Rusya'da her hafta ortalama 100 asker savaşa katılmayı reddettiği için mahkûm ediliyor

Rusya Ukrayna Savaşı Rusya
Rusya'da her hafta ortalama 100 asker savaşa katılmayı reddettiği için mahkûm ediliyor
Fotoğraf: DepoPhotos

İngiltere'de yayınlanan yeni bir istihbarat raporuna göre Rusya'da her hafta 100'e yakın asker Ukrayna'da savaşma emrini reddettikleri için mahkûm ediliyor.

Bağımsız Rus haber kuruluşu Mediazona'nın aktardığı rakamlara dayanan raporda, geçen hafta iki Rus askerinin cepheye dönmek istemedikleri için bir ceza kolonisinde iki yıl hapis cezasına çarptırıldığı belirtildi.

Mart 2023'ten bu yana Rus askeri personelinin AWOL (resmi izin almadan devamsızlık) vakalarında da dramatik bir artış var. Ancak raporda mevcut oran belirtilmiyor. 

İngiltere Savunma Bakanlığı'na göre, bu eğilim devam ederse, Ukrayna'daki görevlerinden kaçan Rus askerleri için yılda yaklaşık 5.200 mahkûmiyet beklenmeli. 

Olası nedenler

Rus askerlerinin Ukrayna'da savaşmayı reddetmesi, devam eden savaşta artan kayıp oranına bağlanıyor.

Mediazona ve BBC Rusça servisi tarafından yapılan bağımsız bir sayıma göre, işgalin başladığı Şubat 2022'den bu yana Moskova Ukrayna'daki çatışmalarda 30.000'den fazla askerini kaybetti.

Hassas vuruş kabiliyetine sahip Batılı silahların gelişinin de Moskova güçlerine korku salmış olması muhtemel.

İngiliz istihbarat raporuna göre "Savaşmayı reddetmek muhtemelen Rus güçlerinin tüm Ukrayna cephe hattı boyunca karşılaştığı eğitim, motivasyon eksikliği ve yüksek stres durumlarını yansıtıyor."

Moral bozukluğu 

Rapora göre "Rusya'da askerlerin yüksek oranda mahkûm edilmesi Rus Ordusu'ndaki moral bozukluğunu" gösteriyor. 

Moskova'nın maaşları arttırmasına ve komşu ülkelerden asker almasına rağmen, "tükenen gücünü takviye etmek için asker bulmakta zorlandığı" belirtiliyor.

Eski bir üst düzey Rus komutan da bazı birliklerin çökmekte olan moral nedeniyle cepheyi terk etmenin eşiğinde olduğunu iddia etti.

Eski Sovyet Ordusu yetkilisi Sergey Gulyaev, "Gece gündüz size ateş ettiklerinde ve yapabileceğiniz tek şey bir siper kazıp tank, zırhlı personel taşıyıcı ya da herhangi bir araç olmadan aylarca orada oturmak olduğunda, bunun gerçekten moral bozucu bir etkisi oluyor" dedi. 

 

Kaynak: Ajans Bizim

Rusya İngiltere Rusya'nın Ukrayna'yı işgali Rusya Ukrayna savaşı