Son 30 yılda ilk kez! Küba sokağa indi: 'Buradayım çünkü...'

ABD Küba
Son 30 yılda ilk kez! Küba sokağa indi: 'Buradayım çünkü...'

Küba'da halk sokaklara indi. Başkent Havana'da ve özellikle daha yoksul insanların yaşadığı bölgelerde protestolar büyürken, hükümet destekçileri de sokağa çıktı. Hükümet destekçileri "Devrimi savunacağız" derken, protestocular ise özgürlük istiyor... İşte yaşananlar.

Dünya, Küba'da yaşanan protestoları konuşuyor. Yaklaşık 30 yıldır ilk kez bu kadar büyük çaplı bir protesto görülürken tepkilerin ekonomik kriz kaynaklı olduğu ifade ediliyor. Koronavirüs pandemisi ile mücadele eden, kendi aşısını üreten Küba, ABD'nin uyguladığı ambargo ve yaptırımların bu dönemde daha da fazla artmasıyla zor günler geçiriyor.

Halkın yaşadığı sıkıntılar arasında yiyecek kıtlığı ve yükselen fiyatlar yer alıyor. Rejimin halk üzerindeki baskısının hafiflediği Raul Castro döneminde cep telefonu ve mobil internete ulaşan halkın bu teknolojiye ulaşmasıyla Havana'da yaşanan olaylar hiç olmadığı kadar hızlı bir şekilde dünya gündemiyle buluştu.

'BURADAYIM ÇÜNKÜ...'

Eylemlerde görüntülenen 40'lı yaşlarında bir adam şöyle diyor: “Buradayım çünkü açım, çünkü ilaç yok, çünkü elektrik yok, hiçbir şeyimiz yok. Total bir değişiklik istiyorum. Hükümet değişikliği, çok partili seçimler ve komünizmin sona ermesini istiyorum.”

Son 30 yılda ilk kez! Küba sokağa indi: 'Buradayım çünkü...' - Resim : 1

Yusniel Perez adlı 17 yaşındaki bir genç de “Buradayız çünkü açız ve fakiriz. Yiyecek bir şeyimiz yok. Hiçbir şeyimiz yok” diyor. Polisin olaylara sert bir şekilde müdahale ettiği görülürken halkın bir kesiminin hükümetin yanında olduğu da görüldü.

HÜKÜMET DESTEKÇİLERİ DE SOKAKTA

Aylin Guerrero, sokağa inen binlerce hükümet destekçisinden biriydi. Havana'nın merkezinde yaşayan 52 yaşındaki Guerrero “Biz halkız ve devrimin kazanımlarını desteklemek için dışarı çıktık. Komünist olmasak da vatanseveriz” ifadelerini kullanıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, protestoculara destek mesajı verirken batı yarımküre ilişkileri üzerine çalışan Dışişleri Bakan Yardımcısı Julie Chung ise “Küba halkı artan Covid vakaları/ölümleri ve ilaç kıtlığı konusundaki endişelerini ifade etmek için barışçıl toplanma haklarını kullanırken protestolar büyüyor” dedi ve ekledi: “Küba halkının ihtiyaç sahibi komşularına yardım etmek için bağışları toplamak adına sayısız seferberlik çabasını takdir ediyoruz.”

Bir kesim ise ABD'nin bu desteğinin sadece sosyal medyadaki mesajlarda kalmadığını da öne sürüyor.

Son 30 yılda ilk kez! Küba sokağa indi: 'Buradayım çünkü...' - Resim : 2

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, “Amerikan imparatorluğuna bağlı devrim karşıtı paralı askerlerin istikrarsızlık yaratmasına izin vermeyeceğiz” dedi ve halkı Küba devrimlerine sahip çıkmaya çağırdı:

“Devrimi teslim etmeyeceğiz, tüm devrimcileri, devrimi her yerde savunmaları için sokaklara çıkmaya çağırıyoruz.”

KÜBA'YA MÜDAHALE ÇAĞRISI!

Aylin Guerrero ve onun gibi binlercesi de Diaz-Canel'in bu çağrısından sonra sokaklara döküldü. Sokaklara inen bir başka kesim ise Miami'de yaşayan Kübalılar oldu. Küba Devrimi'nden bu yana ülkeyi terk edip ABD'ye yerleşenlerin ağırlıkla tercih ettiği Miami'de Belediye Başkanı Francis Suarez, Küba'ya uluslararası müdahale çağrısında bulundu.

Son 30 yılda ilk kez! Küba sokağa indi: 'Buradayım çünkü...' - Resim : 3

Miami'nin Little Havana (Küçük Havana) adlı semtinde toplanan gruba bir konuşma yapan Suarez, ABD ordusuna seslendi:

“Kübalılar tiranlık olmadan kendilerini yönetmeye layık ve hazırlar. Bu sona erebilir, sona ermelidir. Bunun sonuçları, yarım küredeki milyonlarca insan için; Nikaragualılar ve Venezuelalılar ve çok daha fazlası için özgürlük anlamına gelebilir.”

'İNSANLAR ÖZGÜRLÜK İÇİN ÇIĞLIK ATIYOR'

Bununla birlikte Küba'ya dönmek gerekirse; İnsan Hakları İzleme Örgütü Amerika Kıtası Bölge Direktörü Jose Miguel Vivanco, 20'yi aşkın göstericinin gözaltına alındığı bilgisinin kendilerine ulaştırıldığını söylüyor.

Son 30 yılda ilk kez! Küba sokağa indi: 'Buradayım çünkü...' - Resim : 4

Vivanco, “Bu çok büyük. Benim düşünceme göre bu; özgürlük eksikliği, Covid ve ekonomik koşullara bağlı sosyal huzursuzluğun bir birleşimi. Elektriğe erişimdeki sıkıntı, karartmalar... İnsanlar özgürlük için çığlık atıyor” sözleriyle yaşanan durumu tanımlamaya çalışıyor.

The Associated Press (AP) ise hükümet destekçisi bir grubun AP kameramanına saldırdığını ve kamerasını kırdığını aktarırken bir AP fotoğrafçısının ise polis tarafından darp edildiğini aktardı. Hükümet destekçisi grup ile protestocular zaman zaman karşılaşırken şiddet olayları da tansiyonu yükseltiyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Wall Street Journal, The Guardian, Washington Post, BirGün, Sputnik, Reuters

Kaynak: Web Özel

Küba ABD protesto