Rusya’nın şüpheli ölümleri: Camdan düşen, yattan düşen…

Rusya
Rusya’nın şüpheli ölümleri: Camdan düşen, yattan düşen…
Yattan düşerek hayatını kaybeden Rus iş insanı Ivan Pechorin. Fotoğraf: FEADC

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile birlikte pek çok iş insanının art arda hayatını kaybetmesi dikkat çekiyor. Kimi evinde asılı bulunuyor, kimi candan düşüyor, kimi yattan...

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali dünyadaki bütün dengeleri değiştirdiği gibi Rusya’yı da değiştirdi. Pek çok şirket Rusların ‘özel askeri operasyon’ olarak adlandırdığı işgali destekleyen açıklamalar yaparken bazıları açıktan destekleyici tavır almaktan kaçındı. Kimileri ise savaşa karşı olduklarını net bir dille ifade etti.

Rusya’da Berlin Duvarı’nın çöküşünün ardından oligarklar ortaya çıktı ve önceden devletin olan büyük işletmelerin kontrolünü, kamu ile birlikte ellerine aldılar. Bu ülkede pek çok dolar milyarderinin çıkmasına sebep oldu. Bu dolar milyarderlerinin bazıları Putin rejimi ile anlaşamadığı için ülkeyi terk etti. Büyük bir çoğunluğu ise rejim ile uyum içinde çalışıyor.

24 Şubat 2022’den beri ise pek çok Rus iş insanının hayatını farklı biçimlerde kaybetmesi dikkat çekiyor. Ivan Pechorin, Uzak Doğu ve Antarktika’daki projeleri ile tanınan FEADC’nin üst düzey yöneticisiydi. Pechorin geçen günlerde Vladivostok’ta ölü bulundu. İş insanının Japon Denizi yakınlarındaki yatından düştüğü iddia edildi.

KALP KRİZİNDEN ÖLDÜ

Şirketi yöneticilerinin ölümünden dolayı üzüntülerini ifade ederken, Pechorin’in Rusya’nın havacılık sektörünü modernize etmek için çalıştığı ve Başkan Putin’e raporlama yaptığı ifade ediliyordu. Mayıs 2021’de FEADC’nin başına geçen Igor Nosov da bu yılın başlarında kalp krizinden hayatını kaybetmişti.

Rusya’nın en büyük özel petrol şirketi Lukoil’in CEO’su Ravil Maganov, yattan düştüğü iddia edilen Pechorin’den iki hafta önce hayatını kaybetti. 1 Eylül 2022 tarihinde şirketi arkasından yaptığı açıklamada, merhumun ciddi bir hastalığı olduğunu söyledi ancak hastalığın ne olduğuna değinmedi.

Rusya’nın şüpheli ölümleri: Camdan düşen, yattan düşen… - Resim : 1
Lukoil'in CEO'su Ravil Maganov hastanenin camından düşerek hayatını kaybetti. Fotoğraf: AA

PENCEREDE SİGARA KUTUSU BULUNDU

Ölümünün açıklanmasından kısa bir süre sonra Rus haber ajansları Maganov’un cesedinin Moskova Merkez Kliğini’nin zemininde bulunduğunu ve iş insanının altıncı kattan aşağı düşüğü haberini geçti. Kimileri sigara içerken camdan düştüğünü iddia ediyor ve bu iddiasını da düştüğü camda bulunan sigara paketine bağlıyor. İntihar ihtimalini de dillendirenler var. Lukoil, işgalin ardından çatışmaların durmasını yüksek sesle dillendiren bir şirket olarak öne çıkmıştı.

Lukoil’de hayatını kaybeden tek isim Maganov değil, geçen mayıs ayında firmanın üst düzey yöneticilerinden Aleksandr Subbotin de Moskova’daki evinin bodrum katında ölü bulunmuştu. Subbotin’in alkol ve uyuşturucu etkisinde hayatını kaybettiği iddia edilirken, resmi ölüm sebebi kayıtlara kalp rahatsızlığı olarak düştü.

Yukarıda sayılan isimler Rus şirketlerinin üst düzey yöneticileri, ancak savaşın başlangıcından bu yana sekiz oligarkın da hayatını kaybettiğini belirtmek gerek. İş insanlarının hayatını kaybetmesi dalgası savaştan bir ay önce St. Petersburg’da başlamıştı. Gazprom’un üst düzey yetkilisi Leonid Shulman (60) banyoda bilekleri kesilmiş bir şekilde bulunmuştu. Polis, bir intihar mektubu bulduğunu açıklamış, yakın çevresi Shulman’ın bacağından geçirdiği bir ameliyatın ardından zor zamanlar yaşadığını belirtmişti. Ukrayna’nın işgalinin başlangıcının ertesi günü Gazprom’da güvenliğin başındaki Alexander Tyulyakov da evinde Shulman gibi ölü bulunmuştu.

Rusya’nın şüpheli ölümleri: Camdan düşen, yattan düşen… - Resim : 2
Gazprom'un üst düzey yetkilisi Shulman. Fotoğraf: CNN

'ŞÜPHELİ' KATEGORİSİNDE

66 yaşındaki Mikhail Watford ise, ailesi ile birlikte İngiltere, Surrey’de yaşıyordu. Fosil yakıtlardan elde ettiği servet ile İngiltere’de pek çok gayrimenkulün sahibi olan Watford, geçen aylarda evinde ölü bulundu. Watford’un, eşi ve çocukları evdeyken kendini astığı belirtildi. İngiliz makamları bu bölümü tam olarak bir cinayet gibi nitelendirmiyor ancak ‘şüpheli’ kategorisine koyuyor.

Mart ayında Rus milyarder Vasily Melnikov ve ailesinin cesetleri Batı Rusya’daki Nizhny Novgorod’da bulundu. Melnikov Batı yaptırımlarından ciddi şekilde etkilenen bir medikal firmasının sahibiydi. Kaynaklara göre aile bıçaklanarak öldürüldü. Bazı gazeteler ise Melnikov’un önce eşini ve çocuklarını ardından kendisini öldürdüğünü yazdı.

19 Nisan 2022 tarihinde de İspanya’da bulunan Sergei Protosenya (55), iki aile üyesiyle birlikte ölü bulundu. Protosenya doğalgaz şirketi Novatek’in eski genel müdürüydü, kişisel servetinin 400 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Vladislav Avayev de eşi ve 13 yaşında kızı ile birlikte Moskova’da ölü bulundu, onları ilk bulan Avayev’in 26 yaşındaki kızıydı. Avayev’in ailesini öldürdüğü iddia edildi. Dairenin kapısı içten kitli iken iş insanının elinde bir silah bulundu. 26 Şubat 2022’den sonra böyle farklı ölümlere de rastlamak mümkün.

Kaynaklar: Euronews, Reuters, AA

Kaynak: Web Özel

Rusya Ukrayna savaşında son durum