Donetsk'te birden fazla patlama sesi duyuldu, 1 Ukrayna askeri öldü

Rusya Ukrayna Savaşı Dünya haberleri Ukrayna Rusya

Rusya-Ukrayna gerilimine dair peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor. Reuters'ın geçtiği son habere göre, görgü tanıkları Donetsk kentinde birden fazla patlama sesi duyulduğunu aktardı. Ukrayna Ordusu ise 1 askerlerinin öldüğünü açıkladı. ABD'den ise yeni bir yaptırım açıklaması geldi.

Rusya - Ukrayna geriliminde son gelişmeler.. Reuters'ın geçtiği son habere göre, görgü tanıkları, Donetsk kentinde birden fazla patlama sesi duyulduğunu aktardı.

UKRAYNA ORDUSU: 1 ASKERİMİZ HAYATINI KAYBETTİ

Ukrayna Ordusu, Rus ayrılıkçıların açtığı ateş sonucunda Donbas'ta 1 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Sabahtan bu yana 19 ateşkes ihlali yaşandığı da açıklandı. Ayrılıkçıların yerleşim yerlerine ağır toplarla saldırdığı belirtildi.

RUSYA'NIN ROSTOV BÖLGESİNE İKİNCİ BİR HAVA TOPU MERMİSİ İNFİLAK ETTİ

Öte yandan, Sputnik'in aktardığına göre, Rusya’nın Rostov bölgesinde, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’tan sivillerin buraya kitlesel olarak tahliye ediliyor olması nedeniyle olağanüstü hâl ilan edildiği belirtildi. Bölgeye ayrıca ikinci bir hava topu mermisi atıldığı duyuruldu. Rusya Soruşturma Komitesi yetkililerinin açıklamasında, ‘Ukrayna ordusunun ağır silahlar ile yoğun bir biçimde bombardıman düzenlediği Ukrayna sınırının yakınında, Rostov bölgesi topraklarında bulunan infilak etmiş mermiye ilişkin soruşturma başlatıldığı’ denildiği aktarıldı. 

Donetsk'te birden fazla patlama sesi duyuldu, 1 Ukrayna askeri öldü - Resim : 1

 

ABD'DEN YENİ "YAPTIRIM" AÇIKLAMASI

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda, ABD'nin müttefikleriyle Moskova'ya "büyük ve eşi görülmemiş ekonomik bedel" ödeteceğini söyledi.

Harris, Almanya'da düzenlenen 58. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı'nın ikinci gününde yaptığı konuşmada, Avrupa'nın 2. Dünya Savaşı'ndan sonra oluşturulan sistemde özellikle de "ulusal sınırların zorla değiştirilmemesi" nedeniyle benzeri görülmemiş bir barış ve refaha sahip olduğunu belirtti.

Avrupa güvenliğinin geleceğinin doğrudan tehdit altında olduğunu söyleyen Harris, "Avrupa güvenliğinin temeli Ukrayna'da doğrudan tehdit altında." dedi.

Harris, milletlerin kendi ittifaklarını seçme hakkına sahip olduklarını anlatarak sınırların zorla değiştirilmemesi gerektiğini dile getirdi.

NATO'yu dünyanın en büyük askeri ittifakı olarak niteleyen Harris, ABD'nin NATO'nun 5. maddesine bağlılığının sağlam ve kutsal olduğunu söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ABD ve müttefiklerinin Ukrayna işgal edilmesi halinde Rusya ve Ukrayna işgaline yardım eden müttefiklerine büyük ekonomik ve mali yaptırımlar uygulayacağını söyledi.

Harris, "Açık konuşayım. Kesin olarak söyleyebilirim ki Rusya Ukrayna'yı işgal ederse, Moskova'ya, ABD ve ortaklarımız 'büyük ve eşi görülmemiş' bir ekonomik bedel ödetecekler." dedi.

Bu kapsamlı ve koordineli tedbirlerin uygulanmasının Ukrayna işgalinde sorumlulara büyük zarar vereceğini savunan Harris, "Ekonomik tedbirlerle de durmayacağız. Doğu kanadındaki NATO müttefiklerimizi daha da güçlendireceğiz." ifadelerini kullandı.

Kamala Harris, ABD kuvvetlerinin Ukrayna'da savaşmayacaklarını yineleyerek, ancak ülkesinin "NATO topraklarının her karışını savunacağını" dile getirdi.

ALMANYA BAŞBAKANI: CİDDİ BİR HATA OLACAĞI KONUSUNDA RUSYA'YI UYARDIK

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupalıların ve transatlantik toplumun Rusya'yı, Ukrayna'ya yönelik askeri saldırganlığın ciddi bir hata olacağı konusunda uyardığını söyledi.

Scholz, "Avrupalılar ve transatlantik toplum olarak Rusya'yı, Ukrayna'ya karşı askeri saldırganlığın ciddi bir hata olacağı konusunda uyardık. Biz bunun olmasını istemiyoruz." dedi.

Rusya ile müzakere etmeye hazır olduklarını dile getiren Scholz, "Saf olmadan mümkün olduğunca çok diplomasi. Talebimiz bu. Bunun için tüm görüşme kanallarını kullanıyoruz." ifadelerini kullandı.

DİPLOMASİ TRAFİĞİ DE SÜRÜYOR

Ukrayna'nın doğusunda tansiyon giderek artarken liderlerin diplomasi trafiği de sürüyor. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bölgedeki gelişmeleri ele almak için yarın telefon görüşmesi yapacağını duyurdu. Rus gazetecilere konuşan Peskov, "Evet, Başkan'ın programında böyle bir görüşme var" dedi.

Dün, Ukrayna krizine ilişkin peş peşe açıklamalar gelirken sahada da sıcak gelişmeler yaşandı. Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk kentinde dün de büyük bir patlama meydana geldi. Ukrayna, 'işgal planımız yok' dedi. Sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı ise durumun kötüleştiğini belirterek "Donbas'taki durum savaşa doğru gidiyor" ifadelerini kullandı.

BIDEN'IN AÇIKLAMALARI 

ABD Başkanı Joe Biden ise, Beyaz Saray'da yaptığı basın toplantısında Ukrayna krizinde yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Son günlerde, Rusya destekli güçlerin ciddi ateşkes ihlallerini görüyoruz." diyen Biden, bu güçlerin Donbass'ta yapılan saldırıların suçunu Ukrayna'ya attığını savundu.

Biden, Rusya'nın çok ciddi anlamda dezenformasyon kampanyası da yürüttüğünü vurgulayarak, bunların hepsinin Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmak için ürettiği bahaneler olduğunu kaydetti.

"KIEV'İN DE HEDEF ALINACAĞINA İNANIYORUZ"

Rusya'nın şu anda Ukrayna ve Belarus sınırında ve Karadeniz'de 150 bin askeri olduğuna işaret eden Biden, "Rusya'nın gelecek haftalarda saldıracağına inanmak için nedenlerimiz var. 2,8 milyon masum insanın yaşadığı Ukrayna'nın başkenti Kiev'in de hedef alınacağına inanıyoruz." ifadesini kullandı.

"SAVAŞ HAZIRLIĞI" MI?

Rusya Yasal Enformasyon İnternet Portalı'nda Putin’in yayımlanan kararına göre, Rusya Silahlı Kuvvetlerinde, Rusya Ulusal Muhafız Birliklerinde, devlet güvenlik kurumlarında ve Federal Güvenlik Servisi kurumlarında askerlik görevi ile ilgili olarak yedekte bulunan Rusya Federasyonu vatandaşlarına 2022 yılında eğitime alınmaları için çağrı yapıldı.

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların yoğun olduğu Donbas bölgesinde (Donetsk ve Luhansk) sivillerin tahliye edilmeye başladığına ilişkin görüntüler, Rus medyasında yayınlandı.

Ancak bölgede kitlesel bir yer değiştirme yaşandığına ilişkin bir işaret henüz bulunmuyor. BBC'nin aktardığına göre, Batılı güçler ise Rusya'nın sahte bir kriz yaratarak, Ukrayna işgaline bahane bulmaya çalıştığını savunuyor.

Rus yanlısı ayrılıkçılar, Cuma akşam saatlerinde Donetsk kentinde bir milis lidere ait aracın patlatıldığını öne sürdü. Reuters haber ajansına göre Rusya yanlısı ayrılıkçılar içinde kimsenin bulunmadığı bir cipin patladığını aktardı. Yaralanan kimsenin olmadığı belirtildi.

Bu gelişmenin ardından sivillerin tahliye edilmeye başlandığı dile getirildi. Rusya yanlısı ayrılıkçılara göre 700 bin kişi Rusya'ya tahliye edilecek.

Rusya'nın acil durumlardan sorumlu bakanının da bölgeye gittiği açıklandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Donbas'tan Rusya'nın güneyine gelen 'sığınmacılara' barınma ve gıda yardımının sağlanması emri verdiği ifade edildi.

Ukrayna'ya göre ise saldırı iddiaları Rusya'nın dezenformasyonu.

Bu gelişmeden önce ise Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplar, Rus haber ajansı Interfax'a, Ukrayna ordusunun kendilerine havan topu saldırısı düzenlediğini iddia etmişti.

Birçok Batılı lider, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal için bahane aradığını savunuyor.

ABD başta olmak üzere Batı ülkeleri, Rusya'yı Ukrayna'yı işgal etmek için "sahte bilgiler yaymaya hazırlanmakla" suçluyor.

Ukrayna ordusu ise son 24 saatte Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından 60 kez ateşkes ihlâli yapıldığını ve bir Ukrayna askerinin yaralandığını öne sürdü.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba da Rus devlet medyasında yer alan saldırı hazırlığı iddialarını "kategorik olarak reddettiklerini" söyledi.

Sınırın Rusya tarafındaki Rostov'a gelecek kişilere, 10 bin ruble (100 euro) ödenmesi talimatının verildiği de belirtiliyor.

KAN STOKLUYORLAR

NATO'nun Brüksel'deki karargâhında konuşan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Rusya'nın askerlerini Ukrayna sınırına yaklaştırmaya devam ettiğini ve bölgeye daha fazla savaş uçağı gönderdiğini, bir yandan da kan stokladığını açıkladı.

Rusya geçtiğimiz günlerde Ukrayna sınırında konuşlanmış bazı birliklerin tatbikatlarını tamamladıktan sonra üslerine geri döndüğünü açıklamıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı ardından zırhlı araçların Kırım bölgesinden ayrıldığını gösteren bir video yayımladı, ancak Batılı ülkeler bu paylaşımlara kuşkuyla yaklaştı. ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili ise bu açıklama için "doğru değil" ifadelerini kullandı.

Austin, Rusya'nın bu iddialarını reddederek, "Ben de bir zamanlar askerdim. Bunlar öylesine yapılmış, çekilmeye hazırlanan bir ordunun yapacağı hareketler değil" ifadesini kullandı.

Austin, Ukrayna'nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün kabul edildiği bir sonucun iki ülke için en iyisi olacağını belirtti.

"Eğer Putin böyle bir anlaşmaya varmak istiyorsa ABD ve NATO'dan iyi muhatap bulamaz" diyen Austin, "Ama istemiyorsa bütün dünya masadaki diplomatik çözüm tekliflerini reddedip savaş başlattığını görmüş olacak" diye devam etti.

SAHTE BAYRAK OPERASYONU

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, Rusya'nın 'sahte bayrak operasyonu' düzenleyerek Ukrayna'yı işgal etmek için zemin hazırlıyor olabileceğini ifade etti.

Brüksel'den konuşan Stoltenberg, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı düzenlemek için bahane uydurduğundan endişeliyiz" dedi ve devam etti:

"Rusya, Ukrayna sınırına yıllardır gördüğümüz en büyük askeri birliği konuşlandırdı. Bölgede birçok Rus istihbaratı bulunuyor ve Rusya'nın sahte bayrak operasyonu düzenlemeye çalıştığının görüyoruz."

Sahte bayrak operasyonu, taraflardan bir tanesinin diğerine saldırabilmek için yaptıkları bazı olayları hedefteki kişiler yürütüyor gibi göstermesine verilen ad.

"NATO SADECE HEDEF DEĞİL,YAŞAM MESELESİ"

Rusya, Ukrayna ile yaşanan kriz sürecinde NATO'dan bir takım taleplerde bulundu. Bunlardan bir tanesi, Ukrayna'nın ittifaka katılmasına izin verilmemesinin güvence altına alınması. Ancak Batılı ülkeler bu talebi reddediyor.

BBC'ye konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, NATO üyeliğinin Ukrayna için bir "güvenlik garantisi" olduğunu söyledi ve üyelik taleplerinden vazgeçmeyeceklerini belirtti.

Zelenski, NATO'ya üye olmanın sadece bir "hedef" olmadığını, bunun bir "yaşam meselesi" olduğunu ifade etti ve devam etti:

"Bu sadece NATO ile ilgili değil, insanlarımızın geleceği ile ilgili. NATO ve Avrupa Birliği üyeliğinden bahsediyorsak aslında bağımsızlığımızı korumaktan bahsediyoruz. "

NATO ve Avrupa Birliği'ne (AB) katılma sürecinin uzun olacağını kabul eden Zelenski, "Devlet başkanı olarak benim için bu süreçte en önemli şey ülkemi kaybetmemek" dedi.

Zelenski, Ukrayna'yı NATO dışında tutmak isteyen bazı AB ülkeleri ile ilgili, "Gözlerimizi kapatıp bizi dışarıda tutmak isteyen tek ülkenin Rusya olduğunu söyleyemeyiz, bu doğru değil" ifadesini kullandı.

Zelenski, Rusya'yı NATO üyeliği meselesini kullanarak kriz yaratmakla suçladı ve bunu sınırda bulunmak için bir sebep olarak gösterdiklerini ekledi.

Zelenski "Bazı AB ülkeleri de Rusya'nın oyununu oynuyor, bu yanlış bir şey" dedi.

"RUSYA'NIN ÇOK BÜYÜK KAZANÇLARI OLDU"

BBC'ye konuşan İngiltere Dış İstihbarat Servisi'nin (MI6) eski başkanı John Sawers, "Rusya'nın çok büyük kazançları oldu. Öncelikle Rusya'nın güvenlik talepleri tekrar gündemde. Aynı zamanda Avrupa ülkeleri, doğalgaz için Rusya'ya ne kadar bağımlı olduklarını hatırladı."

Öte yandan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna krizine rağmen Avrupa Birliği'nde (AB) doğalgaz kıtlığı olmadığını ve kış ayları için yeterli doğalgaz olduğunu belirtti.

Von der Leyen, AB'nin haftalardır sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatını artırmaya hazır ülkelerle görüştüğünü, Rusya'nın enerjiyi politik bir silah olarak kullanmasına karşı hazırlıklı olduklarını ekledi.

ABD Başkanı ise olası bir Ukrayna işgaline cevaben Rusya'ya uygulanacak yaptırımlar neticesinde, Amerikan ekonomisinin enerji arzındaki kesintilerden ve fiyat artışlarından zarar görebileceği konusunda uyardı.

"Amerikan halkı, demokrasiyi ve özgürlüğü savunmanın bedelinin olacağını biliyor. Bunun acısız olacağını iddia etmeyeceğim."

Rusya vatandaşlarına de seslenen Biden, "Siz bizim düşmanımız değilsiniz ve Ukrayna'ya karşı kanlı, yıkıcı bir savaş istediğinizi sanmıyorum" diye konuştu.

ZELENSKİY: NATO, UKRAYNA'NIN ÜYELİĞİ KONUSUNDA DÜRÜST OLMALI

Ukrayna'da art arda meydana gelen patlamalara ilişkin konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, meydana gelen patlamaların Avrupa için de tehdit oluşturduğunu ve NATO'nun Ukrayna'nın üyeliği konusunda dürüst olması gerektiğini söyledi. 

HARRİS İLE ZELENSKİY GÖRÜŞMESİ

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile görüşen Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’ya yaptırımların gerilimi azaltma konusunda yardımcı olacağını savundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Münih'te ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile bir araya geldi. İkilinin gündemi Ukrayna’nın doğusunda yaşanan gerilim oldu. ABD Devlet Başkanı Joe Biden’a teşekkür eden Zelenskiy, “Barışçıl ve diplomatik yol, bizim ihtiyacımız olan yoldur. Biz bunu 8 yıldır yapıyoruz. Burası bizim toprağımız ve neler olup bittiğini biliyoruz. Tek istediğimiz ülkemize barış getirmek. Müttefikimiz ve ortağımız olarak ABD’ye ve Başkan Biden’a minnettarız” dedi.

Kendilerine destek veren ülkelere Rusya’ya yaptırım uygulanması konusunda çağrı yapan Zelenskiy, “Saldırganlıklardan önce yaptırımların barışçıl bir çözüm getireceğine inanıyoruz. Bu nedenle durumu nasıl gördüğümüzü ve neyin işe yarayabileceğini size aktarmak istiyorum. Gücümüze ve ortaklarımızın desteğine inanıyorum” diye konuştu.

Öte yandan Zelenskiy,  açıklamalarında bir çağrıda bulunarak, "Avrupa'daki güvenlik sorunlarını ele almak için Ukrayna, Almanya ve Türkiye'nin katılımıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri arasında zirve düzenlenmesini teklif ediyorum" dedi.

Kaynak: Haber Global TV

Rusya ukrayna Rusya haberleri ukrayna haberleri Rusya Ukrayna gerilimi Putin Biden