Rusya, ABD'ye gönderilen Ukrayna mektubunun içeriğini açıkladı

Rusya Ukrayna Savaşı Rusya Ukrayna ABD
Rusya, ABD'ye gönderilen Ukrayna mektubunun içeriğini açıkladı

Rusya, ABD'nin sunduğu güvenlik garantisi önerilerine yazılı cevap verdi. Rusya'nın mektubunda Ukrayna, NATO üyesi olarak Rusya'yı doğrudan çatışmaya çekebilir uyarısı yapıldı. ABD Başkanı Joe Biden'dan ise çok çarpıcı açıklamalar geldi.

Son dakika... Rusya, ABD'nin sunduğu güvenlik garantisi önerilerine yazılı cevap verdi. Rusya'nın mektubunda "Ukrayna, NATO üyesi olarak Rusya'yı doğrudan çatışmaya çekebilir" uyarısı yapıldı. Rusya, "Romanya ve Polonya ile orta menzilli füzelerin denetimi konusunda ABD ile çalışmaya hazırız" mesajı verdi.

"ASKERİ-TEKNİK TEDBİRLER UYGULAMAK ZORUNDA KALACAĞIZ"

Rusya'nın ABD'ye verdiği yazılı yanıtta ayrıca, "ABD'nin, güvenliğimizin yasal garantileri konusunda hazır olmaması durumunda, askeri-teknik tedbirler uygulamak zorunda kalacağız" ifadeleri kullanıldı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "ABD'nin güvenlik garantisi teklifine bugün cevabımızı ileteceğiz. ABD ve NATO Ukrayna'nın birlik üyesi yapılmaması talebimize şu ana dek olumlu yanıt vermedi" demişti.  

ABD BAŞKANI BIDEN: TÜM İŞARETLER İŞGAL YÖNÜNDE

ABD Başkanı Joe Biden, "Tüm işaretler Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeye hazırlandıkları yönünde. Rusya'nın yanıltma harekatı yapacağı yönünde istihbarat var " açıklamasında bulundu. ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın "birkaç gün" içinde Ukrayna'yı işgal etme riskinin "çok yüksek" olduğunu ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeyi planlamadığını söyledi.

Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderdiği mektuba halen yanıt beklediğini söyledi.

RUSYA-UKRAYNA GERİLİMİNDE BUGÜN YAŞANANLAR...

Kremlin'den gün içinde yapılan açıklamada, "Rus askerlerinin daimi üslerine dönmesi için zaman gerek, çekilme bir günde olmaz" denildi. Açıklamada ayrıca, "İnsanların Ukrayna için yeni işgal tarihleriyle ilgili sahte haberlere inanmayacağını umut ediyoruz" denildi. 

Kremlin, Ukrayna'nın doğusunda şiddetin artmasından ciddi endişe duyduğunu ve Batı ülkelerinin daha fazla tırmanmayı önlemek için Kiev üzerindeki nüfuzunu kullanmasını umduğunu açıkladı.

STOLTENBERG: RUS ASKERLERİNİN ÇEKİLDİĞİNİ GÖRMEDİK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya saldırmaya bahane arıyor. Rusya'nın Ukrayna sınırından çekildiğini görmedik. Rusya'ya geri çekilme çağrımızı yineliyoruz. Rusya'nın sınırda işgale hazır gücü var" açıklamasında bulundu. 

Rusya Ukrayna geriliminde son dakika gelişmeler
Ukrayna sınır muhafızları, Rusya sınırına yakın bölgede devriye geziyor...

ABD SAVUNMA BAKANI: BAZI RUS ASKERLERİ SINIRA DAHA DA YAKINLAŞTI

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, "Gidişatı Putin'in tutumu belirleyecek. Savaş Putin'in sorumluluğu olacak. Bazı Rus askerlerinin Ukrayna sınırına daha da yakınlaştığını görüyoruz" ifadelerini kullandı. Rus birliklerin kan stoğunda artış görüldüğünü ve daha fazla savaş uçağının bölgeye gönderildiğini söyledi.

Emekli bir general olan Austin "Ben de yakın zamana kadar askerdim. Deneyimlerime göre bu tarz şeyleri durduk yere yapmazsınız. Hele de niyetiniz toplanıp eve dönmekse hiç yapmazsınız" dedi.

PEŞ PEŞE 'SALDIRI' AÇIKLAMALARI

Ukrayna'nın Donbass bölgesinde Rusya'nın desteklediği ayrılıkçılar, hükümet güçlerini son 24 saat içinde dört defa ateş açmakla suçlarken, saldırılarda ölü veya yaralı olup olmadığını tespit etmeye çalıştıklarını belirttiler.

UKRAYNA YALANLADI: ONLAR ATEŞ AÇTI

Bu iddianın ardından Ukrayna'dan açıklama geldi. Açıklamada, ayrılıkçıların mevzilerine yönelik saldırı iddiası yalanlandı. Ukrayna ordusu da suçlamaları reddederken, asıl isyancıların Ukrayna ordusuna ateş açtığını ifade etti. Ayrılıkçıların, Luhansk'ta köye saldırdığını açıklandı.

İddia edilen saldırının ne boyutta olduğu hakkında herhangi bir bilgi bulunmuyor. Ukrayna ve ülkenin doğusundaki çatışmaları izlemekle görevli Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) henüz bir açıklama yapılmadı.

Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin bir bölümünün 2014'te Rusya destekli isyancıların kontrolüne geçmesinin ardından pek çok defa hükümet güçleri ile isyancılar arasında silahlı çatışmalar yaşandı.

 OLASI ÇATIŞMA KRİZİ TIRMANDIRABİLİR

Ancak bu olay Rusya'nın Ukrayna sınırına 100,000'den fazla asker yığdığı ve gerilimin yükseldiği bir dönemde gerçekleştiği için yakından izleniyor.

Reuters'ın aktardığına göre, Rusya'nın desteklediği isyancılar ile hükümet güçleri arasında çatışma çıkması Batı ülkeleri ile Rusya arasındaki krizi tırmandırabilir. Rusya, Batı ülkelerinden NATO'nun Ukrayna'yı üyeliğe almayacağını taahhüt etmesini istemişti.

Batı ülkeleri Rusya'yı Ukrayna'ya saldırı düzenlemesi durumunda yeni yaptırımlar uygulamakla tehdit ederken, Rusya herhangi bir saldırı planladığı iddialarını reddetmişti.

Rusya - Ukrayna son dakika gelişmeler
Ukrayna Ordusu'nun tatbikatından...

ABD'li istihbarat ajansları ayın başında Rusya'nın propaganda videoları düzenlemek gibi yöntemlerle Ukrayna'yı işgal etmek için bir bahane yaratabileceğini düşündüklerini açıklamıştı.

DÖRT DEFA ATEŞ AÇILDI

Luhansk'ın yönetimini elinde bulunduran isyancıların yaptığı yazılı açıklamada Ukraynalı askerlerin havan topu, taşınabilir roket atar ve makinalı tüfek kullanarak bugün dört defa ateş açtığı ifade edildi.

Açıklamada, "Ukrayna silahlı kuvvetleri, Minsk anlaşması kapsamında bölgeden çekilmesi gereken ağır silahları kullanarak ateşkesi ihlal etti" denildi.

Rusya hafta başında bölgede konuşlandırdığı birliklerden bazılarının tatbikatların ardından kışlalarına döndüğünü açıklayarak gerilimi hafifletmiş, ancak Batı ülkeleri bu hareketi teyit edemediklerini belirtmişlerdi.

Kaynak: Reuters

Rusya ukrayna Rusya Ukrayna Rusya Ukrayna gerilimi Rusya son açıklama Ukrayna son açıklama rusya ukrayna son dakika Donbass