Saldırı sinyalinin ardından dünya diken üstünde: Felaket olur!

AJANSLAR
Almanya İsrail Filistin
Saldırı sinyalinin ardından dünya diken üstünde: Felaket olur!

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İsrail'in, Gazze'nin güneyinde yer alan Refah kentine yönelik olası kara saldırısının "insani felaket" olacağı uyarısında bulundu. İngiltere ve Suudi Arabistan'dan da Refah'la ilgili açıklamalar geldi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde durumun inanılmaz olduğunu belirtti.

1,3 milyon insanın çok dar bir alanda çatışmalardan korunmaya çalıştığına işaret eden Baerbock, "İsrail ordusunun Refah'a saldırması, anons edilmiş bir insani felaket olur. Gazze'deki insanlar buhar olamazlar." ifadesini kullandı.

Baerbock, İsrail'in Hamas'a karşı kendisini savunması gerektiğini belirterek, "Ancak bunu yaparken sivil halkın acılarını mümkün olduğu kadar hafifletmeli." değerlendirmesinde bulundu.

Çatışmalara insani ara verilmesini isteyen Baerbock, görüşmeler yapmak için gelecek hafta İsrail'e gideceğini kaydetti.

İNGİLTERE'DEN AÇIKLAMA

İngiltere, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah'a bir saldırı düzenleme olasılığından derin endişe duyduğu açıklamasını yaparak İsrail'e sivilleri ve evleri koruma çağrısı yaptı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, AA'nın konuya ilişkin sorusunu yanıtlayarak, "Gazze nüfusunun yarısının sığındığı ve ihtiyaç sahiplerine yardımların ulaşması açısından hayati öneme sahip Refah Sınır Kapısı'nın bulunduğu Refah'a bir askeri saldırı olasılığı konusunda derin endişe duyuyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Sözcü, Gazze'de önceliğin çatışmalara acil insani ara verilmesi, yardımların bölgeye girmesi, esirlerin çıkarılması ve sürdürülebilir kalıcı ateşkes için çalışılması gerektiğini kaydetti.

İsrail'e seslenen Sözcü, "Çok sayıda sivil bu çatışmada hayatını kaybetti. Tüm taraflar uluslararası insancıl hukuka saygı göstermeli. İsrail'in operasyonlarını askeri hedeflerle sınırlı tutmasını, sivillere zarar vermekten ve evleri tahrip etmekten kaçınmak konusunda daha fazla özen göstermesini istiyoruz." ifadelerine yer verdi.

Birleşmiş Milletler (BM) de, İsrail'in Gazze'nin Refah kentine yönelik saldırı hazırlığıyla ilgili "Refah'taki sivillerin durumundan ciddi endişe duyuyoruz." açıklamasında bulunmuştu. 

BİR UYARI DA SUUDİ ARABİSTAN'DAN

Suudi Arabistan, İsrail'in Filistinlilere karşı daha fazla insani felaket gerçekleştirmesini önlemek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) acilen toplanması çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan, "İsrailli yetkililerin Refah kentine kara saldırısı düzenleme" söylemlerine ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Refah kentine yönelik saldırıların son derece tehlikeli yansımaları olacağına dikkat çekildi.

Refah'ın İsrail'in acımasız saldırganlığı nedeniyle kaçmak zorunda kalan yüz binlerce sivil için son sığınak olduğu vurgulanan açıklamada, "Oraya sığınanların zorla sınır dışı edilmesini reddediyor ve güçlü bir şekilde kınıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Suudi Arabistan'ın "derhal ateşkesin gerekliliği yönündeki talebi" yinelenerek İsrail'in, yeni bir insani felakete daha neden olmasını önlemek amacıyla BMGK'nın acilen toplanması gerektiği kaydedildi.

İSRAİL'DEN REFAH KENTİNE SALDIRI SİNYALLERİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler kurumlarınca yapılan tüm uyarılara rağmen orduya Gazze’nin güneyindeki Refah kenti ve bölgesine girilmesi için plan sunmalarını emretti.

Öte yandan saldırıların başlamasıyla birlikte İsrail, Ekim 2023'ten itibaren kuzeydeki sivil halkı güneye yöneltmiş ve Selahaddin ekseni üzerinden tahliye koridorları açmıştı.

Birleşmiş Milletler’in insani yardım ve insan hakları üzerine çalışan kurumları, kuzeyden tahliye olan sivillerin Refah kentinde ‘son derece sıkışık’ bir şekilde yaşadığına dikkat çekerek herhangi bir saldırının felaketle sonuçlanacağına dair uyarılar yapmıştı. İsrail Başbakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada “Dört Hamas taburunu Refah'ta bırakarak Hamas'ı ortadan kaldırma savaş hedefine ulaşmak mümkün değil. Tam tersine Refah'taki yoğun hareketliliğin, sivillerin çatışma alanlarını boşaltmasını gerektirdiği açıktır.

Bu nedenle Başbakan Binyamin Netanyahu, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve güvenlik teşkilatına, nüfusu tahliye etmek ve taburları yok etmek için Kabine'ye ortak bir plan sunmalarını emretti” denildi.

REFAH KENTİ

Gazze Şeridi'nin güneyinde Mısır sınırında yer alan Refah kenti, İsrail saldırıları nedeniyle yerlerinden edilen binlerce kişinin kente sığınmasıyla birlikte 2,3 milyon nüfusa sahip Gazze'nin yaklaşık yarı nüfusuna ev sahipliği yapıyor.

İsrail güçleri, Refah kentini sık sık hava saldırılarıyla hedef alıyor. İsrail'in Refah kentine kara saldırısı başlatması halinde sivillerin Gazze Şeridi'nde sığınacak yerlerinin kalmayacağından endişe ediliyor.