Şili'de yeni anayasa şoku: Halk 'hayır' dedi!

Şili anayasa Dünya haberleri
Şili'de yeni anayasa şoku: Halk 'hayır' dedi!
Fotoğraf: Reuters

Şili’de pazar günü yeni anayasa taslağı için yapılan halk oylamasında sandığa çağrılan 15 milyonu aşkın seçmenin yaklaşık yüzde 56’sı yeni anayasa teklifine hayır dedi.

Sayılan oyların yüzde 99’undan elde edilen sonuca göre, seçmenlerin yüzde 55,75'i teklife karşı oy kullanarak, yeni anayasa teklifini geri çevirdi.

Anayasanın yerini alması planlanan bir metin, Eylül 2022'de halka sunulmuş ve o zamanda yeni anayasa teklifi reddedilmişti.

ÜÇÜNCÜ BİR TEKLİF YOK

Pek çok kişi tarafından özellikle muhafazakâr olduğu düşünülen son teklif, General Augusto Pinochet'nin mirasını savunanlar tarafından hazırlanmıştı.

Halihazırda ülkede geçerli olan anayasa, Pinochet döneminde yürürlüğe girmişti. Dolayısıyla Pinochet dönemi anayasası yürürlükte kalmaya devam edecek. Cumhurbaşkanı Gabriel Boric, yakın gelecekte üçüncü bir anayasa teklifinin halka sunulması olasılığını dışladı. 

Boric, "Bu çerçevede anayasal süreç kapanmıştır. Başka acil meseleler de var" dedi. Reddedilen taslağı destekleyen 37 yaşındaki Devlet Başkanı son zamanlarda popülaritesinin düştüğünü görüyordu.  Muhalefet, pazar günkü oylamayı Gabriel Boric'in görev süresine ilişkin bir istişare olarak kabul ediyordu. 

Yeni anayasa taslağının mayıs ayında hazırlanmasından sorumlu kişileri seçmek üzere bir oylama düzenlenmiş ve aşırı muhafazakâr sağ, oyların çoğunluğunu kazanmıştı.

Pazar günü oylamaya sunulan taslak, özellikle kadın ve işçi haklarını kısıtlıyor ve erişimin zaten kısıtlı olduğu ülkede kürtajı yasadışı hale getirmeyi ve göçmen işçiler için sınır dışı etme tedbirlerini hızlandırmayı hedefliyordu.

 

Kaynak: Ajans Bizim