Sicilya mafyası neden yeniden gündem oldu? 30 yıl yakalanamayan suç örgütü lideri

Organize suç örgütü
Sicilya mafyası neden yeniden gündem oldu? 30 yıl yakalanamayan suç örgütü lideri
Matteo Messina Denaro, İtalya'nın özel polis kuvveti Carabinieri tarafından yakalandı. Fotoğraf: Reuters

The Godfather gibi Hollywood filmlerine de konu olan Sicilya mafyası yeniden gündemde. 30 yıl boyunca kaçak yaşayan suç örgütü lideri Matteo Messina Denaro'nun kendi şehrinde ele geçirilmesi 'Mafya liderleri neden memleketlerinden dışarı çıkmıyor?' sorusunu da akıllara getirdi.

Mafya adı verilen suç örgütleri dünyanın dört bir yanında faaliyet sürdürmeye devam ediyor. Dünyanın en eski mafya örgütlerinden, Cosa Nostra olarak da bilinen Sicilya mafyasının tarihi ise 19. yüzyıla dayanıyor.

Geçtiğimiz günlerde İtalya'da Sicilya mafyası ile ilgili çok önemli bir gelişme yaşandı. Örgütün en büyük patronlarından biri olduğu iddia edilen ve 30 yıldır kaçak yaşayan Matteo Messina Denaro, İtalya'nın Sicilya Adası'ndaki Palermo kentinde İtalya'nın özel polis kuvveti Carabinieri mensuplarınca düzenlenen bir operasyonla yakalandı.

Denaro'nun 1993 yılında bir savcının öldürülmesini de içeren bir dizi olay nedeniyle arandığı biliniyordu. Denaro tutuklanıp İtalya'nın güvenlik düzeyi en yüksek cezaevlerinden birine konuldu. Kuşkusuz bu olay, eli kanlı suç örgütüne büyük bir darbe vurdu. Ancak akıllarda da şu soru var: Denaro 30 yıl boyunca nasıl yakalanmadı? Neden yaşaması çok riskli olduğu halde Sicilya'yı terk etmedi?

Sicilya mafyası neden yeniden gündem oldu? 30 yıl yakalanamayan suç örgütü lideri - Resim : 1
Matteo Messina Denaro İtalya'nın Palermo kentinde yakalandı. Fotoğraf: Reuters

30 YIL MEMLEKETİNDE SAKLANMIŞ

Denaro'nun yakalandığı yer de aslında oldukça ilginç. Palermo, Sicilya'nın merkezi ve en büyük şehri. Cosa Nostra'nın da en aktif olduğu yerlerin başında gelmekte. Denaro, kanser tedavisi gördüğü bir klinikte gözaltına alındı. Kullandığı sahte kimlik harici hiçbir şekilde kılık değiştirme ihtiyacı duymamıştı.

Daha sonra evine yapılan baskın sonucu, şehirde düzenli olarak gittiği restoranın fişleri de bulundu. Üstelik yaşadığı yerdeki görgü tanıkları da mafya babasının kim olduğundan haberdardı. Denaro'nun Sicilya'da gizlenme gereği duymadan, rahat bir şekilde yaşaması oldukça ilginç bir durum.

'TOPRAKLARINIZI TERK EDERSENİZ, İTİBARINIZ DA SİZİ TERKEDER'

İngiltere'de bulunan Essex Üniversitesi'nde Kriminoloji ve Organize Suçlar Profesörü Anna Sergi "Matteo Messina Denaro gibi bazı mafya babaları için sosyal itibar paradan daha önemli. Bu bir gurur meselesi. Kaçar ve kendi topraklarınızı terk ederseniz, itibarınız da sizi terk eder" diyor. İtibar, Sergi'ye göre mafya yaşam tarzının bir parçası. Ayrıca Sergi mafya babalarının yurt dışına kaçması durumunda gittikleri yerde bir koruma ağı kurmalarının oldukça karmaşık ve pahalı bir iş olduğunu söylüyor.

İtibarları sayesinde mafya benzeri suç örgütleri bulundukları bölgeyle bir özel bağ oluşturuyorlar. Bu bağ genellikle bölge sakinlerine uygulanan şantaj ve bölgeye salınan korku ile oluşturuluyor. Hayatları boyunca bulundukları bölgede bir güç elde etmek için uğraşan mafya patronlarının kimlikleri bir süre sonra bu yerlerleiç içe geçiyor. Bir mafya liderinin bölgesini terk etmesi, güçten de vazgeçmesi anlamına gelebiliyor.

Sicilya mafyası neden yeniden gündem oldu? 30 yıl yakalanamayan suç örgütü lideri - Resim : 2
Matteo Messina Denaro yakalandıktan sonra hakkında basılan bazı kitaplar. Fotoğraf: Shutterstock

Sadece İtalyan mafyası üyeleri değil, dünyadaki çeşitli kanun kaçakları da arandıkları sırada genellikle ün saldıkları bölgeleri terk etmemeleri ile biliniyor. Meksikalı uyuşturucu karteli lideri Nazario Moreno Gonzalez yıllarca arandığı halde 2014'te ün saldığı kasabada Meksikalı güvenlik güçleri tarafından ölü ele geçirildi. Bosna Savaşı'nın savaş suçlularından Radovan Karadzic de 2008'de Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da ele geçirildiğinde Karadzic'in vaktinin çoğunu bu şehirde geçirdiği ortaya çıktı.

Prof. Ana Sergi, Sicilya'nın kaçakların saklanması konusunda kötü bir üne sahip olduğunu belirterek şunları söylüyor:

Bu insanların peşine düşmenin bir devlet için inanılmaz derecede zor ve pahalı olduğunu unutmayın. İtalya, mafya liderlerini yakalamak için milyonlar harcadı.

Sergi ayrıca, Denaro'nun etrafında işlerini yürütecek güvendiği insanlar olduğunu da söylüyor. Mafya babasının banka, fatura ödeme gibi rutin işlerini kız kardeşi üstlenmişti. Denaro'nun kullandığı kimlik, yaşadığı evin sahibine aitti.

Sicilya Mafya'sı Cosa Nostra, 19. yüzyılda İtalya'nın Sicilya Adası'nda ortaya çıktı. Koruma sağlama bahanesi ile bulunduğu bölgeden haraç toplayan bu örgüt, zaman içinde büyüdü ve cinayetler işleyerek korku salmaya başladı. 20. yüzyılda örgüt, göçler ile başta ABD olmak üzere Birleşik Krallık ve Avustralya gibi ülkelere de yayıldı. Sicilya Mafyası'nın ABD'deki faaliyetleri Hollywood'un ünlü üçleme filmi The Godfather (Baba) başta olmak üzere birçok dizi ve filme konu oldu.

Kaynaklar: Euronews, BBC

Kaynak: Haber Global TV

Sicilya Matteo Messina Denaro İtalya cosa nostra İtalya