Savaş artık NATO'nun sınırına taşındı! Peki Rusya ne yapmak istiyor?

Rusya Ukrayna Savaşı NATO
Savaş artık NATO'nun sınırına taşındı! Peki Rusya ne yapmak istiyor?

Rusya-Ukrayna savaşı 19 gündür devam ediyor. Peki Rusya sahada nasıl bir strateji izliyor? Dün Lviv kentinde askeri üssün vurulması, yeni kırılma noktası oldu. Rusya,savaşı artık NATO'nun sınırına taşıdı.

Güney cephesinde deniz ablukasını tamamlayan Rusya, Kiev'in kuzeybatısına saldırılarını artırdı.

Rusya, Ukrayna'daki savaşı NATO sınırına taşıdı. Pazar günü Lviv kentindeki Yavoriv Askeri Üssü'nü vurdu. 30'dan fazla seyir füzesi atıldı.

Hedef alınan üs, Ukrayna ile NATO ülkeleri arasında önemli bir savunma koordinasyon merkeziydi. Çok değil haftalar öncesinde NATO ülkelerinden gelen askeri uzmanlar, Ukraynalı askerlere bu üste eğitim veriyordu. Rusya'nın bu noktaya saldırmasıyla savaş artık daha da tehlikeli bir şekilde Polonya sınırına,
yani NATO'nun kapısına yaklaştı. Krizin, Avrupa savaşına evrilebileceği korkusu arttı.

Ukrayna saldırıda 35 kişinin öldüğünü açıkladı. Rusya savunma Bakanlığı ise180 yabancı paralı askerin öldürüldüğünü ve batılı ülkelerden temin edilen çok sayıda silahın imha edildiğini duyurdu.

VE GÜNEY CEPHESİ...

Rusya deniz kuvvetlerinin üstünlüğü sayesinde sadece bu bölgede ilerleme kaydetti. Herson ve Berdyansk'ta kontrolü ele geçirdikten sonra liman kentleri Mariupol ve Odessa'yı da almak istiyor. Bu amaçla deniz kuşatmasını tamamladı. Ukrayna’yı Azak Denizi'nden sonra Karadeniz kıyısından da abluka altına aldı.Ukrayna artık deniz ticareti yapamıyor.

ODESSA HAREKATI HALA BAŞLAMADI

Rus ordusu önce kuzeydeki Mikolayiv kentini ele geçirip, bu noktadan Odessa'ya kara saldırısı yapmak istiyor. Denizden ve havadan da saldırı hazırlığı sürüyor. Ukrayna hükümetine göre Rus güçleri kente paraşütçü birlikleri indirecek. Ancak olumsuz hava şartları nedeniyle plan ertelendi.

Donbas'ta saha kontrolü büyük oranda Rusya destekli ayrılıkçıların elinde.Ancak ukrayna ordusu direnişi sürdürüyor. Rusya Savunma Bakanlığı'na göre 5 kasaba daha ayrılıkçıların kontrolüne geçti.

SAVAŞIN DÜĞÜM NOKTASI BAŞKENT KİEV

Rus askerleri henüz kentin merkezine ulaşamadı. Çatışmalar kiev'in kuzey batısında yoğunlaştı.
Rus ordusu şu anda Kiev'den sadece 25 km uzaklıkta.

Rusya, Ukrayna'nın hava savunmasını büyük ölçüde etkisiz hale getirdi. Batılı ülkelerden Ukrayna ordusuna destek için gelen 16 bin yabancı askere karşı Orta Doğu lejyonu kurdu. Rusya sadece gönüllü savaşçıları Ukrayna'ya göndereceğini söylese de, istihbarat raporları bunu yalanlıyor. Suriye ve Libya'dan paralı askerler, Ukrayna'ya götürülüyor.

Kaynak: Haber Global TV

Rusya Ukrayna savaşı NATO