Rusya'nın hedefinde Ukrayna olması Türkiye'nin Suriye politikasını nasıl şekillendirir?
Türkiye 1 milyon sığınmacıyı Suriye'ye göndermek için hazırlık yapıyor. Belirlenen 13 bölge için planlar hazır. Rusya da bölgede etkin bir ülke. Peki Rusya'nın halihazırda gücünü Ukrayna'ya yöneltmesinin Türkiye'nin Suriye politikasına etkisi nasıl olacak?
Türkiye oldukça hareketli günler geçiriyor. Bir tarafta Rusya’nın Ukrayna’yı işgali gündem olurken, diğer tarafta sığınmacıların ülkelerine nasıl geri gönderileceği konuşuluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1 milyon Suriyelinin gönüllü dönüşleriyle ilgili olarak hazırlık yaptıklarını söylemişti.
Erdoğan’ın verdiği bilgilere göre; İdlib'deki briket ev sayısı 100 bine çıkartılacak. 4 ayrı bölge için de benzer bir plan var. Erdoğan başta Azez, Cerablus, El Bab ve Tel Abyad kökenliler olmak üzere 13 bölgeye 1 milyon kişinin dönüşü için de benzer projeler olduğunu açıklamıştı.
Türkiye Ukrayna meselesinde de Suriye konusunda da Rus diplomatlar ile temas halinde. Peki sığınmacıların gönderilmesi ile de gözler tekrar Suriye topraklarına çevrilmişken, Rusya’nın gücünün büyük bir bölümünü Ukrayna’ya kaydırması Türkiye için bölgede nasıl bir denklem oluşturuyor?
Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Bahadır Kaynak, Rusya'nın bölgede rejim muhaliflerini terörist olarak gördüğünü söyleyerek "Ukrayna Savaşı çıkmasaydı Esad yönetimi ve Rusya, sığınmacıların bölgeye yerleştirme planına olumsuz bakardı" dedi. Ancak sadece rejim ve Rusya değil, İdlib'de Türkiye karşıtı bazı muhalif grupların olduğunu hatırlatan Kaynak, bu grupların da sığınmacı planına tepki gösterebileceğini söyledi.
'ÜLKE GENELİNDE ÇATIŞMALAR ALEVLENEBİLİR'
Kaynak, Ukrayna'daki krizin çok derin olduğu, bu durumun da Türkiye'nin Suriye'de elini rahatlattığını söylerken "Ancak Suriye'den çekilen Rus kuvvetlerinin başka güçler ile yer değiştirmesi, ülke genelinde çatışmaları yeniden alevlendirebilir" dedi.
Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Suriye Uzmanı Oytun Orhan, Ukrayna savaşı ile Türkiye'nin öneminin Rusya için çok arttığını söyledi. Orhan, politik olarak Türkiye'nin Ukrayna işgaline karşı çıktığını ifade ederken, Rusya ile de ilişkileri koruyarak dengeli bir politika yürüttüğünü söyledi.
Türkiye'nin batıdan farklı olarak yaptırımlara katılmadığını ifade Orhan, "Türkiye hava sahasını kapatmayarak Rusya için çıkış sağlayan ülkelerden biri haline geldi. Bu yüzden Rusya'nın Suriye'deki çıkarlarına ters düşmediği sürece Türkiye'nin adımlarına ses çıkaracağını sanmıyorum" dedi.
Orhan'a göre; Suriye'de Rusya sadece rejim güçleri ile hareket etmiyor, terör örgütü PYD ile de temas halinde. Orhan, Tel Rıfat gibi yerlerde Rusya'nın PYD ile ortak hareket ettiğini, hatta Rus komutanların beraber fotoğraf verdiğini de söyledi.
'SURİYE GENELİNDE ADIM ATMA ŞANSI VAR'
Uzun süredir Rus hava kuvvetlerinin bir iki olay hariç İdlib'e hava saldırısı düzenlemediğini de hatırlatan Orhan, Ukrayna savaşı ile Türkiye'nin sadece bölge için değil, Suriye genelinde adımlar atma şansı olduğunu söyledi.
Briket evler ve sığınmacıların İdlib'e yerleştirme projesinin yeni olmadığını vurgulayan Orhan, "Sadece İdlib'e değil, sığınmacılar Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekatı bölgelerine de yerleştiriyor" derken, "Türkiye resmi olarak uzun süredir Suriye'den sığınmacı kabul etmiyor. Giren olursa kaçak yollardan giriyor. Doğu Guta ve Dera'dan gelen yeni göç dalgaları bu bölgelere yerleştirildi" ifadelerini de kullandı. İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre; bugüne kadar Türkiye'de yaşayan ve gönüllü olarak dönmek isteyen yaklaşık 400 bin sığınmacı Suriye'de Türkiye'nin denetimindeki topraklara yerleştirildi.
Kaynak: Web Özel