Rusya-Ukrayna gerilimi... Rusya'ya karşı İlk somut adım atıldı: Almanya Kuzey Akım 2'yi durdurdu

Rusya Ukrayna Savaşı Vladimir Putin Almanya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in doğu Ukrayna'daki Donetsk ve Luhansk'ı bağımsız olarak tanımasının ardından Almanya, Rusya'ya karşı ilk somut adımı atarak, Kuzey Akımı 2 Projesi'ni askıya aldı. İngiltere de 5 Rus bankasına ve 3 kişiye yaptırım getirildi.

Rusya-Ukrayna geriliminde son dakika haberleri gelmeye devam ediyor.  Başta AB ve ABD olmak üzere birçok ülke Rusya’ya yaptırım uygulayacağını bildirirken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise geri adım atmaya niyeti yok.

Putin, Donetsk ve Luhansk'ta askerlere barış koruma operasyonu emir verdiğini söyledi. Putin, küresel piyasalara doğalgaz tedarikinin süreceğini sözlerine ekledi. 

Ukrayna Devlet Başkanı  Vladimir Zelenskiy, Savaş olmayacağına, gerilimin daha da büyümeyeceğine inandığını söyledi. Dünyaya çağrıda bulunan Zelenskiy "Acil yardıma ihtiyacımız var. Yaptırımları uygulamak için gerilimin artmasını beklemeyin" dedi.

UKRAYNA, MOSKOVA MASLAHATGÜZARI'NI İSTİŞAREYE ÇAĞIRDI

Öte yandan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri'ni tanıması nedeniyle Moskova Maslahatgüzarı Vasil Pokotilo'yu istişare için çağırdıklarını duyurdu.

ALMANYA KUZEY AKIM 2'Yİ DURDURDU

Rusya'ya karşı ilk somut adım Almanya'dan geldi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rus doğalgazını ülkeye taşıyacak olan Kuzey Akım 2 projesinin onay sürecini durdurduklarını söyledi.  Başbakan Scholz, "Ukrayna bölgelerinin ayrılmalarını kabul etmiyoruz. Rusya'nın hamlesinden sonra Kuzey Akım 2'ye onay verilemez. Almanya doğalgaz ithalatını çeşitlendirmeyi değerlendiriyor" dedi. 

MEDVEDEV: AVRUPALILARIN DOĞAL GAZA 2000 EURO ÖDEYECEĞİ YENİ DÜNYAYA HOŞ GELDİNİZ

Almanya'nın hamlesine Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev yanıt verdi. Medvedev, Kuzey Akımı 2'nin sertifika sürecinin durdurulması yaptırımı için "Avrupalıların doğal gaza 2.000 Euro ödeyeceği yeni dünyaya hoş geldiniz" ifadelerini kullandı.  

İNGİLTERE'DEN YAPTIRIM

İngiltere Başabakanı Boris Johnson, ülkesinin Rusya'ya yaptırım uygulayacağını açıkladı. Johnson şunları söyledi:  

"Putin'e diplomasi yoluyla hedeflerini gerçekleştirmesi için her türlü imkanı tanıdık. Ukrayna'ya Rus güçlerinin sevkiyatının miktarının yeni bir işgale işaret ettiğine şüphe yok. Son ana kadar diplomasiden vazgeçmeyeceğiz. Emsali görülmemiş tedbirler uygulamaya girecek.

Şimdi İngiltere ve müttefikleri Rusya'ya yardımları uygulamaya başlayacak. 5 Rusya bankasını ve 3 kişiyi yaptırım listesine aldık. 

Tüm NATO müttefiklerimi mutlaka korumak zorundayız. Putin'in nihayetinde başarısız olduğunu görmemiz gerekiyor. Tüm Avrupa ve NATO bunun için bir araya gelmelidir. İngiltere, bunun için elinden gelen her şeyi yapacaktır. Güç gösterisinden kaçınmalıyız, bedeli ağır olur."

İŞTE O 5 BANKA VE 3 İSİM

Gennady Timçenko, Boris Rotenberg ve Igor Rotenberg adlı Rus vatandaşlarının İngiltere'deki mal varlıkları donduruldu, bu kişilere İngiltere'ye seyahat yasağı getirildi, bu kişilerle iş ilişkilerine girilmesi yasaklandı.

Yaptırım kapsamına alınan Rus bankaları ise şunlar: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank ve Black Sea Bank

AB'DEN YAPTIRIM AÇIKLAMASI

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri dışişleri bakanlarının bugün Paris'te Rusya'ya karşı yaptırımları kabul edecek.

Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu başkanları, AB dışişleri bakanlarının gecikmeden yürürlüğe konulması talebiyle sunduğu Rusya'ya yönelik yaptırım paketini değerlendireceklerini duyurdu.

Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ve Konsey Başkanı Charles Michel, "AB, gelecekteki gelişmeler ışığında gerekirse daha sonraki bir aşamada ilave önlemler almaya hazırdır" diyerek, yaptırım paketinin şu maddeleri içerdiğini açıkladı:

-Donetsk ve Lugansk'ın tanınması kararında dahli olanları hedef almak.

-Rusya ordusunu ve bu bölgelerdeki diğer operasyonları finanse eden bankaları hedef almak.

-Rus devleti ve hükümetinin, AB'nin sermaye ve finans piyasalarına ve hizmetlerine erişim imkanını sınırlamak.

-'Sorumluların, eylemin ekonomik neticelerini' açıkça hissetmelerini sağlamak üzere iki ayrı bölgeden AB'ye ve AB'den buralara ticareti engellemek.

NATO-UKRAYNA KOMİSYONU OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK

Rusya'nın dün Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıma kararı almasının ardından, NATO-Ukrayna Komisyonu acil toplantı yapılacağını duyurdu. Söz konusu toplantıya, üye ülkeler adına daimi temsilciler katılacak. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in de saat 19.00'da (TSİ) basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. 

ABD'DEN DE YAPTIRIM GELMİŞTİ

Dün gece de Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya'nın bağımsızlığını tanıdığını açıkladığı iki bölge ticari ve finansal ilişkilerini yasaklayan bir kararnameyi imzaladığını duyurmuştu.

JAPONYA NE DİYOR?

Japonya büyük çaplı bir işgal durumunda Moskova'ya yönelik uluslararası yaptırımlara katılmaya hazır olduğunu açıkladı.

LAVROV: RUSYA YAPTIRIMLARA ALIŞKIN

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, “Rusya yaptırımlara alışkın” derken, "Batılıların tepkisini bekliyorduk" ifadelerini kullandı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Batı'nın her şekilde yaptırım getireceğini ve Rusya'nın Ukrayna'nın iki ayrılıkçı bölgesini tanımasına verilen tepkinin beklendiğini söyleyerek yaptırım tehditlerini ciddiye almadığını bildirdi.  

KUZEY AKIMI 2 PROJESİ NEDİR?

Kuzey Akımı 2 Projesi ile Rusya doğalgazını, Baltık denizinin altından doğrudan Almanya’ya ulaştıracak. Bu proje Batılı güçler tarafından, Avrupa enerjisini Rusya'ya daha bağımlı hale getireceği için eleştiriliyor.

ABD Başkanı Biden, şubat ayı başında yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması durumunda Kuzey Akımı 2 gaz hattının kapatılacağını söylemişti.

ABD, Ukrayna, Polonya ile Baltık ülkelerinin inşasına karşı çıktığı projenin  toplam maliyeti ise 10 milyar euroyu buluyor.

Rusya-Ukrayna gerilimi... Rusya'ya karşı İlk somut adım atıldı: Almanya Kuzey Akım 2'yi durdurdu - Resim : 3

Kaynak: Haber Global TV

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ukrayna donetsk Luhansk Almanya Rusya