Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin bedeli her iki taraf için de çok ağır oldu

Rusya
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin bedeli her iki taraf için de çok ağır oldu
Fotoğraf: DepoPhotos

ABD'li yetkililere göre, Ukrayna'daki savaşın 18 ay önce başlamasından bu yana ölen ya da yaralanan Ukraynalı ve Rus askerlerin toplam sayısının 500.000'e yaklaştı. 

Yetkililer, Rusya'nın savaşta ölen ve yaralananların sayısını rutin olarak düşük gösterdiğine inanılması ve Ukrayna'nın resmi rakamları açıklamaması nedeniyle kayıp rakamlarını tahmin etmenin zor olduğu uyarısında bulunuyor. Ancak yetkililer katliamın bu yıl Ukrayna'nın doğusunda yoğunlaştığını ve üç aydır devam eden karşı saldırı sürerken istikrarlı bir şekilde arttığını kaydettiler. 

New York Times'in haberine göre, yetkililer Rusya'nın askeri kayıplarının 300,000'e yaklaştığını söylüyor. Bu sayıya 120,000 kadar ölü ve 170,000 ila 180,000 arasında yaralı asker de dahil. Rusların verdiği rakamlar, yetkililerin 70,000 ölü ve 100,000 ila 120,000 yaralı olarak verdiği Ukrayna rakamlarını gölgede bırakıyor.

Ancak Rusların savaş alanındaki sayısı Ukraynalılardan neredeyse 3'e 1 daha fazla ve Rusya'nın saflarını yenileyebileceği daha büyük bir nüfusu var.

Analistlere göre Ukrayna'nın aktif görev, yedek ve paramiliter birlikler dahil olmak üzere yaklaşık 500,000 askeri var. Buna karşılık Rusya, çoğu Wagner grubundan olmak üzere 1.330.000 aktif görev, yedek ve paramiliter askerle bu sayının neredeyse üç katına sahip.

Kasım'da 100 bin civarındaydı

Biden yönetiminin kayıplara ilişkin son tahmini Kasım ayında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley'in savaşın başladığı Şubat 2022'den bu yana her iki taraftan 100.000'den fazla askerin öldüğünü ya da yaralandığını söylemesiyle geldi. O dönemde yetkililer özel olarak bu rakamın 120,000 ölü ve yaralıya yakın olduğunu ifade etmişlerdi. 

Ancak bu sayı, iki ülkenin doğudaki Bahmut kentini bir ölüm tarlasına çevirmesiyle kış ve ilkbahar aylarında yükseldi. ABD'li yetkililer haftalar boyunca her gün yüzlerce askerin öldüğünü ya da yaralandığını söylüyor. Ruslar ağır kayıplar verdi ama Ukraynalılar da Mayıs ayında şehri kaybetmeden önce her karış toprağı ellerinde tutmaya çalıştılar.

Kiev'in bu yaz başlattığı karşı taarruzun ilk haftaları Ukrayna için özellikle zor geçti. İlk aşamada, Batı eğitimli Ukrayna birlikleri piyade, zırhlı ve topçu birliklerinin senkronize saldırılarda birlikte kullanıldığı bir savaş yöntemi olan "birleşik silah manevralarını" uygulamakta zorlandı.

Ukraynalı birlikler başlangıçta mekanize kombine silah oluşumlarıyla kazılmış Rus hatlarını yarmaya çalıştı. Gelişmiş Amerikan silahlarıyla donatılan Ukraynalılar yine de topçu ve helikopterlerin sürekli ateşi altında yoğun Rus mayın tarlalarına saplanıp kaldılar.

ABD'li ve Avrupalı yetkililere göre karşı taarruzun ilk iki haftasında Ukrayna'nın savaş alanına gönderdiği silahların yüzde 20'si hasar gördü ya da imha edildi. Kayıplar arasında, Ukraynalıların Rusları geri püskürtmek için güvendikleri tanklar ve zırhlı personel taşıyıcıları gibi Batı'nın müthiş savaş makineleri de vardı.

Yetkililer, daha da önemlisi, yüzlerce askerin öldüğünü ya da yaralandığını belirtiyor. 

Üst düzey bir ABD'li yetkili Ukraynalıların kayıplarının yüksek olduğunu kabul etmekle birlikte birleşik silahların "çok ama çok zor" olduğunu söyledi. Yetkili, son günlerde Ukrayna birliklerinin Rus savunmasının ilk halkalarını delmeye başladığını da kaydetti. 

Son haftalarda Ukrayna savaş taktiklerini değiştirdi ve ateş altında mayın tarlalarına dalmak yerine topçu ve uzun menzilli füzelerle Rus güçlerini yıpratmaya yönelik eski yöntemlerine geri döndü.

Büyük saldırı çok kayıp anlamına geliyor

ABD'li yetkililer Ukrayna'nın yaptığı ayarlamaların değerli mühimmat kaynaklarını hızla tüketeceğinden, bunun da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in işine yarayacağından ve bir yıpratma savaşında Ukrayna'yı dezavantajlı duruma düşüreceğinden endişe ediyor. Ancak Ukraynalı komutanlar bu değişikliğin kayıpları azalttığına ve cephedeki savaş güçlerini koruduğuna karar verdi.

ABD'li yetkililer Ukrayna'nın zayiat vermekten kaçınır hale gelmesinden korktuklarını, bunun da karşı taarruza geçme konusunda temkinli davranmasının bir nedeni olduğunu söylüyorlar. Mayın tarlalarıyla korunan Rus savunmacılara karşı yapılacak neredeyse her büyük saldırı çok sayıda kayıpla sonuçlanacak.

I. Dünya Savaşı'nı andırıyor

Sadece bir buçuk yıl içinde Ukrayna'nın askeri ölümleri, ABD birliklerinin Vietnam'da bulunduğu yaklaşık yirmi yıl boyunca ölen ABD askerlerinin sayısını (yaklaşık 58.000) geçti ve 2001'den 2021'e kadar Afganistan'daki tüm savaş boyunca ölen Afgan güvenlik güçlerinin sayısına (yaklaşık 69.000) eşit oldu.

Ölü ve yaralı sayısı, her iki tarafın da kullandığı ölümcül mühimmatın miktarını yansıtıyor. Her hafta binlerce top atışı yapılıyor, tanklar binaları vuruyor, her yerde kara mayınları var ve insansız hava araçları tepelerinde gezinerek aşağıdaki birlikleri avlıyor. Yakın çatışmalar yaşandığında ise I. Dünya Savaşı'ndaki savaşları andırıyor: Acımasız ve genellikle siperlerde gerçekleşiyor.

Cephede tıbbi bakım eksikliği

Rakamlar ayrıca cephede hızlı tıbbi bakım eksikliğine de işaret ediyor. Yaralı askerlerin tahliyesi, her çatışmanın top ve silah sesleriyle dolu olması nedeniyle giderek zorlaşıyor. ABD kuvvetlerinin yaralıları bir saat içinde iyi stoklanmış bir tıbbi tesise tahliye etmeye sıkı sıkıya bağlı olduğu Afganistan ve Irak'taki ABD savaşlarının aksine, Ukrayna'da böyle bir imkân yok.

Bunun yerine, yaralı birlikler genellikle mevcut herhangi bir araca atılıyor ya da cepheden yürüyerek ayrılıyor. Bazı durumlarda yaralılar ve ölüler savaş alanında bırakılıyor çünkü sağlık görevlileri onlara ulaşamıyor. Hastaneler ve yardım istasyonları sık sık dolup taşıyor.

Ve Ukrayna'nın dört bir yanında, büyük şehirlerde ve kırsal köylerde neredeyse herkes savaşta bir yakınını kaybetmiş bir aile tanıyor. Cenaze törenlerinden kalan kuru çiçekler sessiz yolları kirletiyor ve mezarlıklar ülkenin her köşesinde dolup taşıyor.

Tahminlere ilişkin veriler

Ukrayna ve Rusya için tahmin edilen rakamlar uydu görüntülerine, iletişim kesilmelerine, sosyal medyaya ve ülkedeki muhabirlerin haberlerine ve her iki hükümetin resmi raporlarına dayanıyor. Tahminler ABD hükümeti içinde bile farklılık gösteriyor.

İlkbaharda sızdırılan Pentagon belgelerine göre Rusya 189.500 ila 223.000 kayıp vermişti ve bunların 43.000 kadarı çatışmada öldürülmüştü. Bir belgede Şubat ayı itibariyle Ukrayna'nın 124.500 ila 131.000 kayıp verdiği ve bunların 17.500 kadarının çatışmalarda öldüğü belirtiliyordu.

Bazı ABD'li yetkililer ve eski bir üst düzey Ukraynalı yetkili çatışmalarda şu ana kadar yaklaşık 70,000 Ukraynalı askerin öldüğünü söylerken, diğer ABD'li yetkililer bu sayının daha düşük olabileceğini belirtti.

Tahminler kısmen Ukrayna'nın savaş zamanı kayıplarını ABD hükümetine bile açıklama konusundaki isteksizliği nedeniyle bu kadar büyük farklılıklar gösteriyor. ABD istihbarat analistleri de müttefikleri Ukrayna'nın kayıplarından çok Rusya'nın kayıplarına odaklandılar.

Kaynak: Ajans Bizim

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali Rusya ukrayna savaş Rusya Ukrayna savaşı