Rusya: Trump'ın nazik teklifini kabul edebiliriz

koronavirüs
Rusya: Trump'ın nazik teklifini kabul edebiliriz

Kremlin'den yapılan açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın koronavirüsle mücadeleye yardımcı olmak için ülkeye solunum cihazı göndermesi yönündeki 'nazik teklifini' kabul edebileceklerini duyurdu

Çarşamba günü yapılan basın toplantısında Trump, Rusya'ya yardım için solunum cihazları göndermeyi planladığını belirtmiş, "Rusya'nın solunum cihazlarına ihtiyacı olacağını düşünüyorum. Moskova'da zor anlar yaşıyorlar. Onlara yardım edeceğiz" demişti.

Kremlin, Trump'ın teklifine istinaden bir açıklama yaptı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü, "Gerekli olduğu takdirde Rusya, Trump'ın 'nazik' teklifini kesinlikle kabul edecek" dedi.

SATIN ALMA MI, YARDIM MI TARTIŞMASI YAŞANMIŞTI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ortagus, 2 Nisan'da Kovid-19 salgını nedeniyle Rusya'dan tıbbi ekipman satın aldıklarını bildirmiş, "30 Mart'ta Başkan Trump ve Başkan Putin arasında yapılan telefon görüşmesinin ardından ABD, 1 Nisan'da New York'a varan ve solunum cihazı ile kişisel koruyucu ekipmanların da olduğu bir uçak dolusu tıbbi malzeme satın almıştır. Her iki ülke de geçmişte kriz zamanlarında birbirlerine insani yardım sağlamıştır ve gelecekte de sağlayacaktır. Hepimizin hayatını tehdit eden ortak bir düşmanın üstesinden gelmek için birlikte çalışma zamanı." ifadelerini kullanmıştı. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise bunun üzerine "Masrafların yarısı Rusya Doğrudan Yatırım Fonu, diğer yarısı ABD tarafından karşılandı. İki ülke de geçmişte birbirlerine insani destek sağlamıştır ve bunu gelecekte de yapacaklarına şüphe yoktur." diye konuşmuş, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın ABD'ye gönderdiği tıbbi malzemelere ilişkin, "Rusya tarafından ABD'deki kötü epidemiyolojik durum kapsamında tıbbi ve koruyucu ekipman yardımı teklif edildi. (Donald) Trump, bunu şükranla kabul etti." ifadelerini kullanmıştı.

Rusya ABD Donald Trump Vladimir Putin haberler solunum cihazı koronavirüs