Rusya, Ukrayna'dan Gizli Servis Başkanını istedi

Ajans Bizim
Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna
Rusya, Ukrayna'dan Gizli Servis Başkanını istedi

Rusya, Ukrayna'dan, Ukrayna gizli servisinin (SBU) başkanını ve kendi topraklarında "terörist saldırılara" karıştığını bildirdiği diğer kişileri iade etmesini istediğini duyurdu.

Ukrayna, bu talebi derhal "değersiz" ve "alaycı" olarak reddetti. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı, terörizme karşı iki uluslararası sözleşmeye atıfta bulunarak, Ukrayna makamlarından SBU Başkanı Vasil Maliuk ve diğerlerini "derhal tutuklamalarını ve iade etmelerini" istediğini duyurdu.

Rusya’ya göre, Vasil Maliuk, "Ekim 2022'de Kırım köprüsünün bombalanmasını organize ettiğini itiraf etti ve Rusya Federasyonu'ndaki diğer terör saldırılarının organizasyonuna ilişkin ayrıntıları açıkladı.”

Açıklamada, "Rus tarafı, Kiev rejiminin terörist faaliyetlere verdiği tüm desteği derhal durdurmasını, sorumluları iade etmesini ve neden olunan zarar için mağdurlara tazminat ödemesini talep etmektedir" dendi.

Kiev, Şubat 2022'de Ukrayna'nın işgalinden kısa bir süre sonra Moskova ile diplomatik ilişkilerini kestiği için Rusya'nın bu talepleri nasıl ilettiği belli değil. 

SBU, bu talebi, "değersiz" ve "alaycı" olarak nitelendirdi. SBU, “Terörizmle ilgili açıklamalar özellikle terörist bir ülkeden gelen alaycı ifadeler” olarak değerlendirdi.

Hafta başında, bir yıldan biraz daha uzun bir süredir SBU'nun başında bulunan 41 yaşındaki Vasil Maliuk, 2022 yılında, Rusya'yı ilhak ettiği yarımadaya bağlayan Kırım köprüsünde meydana gelen ölümcül patlamayla ilgili bir soruşturma kapsamında bir Rus mahkemesi tarafından hakkında verilen tutuklama kararıyla alay etmişti.

Kırım 2014 yılında Moskova tarafından ilhak edildi, ancak uluslararası alanda Ukrayna'nın bir parçası olarak görülüyor.