Servet lobisi! Kraliçe'nin oyunu ortaya çıktı

İngiltere
Servet lobisi! Kraliçe'nin oyunu ortaya çıktı

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth hakkında çıkan haberler gündeme bomba gibi düştü. Kraliçe'nin hisselerin kamuoyunun bilgisi dışında tutulmaya devam edilmesi için özel avukatı aracılığıyla siyasilere baskı yaptığı öne sürüldü

İngiliz basınının prestijli gazetesi The Guardian'ın Ulusal Arşiv'den ele geçirdiği belgelerde, Kraliçe II. Elizabeth'in servetini halktan gizlemek için yasa tasarısını değiştirmeleri yönünde siyasilere baskı yaptığı ortaya çıktı. Arşivdeki notlar, Elizabeth'in 1973 Kasım'ında servetine gelebilecek eleştiriler konusunda endişelenerek harekete geçtiğini ortaya koydu. 

Ulusal Arşiv'de ortaya çıkan belgelere göre, özel avukatı Matthew Farrer'in Kraliçe'nin nerelerde hissesi olduğunu gizlemesini sağlayacak yasa değişikliği için siyasilere baskı yaptığı, Kraliçe'nin müdahalesinin ardından hükümetin yasaya 'devlet başkanları' tarafından tercih edilen şirketlere yeni şefafflık önlemlerinden muaf tutma yetkisi verilen bir madde verildiği anlaşıldı. 

1970-1974 yılları arasındaki Ted Heath hükümeti döneminde harekete geçen Muhafazakar Partili bakanlar, ilgili tasarıya madde ekleyerek, devlet başkanlarının hisse sahibi olduğu şirketlere şeffaflık konusunda istisna sağlanmasının yolunu açtı. Bu sayede Kraliçe'nin hangi şirketlerde hissesinin olduğu gizli tutuldu. 1974'te yapılan seçimi kazanan İşçi Partisi de bu yasayı olduğu gibi uygulayınca Kraliçe ve avukatı memnun kaldı. Devletin desteklediği paravan şirketin de katkısıyla, en azından 2011'e kadar II. Elizabeth'in nerelerde hissesi olduğu bilinemedi. 

CM Drukker adındaki bir memur, Farrer'in dönemin Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'ndaki yetkililerle görüşürken "Kraliçe'nin endişesini ilettiğini" ifade etti.

Kraliçe'nin servetinin tam olarak kaç yüz milyon sterlin olduğu hala tam olarak bilinmiyor. 

II. Elizabeth'in sözcülerinden biri, The Guardian'a verdiği demeçte, Birleşik Krallık Kraliçesi'nin yasama sürecindeki rolünün tamamen formalite olduğunu ifade ederken gerçek yetkinin parlamentoda olduğunu vurguladı.

Buckingham Sarayı, Kraliçe'nin lobi faaliyetleri hakkındaki sorulara yanıt vermedi. 

Kraliçe'nin, Avrupa'nın en zengin kraliyet üyesi olduğu bilinirken, 30 yılı aşkın bir sürede, yüzde 15.9 oran ile 451 yarış kazandı. Son 30 yılda atlarından toplam 6 milyon 704 bin 941 sterlin (yaklaşık 34 milyon Türk Lirası) kazanan kraliçe, en fazla 2016 yılında 557 bin 650 sterlin (2 milyon 731 bin 736 Türk Lirası) kazandı. 1988 yılından bu yana, kraliçe 2,815 yarışın yıllık ortalama 15 yarış ve 15.9 kazanma yüzdesi ile 451'ini kazandı.

 

Kaynak: Haber Global TV

Kraliçe 2. Elizabeth