Rusya'nın terörle imtihanı
Moskova yakınlarındaki Crocus Konser Salonu'na yönelik en az 133 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısı, önceki terör saldırılarını yeniden gündeme getirdi.
Bu saldırılar arasında 2015 yılında Paris'teki Bataclan'a düzenlenen ve 90 kişinin öldüğü saldırı ile 2016 yılında Manchester Arena'ya düzenlenen ve 22 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırı da yer alıyor.
Crocus Konser Salonu saldırısı Rusya'da on yıllardır meydana gelen en ölümcül terör saldırısı oldu. Son yıllardaki saldırılar çoğunlukla toplu taşıma araçlarını hedef alındı. En son 2017 yılında St Petersburg metrosunda 15 kişi hayatını kaybetti.
Son yıllarda Rusya'da meydana gelen büyük terör saldırıları şöyle:
Apartman bombalamaları
1999 yılının sonlarında Rus şehirlerinde meydana gelen bir dizi bombalı saldırı iki hafta içinde 307 kişinin ölümüne yol açtı. Üç şehirde dört apartman bloğu hedef alındı: Buynaksk, Moskova ve Volgodonsk.
Çeçen ayrılıkçılar, Rusya genelinde yaygın bir korkuya yol açan ve İkinci Çeçen Savaşı'nın (1999-2009) tetiklenmesinde önemli bir rol oynayan saldırıların arkasında olmakla suçlandı.
Ancak pek çok analist bombalamaları, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iktidardaki yükselişini sağlamlaştırmak için düzenlediğini söyledikleri Rus yetkililere atfediyor. Bu iddialar, Ryazan'a patlayıcı yerleştirdiğinden şüphelenilen üç Federal Güvenlik Servisi FSB üyesinin tutuklanmasıyla daha da güçlendi.
Diğerleri ise bu iddiaları destekleyecek yeterli kanıt olmadığını söylüyor ve güvenlik güçleri daha sonra Ryazan olayının bir tatbikatla bağlantılı olduğunu iddia etti.
Moskova'da tiyatro krizi
2002 yılında yaklaşık 40 Çeçen militan Moskova'daki Dubrovka Tiyatrosu'nda dört gün boyunca 800'den fazla kişiyi rehin aldı.
Kuşatma, Rus güçlerinin binaya saldırmadan önce tiyatroya uyku gazı atmasıyla sona erdi. Gazın, yaşamını yitiren 132 rehinenin büyük bir kısmını öldürdüğü bildirildi.
Saldırı Rusya'da Çeçen isyancılara karşı bir tepkiyi tetikledi ve Çeçenistan'dan 80,000 askerin çekilmesi planlarının iptal edilmesine yol açtı.
Beslan okul kuşatması
Tarihteki en ölümcül okul saldırısı olarak kabul edilen 2004 yılındaki Kuzey Osetya'daki Beslan'daki okul saldırısı, Rus birliklerinin cumhuriyetten çekilmesini talep eden Çeçen ayrılıkçılar tarafından gerçekleştirilmişti.
Şamil Basayev başını çektiği saldırganlar, Eylül ayında yeni okul döneminin ilk gününde yaklaşık 1.100 kişiyi rehin aldı.
Üç gün süren kuşatma Rus güçlerinin binaya baskın düzenlemesiyle sona erdi. Çatışmada 186'sı çocuk olmak üzere 333 kişi öldürüldü.
Kuşatma, terörle mücadele yasalarının arttırılması ve daha önce federal olarak seçilen yasama organlarının Kremlin bünyesinde merkezileştirilmesiyle sonuçlandı.