Şaşırtan Putin iddiası: Kaddafi gibi öldürüleceğini düşünüyor

Rusya Vladimir Putin
Şaşırtan Putin iddiası: Kaddafi gibi öldürüleceğini düşünüyor

Almanya'dan Moskova'ya dönüşü sonrasında gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından Aleksey Navalny destekçileri geçtiğimiz hafta sokaklara dökülmüş, Kremlin ile karşı karşıya gelmişlerdi. Putin'in Kaddafi gibi öldürülmekten korktuğu iddiaları basına düştü

Rusya'nın Tomsk şehrinden Moskova'ya gitmek üzere 20 Ağustos 2020'de uçağa binen Navalnıy'ın uçuş esnasında fenalaşması üzerine uçak, Omsk şehrine inmişti. Omsk'taki hastaneye kaldırılan Navalnıy'ın çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü.

Navalnıy, 22 Ağustos 2020'de Omsk'tan özel bir uçakla Berlin'deki Charite Hastanesine nakledilmişti. 44 yaşındaki Navalnıy, tedavi gördüğü Almanya'dan döner dönmez Moskova'daki havaalanında 17 Ocak'ta gözaltına alınmıştı.

Görülen duruşmada savcı, daha önce 3,5 yıllık hapis cezasının Navalny'nin denetimli serbestlik kurallarına uymadığı gerekçesiyle uygulanmasını talep etti. Mahkeme heyeti ise savcının talebini kabul ederek, Navalny'nin 3,5 yıllık hapis cezasını onadı. Bunun üzerine Navalny destekçileri sokaklara çıkmış, protestolar düzenlemişti.

"KADDAFİ GİBİ ÖLDÜRÜLMEKTEN KORKUYOR"

Rusya sokaklarında yaşanan gerilimin ardından Navalny’in sert eleştiriler getirdiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Kaddafi gibi öldürülmekten korktuğu iddia edildi.

İngiliz gazete The Sun’a konuşan Rus-Amerikan tarihçisi Yazar Yuri Felshtinsky, Putin’in iktidarı elinde tutmak için çaresiz olduğun, ülkedeki protestoların Putin'in kendisini iktidarda tutabilmek için muhalefete daha fazla baskı uygulamaya yönlendireceğini belirtti.

Gazete, Rus lider Putin’in 2011 yılında sözde Arap Baharı olaylarıyla başlayan gösterilerde memleketi Sirte’de Libya lideri Muammer Kaddafi’nin linç edilerek katledilişine dair görüntüleri takıntılı bir şekilde' izlediğini iddia etti.

Yazar Felshtinsky, Putin'in çıkan olaylar sonrasında dehşete kapıldığını belirterek, "Eğer Putin, Rusya’yı yönetirken bir an bile gevşeklik yaparsa, onu da Kaddafi gibi benzer bir acı son bekliyor. Baskı yapmaya devam etmediği sürece hayatta kalamayacağını o da biliyor. Putin o kadar da idealist değil. Son olaylardan aldığı ders; muhalefeti daha çok kontrol etmesi ve baskı altında tutması gerektiğidir. Önümüzdeki süreçte de böyle olacak" dedi.

Rus-Amerikan tarihçisi Yuri Felshtinsky'e göre, 20 yıldır devlet başkanı olan Putin kendi imzaladığı yasalar sayesinde 2036'ya kadar görevde kalabilir, ancak normal kurallar çerçevesinde işleyen hükümet sistemini devam ettiremeyeceğini bilecek kadar zeki. Ayrıca yazar, 3.5 yıl hapis cezası verilen Navalny'ın hükümet tarafından öldürüleceği görüşünde. 

 

Kaynak: Haber Global TV

Putin