Rusya'nın 'troll fabrikası' ortaya çıktı! Hedefte fenomenler...

Rusya Birleşik Krallık
Rusya'nın 'troll fabrikası' ortaya çıktı! Hedefte fenomenler...

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde savaş alanında olduğu kadar siber dünyada da bir mücadele sürüyor. Özellikle Rusya cephesi, ciddi bir yatırımla kurduğu troll ordusuyla manipülasyon yollarına başvuruyor. Birleşik Krallık tarafından yapılan bir araştırma, planı böyle aydınlattı...

Birleşik Krallık hükümeti Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline ilişkin finanse ettiği araştırmalardan birinde çarpıcı bir sonuca ulaştığını açıkladı. Buna göre St. Petersburg'daki eski bir silah fabrikasına konuşlanan Rus internet trolleri çevrimiçi olarak dünya liderlerini hedef alıyor ve bununla birlikte Vladimir Putin ile Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline destek mesajları pompalıyor.

Araştırmanın sonuçlarını büyük çevrimiçi platformlar ve diğer hükümetlerle paylaşmayı planlayan Birleşik Krallık hükümeti operasyon liderlerinin çevrimiçi olarak, görev alan trollere Batı merkezli medya kuruluşlarını ve politikacıları hedef almalarını emrettiklerini tespit etti.

HEDEFTE ÇARPICI İSİMLER VAR

“Troll fabrikası” olarak lanse edilen oluşumun Yevgeniy Prigojin ile bağlantılı olduğu iddia ediliyor. Prigojin'in kurucusu olduğu IRA ya da Glavset olarak da bilinen İnternet Araştırma Ajansı'nın 2016'da Donald Trump'ın zaferle ayrıldığı ABD seçimlerine karıştığı öne sürülmüştü.

Karargahın, St. Petersburg'da faaliyet gösteren askeri teçhizat ve teknoloji üreticisi Arsenal Makine İmalat Fabrikası'nda kiralık bir alanda bulunduğu düşünülüyor. Troll ekibinin hedefinde İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ve Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell gibi isimler yer almakta.

TIKTOK FENOMENLERİNE ÖDEME!

Araştırma, ekibinin sosyal medyada ve büyük medya kuruluşlarının yorum bölümlerinde kamuoyunu nasıl manipüle etmeye çalıştığını detaylandırıyor. Buna göre TikTok'taki influencer'lara Kremlin yanlısı anlatıları güçlendirmek için ödeme yapılmakta.

Operasyonun liderleri ayrıca Kremlin'ini bakış açısıyla tutarlı olan gerçek sosyal medya kullanıcılarının yaptıkları organik yani gerçek paylaşımlara da etkileşim getiriyor. Ekip görünüşe göre sosyal medya platformlarının dezenformasyonla mücadele önlemlerinden kolaylıkla kaçınabiliyor.

Analiz, oluşturulan ekibin sosyal medyada ve büyük medya kuruluşlarının internet sitelerinin yorum bölümlerinde tartışmaları kendi düzlemlerine çekmek için ortak bir faaliyet sergilediklerini ve bunu yaparken askeri bir ciddiyet ve düzen içinde olduklarını aktarıyor. Bunlara bir örnek vermek gerekirse; Batı medyasında çıkan ve Rusya'ya yönelik yaptırımların desteklenip desteklenmediğine ilişkin yayınlanan bir anketin sonuçlarını çarpıtmak ve manipüle etmek söz konusu çalışmalardan biri.

Twitter ve Facebook'taki faaliyetler tespit edilirken hareketin özellikle Instagram, YouTube ve TikTok'ta yoğun olduğu ifade ediliyor. Oluşturulan ağda kilit bir rolü, Rusya'nın Ukrayna savaşına ilişkin sembolü haline gelen Z harfinden yola çıkan Cyber Front Z adlı bir Telegram kanalı oynamakta.

DAFT PUNK, DAVID GUETTA, TIESTO, RAMMSTEIN

İlginç bir şekilde Daft Punk, David Guetta, Tiesto ve Rammstein gibi grupların ve müzisyenlerin sosyal medya hesaplarının da dezenformasyon operasyonu tarafından hedef alındığı görülüyor. “Troll fabrikası” Ukrayna'daki “özel askeri operasyonu” desteklemek için çalışmayı bir vatanseverlik faaliyeti olarak gerekçelendirerek, açıkça maaşlı çalışan arayarak insan kaynağını genişletiyor.

 İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss “Kremlin'in ve onun perde arkasındaki troll çiftliklerinin, Putin'in yasadışı savaşı hakkındaki yalanlarıyla çevrimiçi alanlarımızı işgal etmesine izin veremeyiz” ifadelerini kullanıyor ve sert açıklamasına şöyle devam ediyor:

“Birleşik Krallık hükümeti bu konuda uluslararası ortaklarını uyardı. Hükümet, Rus bilişim operasyonlarını baltalamak için müttefikler ve medya platformlarıyla yakın çalışmaya devam edecek.”

'BUNLAR SİNSİ GİRİŞİMLERDİR...'

Dışişleri Bakanlığı güvenlik gerekçesiyle araştırmayı gerçekleştiren kişi ve kurumları paylaşmazken Kültür Bakanı Nadine Dorries ise şunları söyledi:

“Bunlar, Putin'in ve propaganda makinesinin Ukrayna halkına uyguladığı vahşet konusunda dünyayı aldatmaya yönelik sinsi girişimleridir. Bu kanıtlar, Rus dezenformasyonunu daha etkili bir şekilde tespit etmemize ve kaldırmamıza yardımcı olacak ve herhangi birinin Kremlin kontrolündeki RT ve Sputnik ile iş yapmasını engellemek için kararlı eylemimizi destekleyecek.”

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The Guardian'da “‘Troll factory’ spreading Russian pro-war lies online, says UK” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Rusya ABD Birleşik Krallık Vladimir Putin ukrayna siber savaş Siber saldırı