Şaşırtan olay: Depremde kayboldu, 10 yıl sonra kıyıya vurdu

Japonya Deprem
Şaşırtan olay: Depremde kayboldu, 10 yıl sonra kıyıya vurdu

Japonya'nın kuzeydoğusunda Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunamide hayatını kaybeden, o dönem 61 yaşında olan Okuyama Natsuo adlı kadının ceset kalıntıları 10 yıl sonra bulundu.

Kyodo ajansının haberine göre, 17 Şubat'ta kuzeydoğudaki Miyagi eyaleti kıyılarında iskelet kalıntıları tespit edildi. Yapılan DNA analizi ve adli diş hekimliği tahlili sonucunda, kalıntıların Mart 2011 depreminde kaybolan Okuyama Natsuo'ya ait olduğu belirlendi.

2011'de 61 yaşında olan Okuyama'nın evinden işine giderken depreme yakalandığı ve tsunaminin cesedini ortadan kaldırdığı düşünülüyor.

Depremin en fazla etkilediği Tohoku bölgesindeki Miyagi, Fukuşima ve İwate eyaletlerinde, deprem ve tsunamide 18 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Şaşırtan olay: Depremde kayboldu, 10 yıl sonra kıyıya vurdu - Resim : 1

Geçtiğimiz yıllarda da çıkan haberlerde, Alaska kıyılarına ulaşan bir voleybol ve bir futbol topunun Japonya'dan Alaska'ya gelen ilk parçalar olduğunu düşünülmüş, spor toplarının Middleton Island'daki bir radar teknisyeni tarafından tespit edildiği, teknisyenin karısının ise topların üzerinde tsunaminin vurduğu bölgedeki bir Japon okulunun yazısının izlerini bulduğu belirtilmişti. 

TSUNAMİDE KAYBOLUP KANADA'DA BULUNMUŞTU

Japon Fuji TV kanalı, sahibi Ikuo Yokoyama'nın büyük beyaz bir konteynerde sakladığı Harley-Davidson marka motosikletin, ülkeden 6 bin 400 kilometre uzakta, Kanada'nın bir adasında sahile vurduğunu duyurmuş, konteyneri ve motosikleti, 18 Nisan'da Graham Adası'nda bulan Kanadalı Peter Mark, "böyle bir şeyin Pasifik'i geçtiğine inanamadığını" söylemişti. 

Mark, çok fazla paslanan motosikletin üzerinde Japon plakası görünce tsunamiden sonra buraya sürüklenmiş olabileceğini düşünerek, yerel bir televizyon kanalıyla bağlantıya geçtiğini kaydetmişti. 

Şaşırtan olay: Depremde kayboldu, 10 yıl sonra kıyıya vurdu - Resim : 2

EN YIKICILARDAN BİRİ

Mart 2011'de Pasifik Okyanusu'nun 29 kilometre derinliğinde ve 9 büyüklüğünde meydana gelen deprem, Doğu Japonya kıyılarında 10 metre yüksekliğindeki tsunamiyi harekete geçirdi.

Saatte 800 kilometre hızla yaklaşan dev dalga duvarları Toohoku'da 16 binden fazla insanın canına mal olurken, 450 binden fazla insanın da sığınaklara kaçmasına sebep oldu.

Şiddetli sarsıntı, Fukuşima Daiçi nükleer santralinin radyoaktif buhar sızdırmasını engelleyemedi. Toplam hasarın 300 milyar dolara yaklaştığı da tahmin ediliyor.

Kaynak: AA

japonya deprem tsunami