Rusya-Ukrayna Savaşı'nda dinamikler nasıl değişti? 'Çıkarılan ders...'

Rusya Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı
Rusya-Ukrayna Savaşı'nda dinamikler nasıl değişti? 'Çıkarılan ders...'

Rusya'nın Herson'dan çekilmesinin ardından uzmanlar savaşta dinamiklerin değiştiğini ifade ediyor. İki tarafın da avantajlı olduğu bölgeler değişirken söz konusu savaşta göz önüne serilen tablodan bir ders çıkarılması gerektiği de işaret ediliyor. Peki dengeler nasıl değişti? Çıkarılacak ders ne?

Moskova inisiyatifi tekrar eline alabilmek için birliklerini yeniden konuşlandırıyor; Kiev ise Ruys kuvvetlerine karşı son dönemde elde ettikleri avantajı korumak ve ilerleyişi genişletmek için çabalarını sürdürüyor. Tüm bunlar ışığında Ukrayna'nın Herson'u geri alması ise savaşın tüm cephelerinde dinamikleri değiştiren bir gelişme olarak öne çıkmakta. Rusya'nın işgalin başından bu yana kazandığı tek bölgesel başkent olan Herson'dan çekilmek durumunda kalması her ne kadar Rus güçleri açısından “bir yenilgi” olarak görülse de askeri analistler, Moskova'nın en iyi birliklerinin büyük bir çoğunluğunu güvenli bir şekilde geri çekmeyi başardığının da altını çiziyor.

Evet, Rusya geri çekilmeyi başarmış olabilir ancak Ukrayna, Rusya'nın 2014'te ele geçirdiği ve ilhak ettiği Kırım'a giden ikmal hatlarını bu elde ettiği pozisyon sayesinde rahatlıkla hedef alabiliyor. Yani, Kırım Yarımadası'na giden erzak ve tatlı su, şimdi hem Moskova hem de Kiev tarafından kontrol edilen topraklardan geçiyor. Hatırlanacağı üzere Kırım'ın su ihtiyacının mecburen Ukrayna üzerinden sağlanması ve Ukrayna'nın suyu kontrol eder pozisyonu, Rusya cephesi tarafından savaşın sebeplerinden biri olarak gösterilmekteydi.

KERÇ KÖPRÜSÜ KRİTİK ROL OYNADI

Fotoğrafı daha net bir şekilde ortaya koymak gerekirse örneğin Kerç Köprüsü'ne yapılan saldırı da bu sebeple kritik bir rol oynamaktaydı. Moskova, Kırım'ı Rusya topraklarına doğrudan bağlamak için 2016'da Kerç Köprüsü'nü inşa etmişti. İngiliz Savunma Bakanlığı'na göre, köprüde onarım çalışmaları sürüyor ancak tahminlere göre en azından Eylül 2023'e kadar köprünün tamamen faaliyete geçmesi pek mümkün gözükmüyor.

Ortaya çıkan son tabloda Kırım'a giden erzakların büyük bir çoğunluğu, Kiev'in topçularının ve insansız hava araçlarının menzili içinde olabilecek bir bölgede tek bir demiryolu hattı üzerinden ya da gemiyle teslim edilmekte. Oluşan bu durumun Ukrayna'ya çeşitli seçenekler sunduğu görüşünün önemli destekçilerinden biri de ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley. Milley, geçen çarşamba günü yaptığı açıklamada Ukrayna ordusunun ciddi bir moral avantaj elde ettiğini savunurken şu tespitte bulunuyordu:

“Ukraynalılar, kışın yaklaşmasına rağmen Rusya güçlerinin savaşma iradesiyle Ukrayna güçlerinin savaşma iradesinin uyuşmadığı açık.”

Milley'nin de altını çizdiği senaryoya göre Ukrayna güçleri büyük ölçüde ABD ve diğer Batılı müttefikler tarafından sağlanan hassas toplar sayesinde, iki aydan fazla bir süredir kuşatma altında tuttuktan sonra, bu ayın başlarında Herson'u geri aldı. Herson üzerinden Dnipro Nehri'nin batı yakasına ilerleyen birlikler, artık Rus mevzilerini ve ikmal hatlarını hedef alarak doğuya ve güneye doğru kilometrelerce ilerleme şansına sahip.

'UKRAYNALILAR DNİPRO'NUN DİĞER YAKASINA GEÇERSE...'

Ukrayna ordusuna 2014'ten bu yana danışmanlık yapan emekli bir İngiliz yarbay olan Glen Grant, “Ukraynalılar Dnipro'nun diğer yakasına geçerse Rus güçlerinin Herson'da olduğu gibi geri çekilmeye devam edeceğini düşünüyorum” diyor.

Gözlemciler mevcut pozisyonda Bakhmut çevresinde devam eden saldırıların Ukrayna lehine küçük kazanımlarla elde ettiğini söylüyor. Milley, Ukrayna'nın bölgede “çok, çok başarılı bir mobil savunmaya karşı” mücadele verdiğinin altını çiziyor.

Tüm bunların yanında ortaya çıkan durum, Rus güçlerinin Donbas bölgesine yeniden konuşlanmasına ve sefer edilen birliklerin de burada toplanmasına sebep oluyor. Bu da uzmanlara göre söz konusu bölgedeki dinamikleri değiştirebilir. Londra'daki yer alan düşünce kuruluşu Royal United Services Institute'ta Avrupa Güvenliği Araştırma Görevlisi Ed Arnold, “Rusya en iyi güçlerinin çoğunu korumayı başardı” diyor ve “Donbas'ta sayısı artan Rus askeri, Ukrayna'yı bölgede daha fazla asker ve silah konuşlandırmaya zorlayabilir ve bu durum Ukrayna güçlerinin başka yerlere saldırma kabiliyetini sınırlayabilir” yorumunda bulunuyor.

'MESELE SAYILAR DEĞİL...'

Arnold bununla birlikte, “Bu savaşın derslerinden biri, meselenin sayılarla değil, nasıl savaştığınızla ilgili olduğu ve Ukraynalılar bu konuda şu ana kadar daha iyi bir görüntü çizdi” ifadelerini de kullanıyor. Bu tablodan yola çıkan Glen Grant ise Ukrayna için makul hedefin Kırım'ı çevrelemek olabileceğinin altını çiziyor. Grant, “Oradaki Rus askerlerinin çoğu eğitimli savaş kuvveti değil ve yarımada Rusya'nın Ukrayna'daki topraklarının muhtemelen en zayıf kısmı” ifadelerini kullanıyor.

Ancak ilhak edilmiş bu bölgeye yapılacak bir saldırıyı Rusya'nın nasıl karşılayacağından çekinen ABD, Ukrayna'ya “Rus topraklarına” doğrudan bir saldırıda bulunmaması gerektiğini de vurguluyor. Savaşta yeni tablonun nasıl şekilleneceğini ise zaman gösterecek...

Kaynaklar: The Wall Street Journal (Ukraine’s Kherson Win Shifts Dynamics Across Whole Front With Russia, Russia Redoubles Attacks in Ukraine’s East After Retreat From Kherson), The Washington Post (Ukraine confronts tougher fight in push to extend battlefield wins)

Kaynak: Web Özel

Rusya ukrayna Rusya Ukrayna savaşı