İtalya'da sandıktan aşırı sağ çıktı! Avrupa'da 'Giorgia Meloni endişesi'

İtalya
İtalya'da sandıktan aşırı sağ çıktı! Avrupa'da 'Giorgia Meloni endişesi'
Giorgia Meloni, 2008'de henüz 31 yaşındayken Silvio Berlusconi iktidarında Gençlik ve Spor Bakanı olarak görev almış ve İtalya'nın en genç bakanı olmuştu. Fotoğraf: Reuters

İtalya'da genel seçimden aşırı sağ zaferle ayrıldı. Giorgia Meloni liderliğindeki İtalya'nın Kardeşleri sandıktan 1. parti olarak çıkarken sonuç, Avrupa'da endişe doğurdu. Meloni'yi ilk kutlayanlar Fransa ile İspanya'daki aşırı sağ partiler ve Polonya ile Macaristan oldu. Peki endişenin sebebi ne?

İtalya'da gerçekleştirilen genel seçimlerde aşırı sağcı lider Giorgia Meloni ve partisi İtalya'nın Kardeşleri (FdI) sandıktan zaferle ayrıldı. Mussolini'den bu yana İtalya'nın ilk aşırı sağcı başbakanı olması beklenen Meloni ülkenin tarihindeki ilk kadın başbakan unvanını da taşıyacak. İtalya'da ortaya çıkan bu sonucun Avrupa genelinde kaygı uyandırdığı görülürken, kıtanın sağcı partileri Meloni'yi birer birer tebrik ediyor.

Sonuçlara değinecek olursak; 26 Eylül'de TSİ 11.45 itibarıyla İtalya'nın Kardeşleri, Lig, Haydi İtalya ve Ilımlılar'dan oluşan sağ ittifak yüzde 43.92'yle seçimin kazananı oldu. Sol ittifak ise yüzde 26.18'de kaldı. 2018'de yüzde 32.7 alan Beş Yıldız Hareketi yüzde 15.31'de, merkez ittifakı ise yüzde 7.76'da kaldı. Peki Meloni'nin başarısının sırrı ne? Ne gibi hedefleri bulunuyor? Ve Avrupa neden endişe duyuyor?

FAŞİST YAFTASINDAN RAHATSIZ

Meloni karşıtları partinin neo-faşist ögeler barındırdığını öne sürüyor. Endişelerin en büyüğü bu... Hatta Meloni de “faşist” yaftalamasından rahatsız. Seçim öncesinde İngilizce, İspanyolca ve Fransızca konuştuğu bir video yayınlayan müstakbel başbakan, bu yakıştırmayı reddettiğini ve söz konusu ideolojinin de tarihe gömüldüğünü ifade etmişti.

İtalya'da sandıktan aşırı sağ çıktı! Avrupa'da 'Giorgia Meloni endişesi' - Resim : 1

NATO, AB, göçmen sorunu, LGBT hakları ve kürtaj gibi konularda yaptığı çok sert açıklamalarla da tanınan Meloni, "NATO da dahil olmak üzere İtalya'nın ortaklarına bağlı kalacağına dair” güvence vermişti.

Fakat kökleri Mussolini'nin faşizminin küllerinden doğan İtalyan Sosyal Hareketi'ne (MSI) dayanan FdI, İkinci Dünya Savaşı sonrası aşırı sağ partilerin kullandığı ve “Mussolini'nin mezarında yanan ateş” olarak algılanan üç renkli alevi koruyor. Seçim sürecinde ortaya çıkan 19 yaşında verdiği bir röportajda kullandığı ifadeler de ülke gündemini sarsan Meloni, “Mussolini iyi bir politikacıydı, yaptığı her şeyi İtalya için yaptı” diyordu...

TARTIŞMALI SLOGAN: 'TANRI, VATAN, AİLE'

Slogan olarak yine faşizmle ilişkilendirilen “Tanrı, vatan, aile” sloganını kullanan Meloni; göçmenlere, “LGBT lobisi” diye adlandırdığı gruplara ve “küresel güçlere” karşı “İtalyan kimliğini” savunduğunu öne sürüyor.

Katılım oranının bir önceki seçime göre yüzde 10 oranında düşerek yüzde 64'te kaldığı seçimlerde İtalya'nın Kardeşleri'ni öne çıkaran detayın ise değişim ihtiyacı olduğu öne sürülüyor. Zira pandemi sonrası toparlanmayı yönetmesi için Şubat 2021’de dışarıdan başbakan olarak atanan Mario Draghi’nin kurduğu geniş katılımlı ancak kısa ömürlü koalisyonda yer almayan tek büyük parti, İtalya’nın Kardeşleri'ydi.

Yaygın görüş ise partinin, hayat pahalılığı, pandeminin ekonomik ve toplumsal etkileri ve enerji krizi gibi sorunlar yaşanırken muhalefette olmasının avantajını yaşadığı yönünde.

Bunların yanında seçimler sonrası da Meloni’yi ilk tebrik edenler Macaristan lideri Viktor Orban’ın siyasi direktörü Balazs Orban, Vox lideri Santiago Abascal ve Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki oldu.

'İTALYAN SEÇMEN, VON DER LEYEN'E DERS VERDİ'

Hatırlanacağı üzere Meloni, 2018'de yaptığı bir konuşmada Emmanuel Macron'u hedef almış ve Fransa'nın Afrika politikaları üzerine, "Bize ders vermeye kalkma Macron. Çünkü Afrikalılar senin politikan yüzünden kıtalarını terk etmek zorunda kalıyor" demişti. Fransa Başbakanı Élisabeth Borne ise seçim sonuçlarına ilişkin, kürtaj gibi insan hakları konularının gözlemcisi olacaklarını dile getirdi.

Fransa'da Ulusal Birlik Lideri Marine Le Pen ise Twitter'da “İtalyan halkı, vatansever ve egemen bir hükümet seçerek kaderini ele almaya karar verdi. Bu büyük zaferi kazanarak anti-demokratik ve kibirli AB'nin tehditlerine direndikleri için Giorgia Meloni ve Matteo Salvini'yi tebrik ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Ulusal Birlik'in Avrupa Parlamentosu'ndaki temsilcisi Jordan Bardella ise "İtalyan seçmenin Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e ders verdiğini" ifade ederek Meloni'yi tebrik etti. Hatırlanacağı üzere Ursula von der Leyen, “İşler zor bir yöne giderse, Macaristan ve Polonya ile ilgili olduğu gibi, araçlarımız var” sözleriyle İtalya'ya üstü kapalı bir mesaj göndermişti.

İtalya’da hükümeti kurma görevini verme yetkisi Cumhutbaşkanı Sergio Mattarella'ya ait. Bununla birlikte söz konusu sürecin haftalar sürebileceği belirtiliyor.

*BBC, La Repubblica, The Guardian, Euronews

Kaynak: Web Özel

İtalya