Savaşta bürokrasi: İngiltere'den Ukrayna'ya 300 vize...

Ukrayna Rusya Rusya Ukrayna Savaşı
Savaşta bürokrasi: İngiltere'den Ukrayna'ya 300 vize...
Polonya'nın Przemysl bölgesinde Ukrayna vatandaşları bir tren istasyonunda beklerken. Fotoğraf: Reuters

İngiltere Başbakanı Boris Johnson Batı Avrupa'da Rusya ve Putin'e karşı en sert açıklamaları yapan liderlerden biri. İngiltere ise şu ana kadar İngiltere'de akrabası olan 300 Ukraynalıya vize verdi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson Avrupa’da Rusya’ya karşı en sert tepkiyi gösteren ülkelerden. İngiltere’nin diğer Avrupa ülkeleri kadar Rus enerjisine bağımlılığı yok. Hatta parlamentodan çıkan son kararla Rusya’dan enerji ithalatı yapmayı da yasakladılar. İngiltere Ukrayna’ya her türlü desteği vermeye hazır olduğunu söylüyor.

Birleşmiş Milletler rakamlarına göre 2 milyon Ukraynalı savaştan bu yana evini terk etti. Bu insanlardan bir kısmı Fransa’nın Calais kasabasında İngiltere’ye geçmek için bekliyor. İngiltere ülkesine Ukraynalı sığınmacı alma konusunda elini çabuk tutuyor gibi gözükmüyor. İngiltere Sınır Güvenliği Ajansı Ukrayna vatandaşlarına önce vizeye başvurmaları gerektiği konuşunda uyarıyor.

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel’e yazdığı mektupta İngiltere’nin tavrını ‘insanlık dışı’ olarak tanımladı. Şu an 600 Ukraynalı sığınmacı Fransa kıyılarından İngiltere’ye geçmenin yollarını arıyor. Calais kentine en yakın İngiltere konsolosluğu 200 kilometre ötede Brüksel’de.

Savaşta bürokrasi: İngiltere'den Ukrayna'ya 300 vize... - Resim : 1

Britanya Mülteci Konseyi’nden Enver Solomon yaşananların ülkenin imajı için zararlı olduğu görüşünde. Ukrayna’yı terk etmek zorunda kalan 2 milyon insanın büyük bir çoğunluğunu kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Avrupa Birliği ülkeleri Ukraynalılara üç yıl geçici koruma statüsü verirken sağlık sigortası ve çalışma izni de sağlıyor.

'SÜREÇ DAHA YENİ BAŞLADI'

Bugün itibarıyla İngiltere sadece 300 Ukraynalıya vize verdi. Avrupa Komşuları ve Amerika Bakanı James Cleverly, “Az sayıda insan olduğunu söylüyorsunuz, size sürecin daha yeni başladığını anımsatmak isterim. Pek çok insan zaten Ukrayna’nın komşu ülkelerine gitti. Bulgaristan’da, Slovakya’da, Polonya’da olsalar da bu insanlara İngiltere’ye gelmelerinde yardımcı olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Patel, Ukrayna’dan gelen insanların İngiltere’ye girişi için bir rota planladıklarını söyledi. Patel, “Bu, Birleşik Krallık ile bağı olmayan insanların da İngiltere’ye gelebilmesine imkan sağlayacak” diyor.

İngiltere Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi’nin muhafazakar partiden başkanı Tom Tugendhat, ülkelerinin göç politikasının olumlu olmadığını söyledi. Tugendhat, “Pek çok aile İçişleri Bakanlığı’nın göç rotasında değil” demekte. İşçi Partisi milletvekili Yvette Cooper ise bürokrasinin her şeyi yavaşlattığını söylüyor.

Savaşta bürokrasi: İngiltere'den Ukrayna'ya 300 vize... - Resim : 2

Varşova Fuar Merkezi, Ukraynalı sığınmacılar için geçici konaklama merkezine çevrildi. Fotoğraf: Reuters

79 YAŞINDA 2 GÜNDÜR BEKLİYOR

Ukranya’dan Polonya’ya geçen 1.2 milyon vatandaştan bazıları Polonya Rzesow’daki İngiltere vize merkezinin yolunu tutarak vize arayışında. 79 yaşındaki profesör Antonina Kolodii iki gündür vize sırası bekliyor. Hava eksi üç derece. En yakın vize randevusunun 14 Mart’ta verileceği kendisine söylenmiş.

Kızı Marianne Kay, “Burada bir sistem yok, az personel var, işler yürümüyor. İnsanlar çok sinirli ve kızgın” ifadelerini kullanıyor. Vize için başvuru merkezine girebilen Ukrayna vatandaşlarının verdiği bilgilere göre vize memurları tam olarak ne yapacaklarını bilmiyorlar. Sığınmak isteyen vatandaşların isimlerini bir kağıda yazdırıyorlar ve onlara daha sonra internetten randevu almaları gerektiğini söylüyorlar. Normal koşullarda Rzesozow’daki merkezin günde 100 vize başvurusu alabileceğini ifade ediliyor.

Bugüne kadar Birleşik Krallık’ta akrabası olan Ukraynalılar için 300 vize verildi, İrlanda’da bu rakam bin 800, Almanya’da 30 bin, Polonya’da ise yarım milyon.

ANNESİNİ ALMAK İÇİN POLONYA'YA GELDİ

İngiltere’de yaşayan Ukrayna vatandaşı Iryna Kelly, İngiliz kocası Sebastian ile birlikte 61 yaşındaki annesini Polonya’dan almak için bu ülkeye geldi. Kelly, “Sabah gelip, akşam saat 8’e kadar bekledik, annemin biometrik detaylarını aldılar, şimdi de İçişleri Bakanlığı’ndan e-posta bekliyoruz ki bu da 72 saat sürebilirmiş” demekte.

18 yaşındaki Anastasia, Ukrayna’dan kaçarken, Londra’daki ablasının yanına gitmek için yolculuğa koyuldu. Sabah 6’da Rzeszow’daki vize başvuru merkezine geldi. Genç yaşında İngiliz bürokrasisi ile tanışan Anastasia İngiltere hükümetinin böyle acil durumlarda daha esnek olmasını istiyor.

23 yaşındaki Maria Onofreychuk, Romanya sınırından çıktıktan sonra kardeşi ile bu ülkeye geçti. İngiltere’de yaşayan bir amcası olduğunu söyleyen genç kadın yetkililerin vize almak için durumunun uygun olmadığı bilgisini kendisine verdiğini söylüyor.

*Kaynaklar: Deutsche Welle, The Telegraph

Kaynak: Web Özel

Ukrayna'dan ne kadar insan göç etti? Ukrayna'dan göç eden insan sayısı Ukrayna İngiltere arasındaki ilişkiler