Son dakika! Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Hiç kimseden korkmuyoruz

Dünya haberleri Ukrayna Rusya ABD
Son dakika! Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Hiç kimseden korkmuyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Hiç kimseden korkmuyoruz, panik yapmıyoruz, her şey kontrol altında" dedi. Öte yandan, Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Macron ve Putin'in Ukrayna krizi konusunda 1 saat 40 dakika süren telefon görüşmesi yaptığı belirtildi. 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya - Ukrayna krizine ilişkin yeni açıklamalarda bulundu. Zelenskiy 16 Şubat'ta işgal olacağına dair kanıt varsa sunulmasını istedi. Zelenskiy, "Hiç kimseden korkmuyoruz, panik yapmıyoruz, her şey kontrol altında" dedi.

PUTIN VE MACRON'DAN 1 SAAT 40 DAKİKALIK UKRAYNA GÖRÜŞMESİ 

Öte yandan, Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Macron ve Putin'in Ukrayna krizi konusunda 1 saat 40 dakika süren telefon görüşmesi yaptığı belirtildi. 

BÖLGEDEKİ SON DURUM

ABD, Rusya'nın Ukrayna'yı her an işgale başlayabileceğini tekrar iddia etmesi gözleri bölgedeki askeri hareketliliğe çevirdi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, dün, Rusya'nın "Çin Olimpiyatları" bitmeden Ukrayna'yı işgale başlayabileceğini söylerken Rusya Dışişleri Bakanlığı, Batılı ülkelerin yetkililerini ve medyasını, Ukrayna çevresindeki yapay gerilimi tırmandırmak için kumpas başlatmakla suçladı.

Son dakika! Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Hiç kimseden korkmuyoruz - Resim : 1
Rusya - Belarus ortak tatbikatından...

ABD’li ve Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın Ukrayna sınırına yaklaşık 135 bin asker konuşlandırdığını iddia ediyor, Rusya ise bölgedeki askeri varlığına ilişkin resmi rakam vermekten kaçınıyor.

Ancak Rus ordusu tatbikatlar gerekçesiyle Ukrayna’nın doğu sınırında, kuzeyde Belarus’ta ve Karadeniz’de son aylardaki askeri faaliyetlerini artırmış durumda.

Ukrayna’nın kuzey komşusu Belarus’ta Rusya’nın da katıldığı ve 10 Şubat’ta başlayan "Müttefik Kararlılığı-2022" tatbikatı kapsamında çok sayıda Rus askeri unsuru bölgeye nakledildi. Rus tarafından yapılan resmi açıklamalara göre, Belarus’a bugüne kadar S-400 hava savunma sistemleri, Su-35 ve Su-25 savaş uçakları, Pantsir-S hava savunma füze sistemleri bulunuyor.

Son dakika! Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Hiç kimseden korkmuyoruz - Resim : 2

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan 20 Ocak’ta yapılan açıklamada, Rus donanmasının ocak ve şubat aylarında "sorumlu" olduğu tüm bölgelerde, seri askeri tatbikatlar gerçekleştireceğini bildirmesi, askeri faaliyetlerin denizlerde de artacağını gösterdi.

Söz konusu tatbikatlara, 140 geminin yanı sıra 60 hava aracı ve 10 bin askerin katılacağı duyurulmuştu.

Rusya Savunma Bakanlığı son olarak 20 savaş gemisinin askeri tatbikat için Baltık Denizi'ne, 30’dan fazla savaş gemisinin ise Karadeniz’e girdiğini açıklamıştı.

UKRAYNA, ABD VE İNGİLTERE'DEN ASKERİ HAZIRLIK

Ukrayna ordusunun ise Donbas temas hattı yakınına doğru 120 bin asker ve askeri teçhizatı sevk ettiği belirtiliyor.

ABD ise NATO Mukabele Gücünün aktif hale getirilmesi durumunda destek sağlamak üzere 8 bin 500 askeri teyakkuza geçirmişti.

ABD, çeşitli sevkiyatlarla Avrupa’daki toplam asker sayısını 80 bine yükseltti. ABD, Romanya’da 2 bin asker bulundururken Polonya’daki varlığını ise yaklaşık 5 bin askere yükseltecek.

İngiltere de Ukrayna’ya askeri eğitim amacıyla özel kuvvet personeli konuşlandırırken söz konusu personel sayısının 100 ila 600 kişi arasında olduğu öne sürülüyor.

BLINKEN'DAN YENİ AÇIKLAMA: HER İKİ YOLA DA HAZIRIZ

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ajanslara düşen son açıklamasında "her iki yola da hazırız" mesajı verdi. Blinken, "Şu anda Rusya Ukrayna'ya her an saldıracak potansiyele sahip. Umarım bunu yapmazlar ve diplomasiyi tercih ederler. Putin hangi yolu izleyeceğine karar verecek, biz ve müttefiklerimiz her iki yola da hazırız" ifadelerini kullandı. 

 

BLINKEN UKRAYNALI MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekat düzenleme tehdidini görüştü.

ABD Dışişleri'nden yapılan açıklamada, "Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dymtro Kuleba ile telefonda görüştü ve olası bir Rus saldırganlığının giderek artan tehdidi karşısında ABD'nin Ukrayna'ya verdiği güçlü desteği yeniden teyit etti." ifadeleri kullanıldı.

Blinken'ın, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı her türlü saldırısı durumunda Moskova'ya hızlı, ve şiddetli bedeller ödetileceğinin altını çizdiği kaydedilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Bakan, Rusya'nın Ukrayna'da ve Ukrayna sınırına yakın bölgelerde herhangi bir kışkırtma olmaksızın devam ettirdiği asker ve teçhizat yığınağına karşı gerilimi azaltma çağrıları; savunma ve caydırıcılık önlemlerini artırmaya yönelik çabaları hakkında bilgi verdi. ABD'nin Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne yönelik desteğinde bağlı olduğunu vurguladı."

ÜLKELER VATANDAŞLARINA ÇAĞRI YAPIYOR: UKRAYNA'YI TERK EDİN

Öte yandan, Amerika Birleşik Devletleri'nin ardından Kanada, İsrail, Güney Kore, İngiltere, Danimarka, Estonya ve Norveç, Ukrayna'daki vatandaşlarına bu ülkeden ayrılma çağrısı yaptı. Euronews'in haberine göre, Avrupa Birliği de (AB), Ukrayna'da bulunan birincil öncelikli olanlar haricindeki diplomatik personelinin ülkeden ayrılmalarını istedi.

İsrail, Rusya ile Ukrayna arasında artan tansiyon nedeniyle Kiev Büyükelçiliği'nde görevli personelin ailelerini tahliye etmeye başladığını duyurdu.

Güney Kore de Ukrayna'ya seyahat edilmemesini ve oradaki vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini istedi.

Ukrayna ve Rusya arasında artan gerilimle ilgili yapılan diplomatik görüşmelerden sonuç çıkmazken İsrail, Kiev'de bulunan diplomat yakınlarını tahliye kararı aldı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 'durumun kötüleşmesi' nedeniyle Kiev Büyükelçiliği'nde çalışanların akrabalarının tahliye edildiği duyuruldu.

Açıklamada, İsrail vatandaşlarına bu ülkeyi ziyaret etmemeleri ve 'ülkedeki gerginlik alanlarından kaçınma' çağrısı da yapıldı.

Güney Kore de Ukrayna'ya seyahat edilmemesini ve oradaki vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini istedi.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'daki vatandaşlarını derhal ülkeyi terk etmeleri konusunda uyardı. Bakanlık, Ukrayna'ya seyahat etmeyi planlayanlardan da ziyaretlerini iptal etmeleri için çağrı yaptı.

Yetkililer, büyükelçilik personeli de dahil olmak üzere Ukrayna'da en az 341 Güney Koreli bulunduğunu bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, olası bir Rusya müdahalesine karşı, Kiev büyükelçiliğindeki personelinin ailelerine Ukrayna'dan ayrılması için 23 Ocak'ta talimat verdi.

Bakanlık yayımlanan seyahat uyarısında da "23 Ocak 2022'de Dışişleri Bakanlığı, devam eden Rus askeri harekatı tehdidi nedeniyle ABD'nin Kiev Büyükelçiliği'nde doğrudan işe alınan çalışanların gönüllü olarak Ukrayna'dan ayrılmasına izin verdi ve diplomatik aile üyelerinin ayrılmaları talimatını verdi. Ukrayna'daki ABD vatandaşları, ticari veya diğer özel ulaşım seçeneklerini kullanarak ayrılmayı değerlendirmelidir." ifadesine yer verildi.

İNGİLTERE: TÜM VATANDAŞLAR ÜLKEYİ DERHAL TERK ETSİN

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İngiltere, vatandaşlarından Ukrayna'ya seyahat etmemelerini ve oradaki vatandaşlarından da ülkeden ayrılmalarını talep etti.

İngiliz vatandaşlarına Ukrayna'ya seyahat etmemeleri tavsiye edilen açıklamada, Ukrayna'ya seyahat tavsiyesinin güncellediği belirtildi.

Açıklamada, "Şu anda Ukrayna'da bulunan İngiliz vatandaşları da ticari araçlar halen varken ayrılmalı." denildi.

Ayırca açıklamada, Rus kuvvetlerinin Ukrayna sınırlarına yığılmasının askeri harekat tehdidini artırdığı ve bu nedenle fazla büyükelçilik personeli geri çekme kararı alındığı ifade edildi.

İngiltere'nin açıklaması, ABD Başkanı Joe Biden'ın tüm ABD vatandaşlarının Ukrayna'yı terk etmeye çağırmasından bir gün sonra geldi.

Norveç de benzer bir uyarı yayınlayarak vatandaşlarının Ukrayna'dan ayrılmasını istedi.

AB'DEN PERSONEL ÇAĞRISI

Bu arada bir AB sözcüsü, AB diplomatik misyonlarının Ukrayna'daki zorunlu olmayan personelinden ülkeyi terk etmelerini istediklerini söyledi.

AB Komisyonu sözcülerinden Peter Stano, birincil önceliği olmayan personele Ukrayna'dan ayrılma izni verildiğini açıkladı.

Ayrıca haber sitesi Politico'ya göre, AB Komisyonu Ukrayna Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Matti Maasikas, ülkedeki diplomatik personele gönderdiği e-postada, "Birincil önceliği bulunanlar haricindeki tüm yabancı personelin en kısa sürede Ukrayna'yı terk etmesini istiyorum." dedi.

HOLLANDA: SON DAKİKAYA BIRAKMAYIN

Hollanda, vatandaşlarından Ukrayna'dan ayrılmayı son dakikaya bırakmamalarını talep etti. Hollanda Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Hollanda'nın Kiev Büyükelçisi Jennes de Mol'un Ukrayna'da yaşayan vatandaşlar ile Rusya-Ukrayna arasındaki krizle ilgili çevrimiçi toplantı yaptığı belirtildi. Açıklamada, 50 Hollanda vatandaşının katıldığı çevrim içi toplantıda, de Mol'un Hollandalıların Ukrayna'yı terk etmeyi son dakikaya bırakmamalarını istediği kaydedildi. De Mol'un, Hollanda vatandaşlarından Ukrayna'da kalmalarının gerekli olup olmadığını kontrol etmelerini istediği, ülkede kalmayı tercih edenlerin olası bir savaşa iyi bir şekilde hazırlıklı olmalarının önemine dair uyarıda bulunduğu ifade edildi. Ukrayna'daki durumun çok belirsiz olduğunu ve aniden kontrolden çıkabileceğini belirten de Mol'un, "Bu nedenle size şimdiden soruyoruz: Burada kalmanız gerçekten gerekli mi? Değilse, o zaman şimdiden ülkeyi terk etmeyi düşünün. Vatandaşlar ülkede kalmayı seçerse, hazırlıklı olmaları kendi sorumluluklarındadır.” uyarısında bulunduğu aktarıldı. De Mol'un, bölgede krizin tırmanması durumunda Hollanda hükümetinin ülkeyi terk etmek isteyenlerin tahliyesine yardımcı olmayacağına vurgu yaptığı, vatandaşların kendi ulaşım araçları ile sınırı geçmeleri gerektiğini söylediği belirtildi.

Kaynak: Diğer

Rusya ukrayna Jake Sullivan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Rusya Ukrayna savaşı ABD