya geçecek.

Son Dakika! ABD ile Çin arasında Tayvan krizi! Pelosi Tayvan'dan ayrıldı - Resim : 2

RUSYA'DAN PELOSI AÇIKLAMASI

 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'a ziyaretine ilişkin "Bu, (ABD'nin) herkese her şeyin cezasız kalındığını kanıtlama ve her şeyin yapılabildiğini gösterme arzusu." dedi.

Tayvan lideri Ing-wen: Ziyaret, dünyaya bir mesaj veriyor

 Beraberindeki 5 kişilik heyetiyle gerçekleştirdiği Asya turu kapsamında Tayvan’ı ziyaret eden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen’le bir araya geldi.

 Görüşmeye dair sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Pelosi, “Heyetimiz bugün Tayvan Devlet Başkanı Ing-wen ile görüşme ayrıcalığına sahip oldu. Amerika ve Tayvan'ın ekonomik bağlarımızı nasıl derinleştirebileceğini, güvenlik ortaklığımızı nasıl daha da güçlendirebileceğini ve ortak demokratik değerlerimizi nasıl savunabileceğini tartıştık” ifadelerini kullandı.

 Pelosi ayrıca, kendisine ‘Uğurlu Bulutlar Nişanı’ adı verilen madalya verildiğini belirterek, “Ayrıca Tayvan Devlet Başkanı Ing-wen’den, değerli dostluğumuzun bir sembolü olan Özel Büyük Kordonlu Uğurlu Bulutlar Nişanı’nı almak benim için büyük bir onurdu. Şüphesiz ki, Amerika, şimdi ve gelecek on yıllar boyunca Tayvan halkına olan bağlılığımızda sarsılmaz olmaya devam ediyor” dedi

ESAD'DAN ÇİN'E DESTEK, TAYVAN'A KINAMA

Rusya-Ukrayna savaşında uzun süre ‘işgal’ kelimesini kullanmayan ve Kremlin yönetimi ile yakın ilişkileri olan Çin’e bir destek de Rusya’nın müttefiki Suriye’den geldi. Esad yönetimi, Pelosi’nin ziyaretini “Çin Halk Cumhuriyeti'nin egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı duymayan düşmanca bir eylem” olarak nitelendirdi.

ABD'DEN YENİ AÇIKLAMA

ABD  Dışişleri Bakanlığından üst düzey yetkili "Pelosi’nin ziyaretine dair sıra dışı bir durum yok." dedi. Tek Çin politikasına olan desteğini yineledi.

"FELAKETLE SONUÇLANIR"

Çin'de kabine işlevini yerine getiren Devlet Konseyi'nin Tayvan İlişkileri Dairesi, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaretinin ardından, hükümete, "dış güçlerle ittifakla bağımsızlık arayışının felaketle sonuçlanacağı" uyarısında bulundu. Ofisten yapılan açıklamada, Ing-wen’in Tayvan’ın ‘Kendi sonunu hazırladığı’ belirtildi.

ÇİN'DEN ABD'YE TAYVAN MESAJI: AKLINIZDAN DAHİ GEÇİRMEYİN

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaretini kınadı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Vang, Pelosi'nin, Çin'in tüm uyarı ve protestoları rağmen gerçekleştirdiği ziyaretin, Çin'in egemenliğini kötü niyetle ihlal eden bilinçli bir siyasi provokasyon olduğunu savundu.

"AKLINIZDAN DAHİ GEÇİRMEYİN"

Vang, "tek Çin" ilkesinin uluslararası ilişkileri yöneten temel normu ve İkinci Dünya Savaşı sonrası uluslararası düzenin ana unsurlarından biri olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"ABD, Çin'in yeniden birleşmesini engellemeyi aklından dahi geçirmemeli. Tayvan Çin'in parçasıdır, Çin'in yeniden bütünleşmesi zamanın eğilimi ve tarihin varacağı kaçınılmaz sonuçtur. Çin, Tayvan'ın bağımsızlığını savunan güçlere ve dış müdahalelere asla ödün vermeyecektir."

"ÇABALARINIZ BOŞUNA"

Tayvan sorunun Çin'in zayıf ve kargaşa içinde olduğu bir dönemin ürünü olduğu ve ulusal canlanmayla birlikte sona ereceğini ifade eden Vang, "ABD, Tayvan'ın bağımsızlığını savunan güçleri ne kadar desteklerse desteklesin, çabası boşuna olacaktır. Başka ülkelerin içişlerine karışmasının meşum kayıtlarına daha fazla sayfa eklemekten başka işe yaramayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Son Dakika! ABD ile Çin arasında Tayvan krizi! Pelosi Tayvan'dan ayrıldı - Resim : 4

ÇİN VE ABD ARASINDAKİ KRİZDE DAKİKA DAKİKA YENİ GELİŞMELER

ÇİN, TAYVAN'DAN TURUNÇGİLLER VE İKİ TÜR BALIĞIN İTHALATINI DURDURDU

 Gümrükler Genel İdaresinin açıklamasına göre, Tayvan'dan greyfurt, limon ve portakal gibi turunçgiller ile beyaz saç kuyruğu ve istavrit türü balıkların ana karaya girişi yasaklandı.

Yasak kararının ilgili düzenlemeler ve gıda güvenliği şartları gereğince alındığı belirtilirken tüm gümrük birimlerinin karar uyarıcında ithalat bildirimlerini kabul etmeyi durdurması istendi.

Açıklamada, Pelosi'nin ziyaretine ve bununla bağlantılı olası ekonomik yaptırım ihtimaline değinilmedi.

PELOSI'DEN ÇİN'E GÖZDAĞI

Pelosi yaptığı açıklamada "Umuyorum ki Çin, Tayvan'a gelenlerin önünde duramayacaklarını anlamıştır. Tayvan ile olan dayanışmamız hiç olmadığı kadar önemli" ifadelerini kullandı. 

PELOSI'YE ŞEREF MADALYASI

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye Tayvan'ı ziyaretinde, ada otoriteleri tarafından "Şeref Madalyası" tevdi edildi.

Pelosi, ziyareti kapsamında, bu sabah beraberindeki 5 kişilik kongre heyetiyle Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile bir araya geldi. Tsai, görüşmede, Pelosi'ye, Tayvan'daki hükümetin devamı olduğunu öne sürdüğü Çin Cumhuriyeti'nin "Uğurlu Bulutlar Düzeni" adı verilen şeref madalyası ve özel şeridini takdim etti.

Tayvan lideri, Pelosi ve heyetine kritik bir dönemde Tayvan'ın yayında olduklarını somut olarak gösterdikleri ve ABD'nin Tayvan'ın kendini savunmasına desteğini ifade ettikleri için teşekkür etti.

 Son Dakika! ABD ile Çin arasında Tayvan krizi! Pelosi Tayvan'dan ayrıldı - Resim : 5

TAYVAN CEPHESİNDEN YENİ AÇIKLAMA

Tayvan Savunma Bakanlığı: Kararlı bir şekilde ulusal güvenliğimizi savunacağız. Çin'in tatbikatları BM kurallarını ihlal ediyor. Çin'in tatbikatları Tayvan'ın hava ve deniz sahasını bloke ediyor. Tatbikatlar ciddi şekilde Tayvan'ın egemenliğini ihlal ediyor

Kaynak: Haber Global TV

ABD Çin Tayvan Dünya haberleri son dakika