Rusya "Tam bir felaket olur" diyerek duyurdu

Ajans Bizim
Rusya Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı
Rusya "Tam bir felaket olur" diyerek duyurdu
Fotoğraf: DepoPhotos

Rusya Savunma Bakanlığından üst düzey bir yetkili, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Rusya'yı savaş alanında yenmeye yönelik önceki girişiminin tam bir felâket olduğunu ve Kiev'in bir dahaki sefere farklı bir şey beklememesi gerektiğini söyledi.

Zelenski, hafta başında Alman Bild gazetesi tarafından yayınlanan özel bir röportajda, Ukrayna'nın "karşı saldırı için bir planı" olduğunu ancak Batılı destekçilerinden daha fazla silah ve malzemeye ihtiyaç duyacağını açıkladı.

Savunma Bakanlığı yetkilisi, "Başkomutan Zelenski'nin nazikçe 'başarılı olamadı' dediği 2023'teki bir önceki karşı saldırı planının uygulanmasının 166 binden fazla Ukrayna Silahlı Kuvvetleri mensubunun ölümü ve ağır yaralanmasıyla sonuçlandı. Ayrıca 789 tank, 2 bin 400 diğer zırhlı araç ve 132 uçağın kaybını da hatırlatmak isterim" dedi.

Rus yetkili, Ukrayna'nın silah, teçhizat ve hatta mühimmatının uzun süre önce tükendiğine dikkat çekerek, Ukraynalı liderin Batı'nın yeni seferber edilen yüz binlerce askeri silahlandırmasını ve donatmasını beklediğini belirtti. 

Bu arada, Batı'nın kendi cephaneliği bomboş ve ABD ile müttefikleri Ukrayna'ya tedarikte bulunmak için şimdiden "kendi birliklerini çırılçıplak soyuyor".

KARŞI SALDIRI NE ANLAMA GELİYOR?

Yetkili, askeri planlamaya yönelik bu tür bir yaklaşım sayesinde, "Zelenski'nin yeni karşı saldırı planının uygulanmasının Ukrayna için tam bir felâketle, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin nihai yenilgisiyle ve Rusya şartlarında barışa giden yolun başlangıcıyla sonuçlanacağına şüphe yok" dedi.

NATO üyeleri, Şubat 2022'de Rusya ile çatışmalar tırmanmadan önce Ukrayna'yı silahlandırmaya başlamış, önce tanksavar füzeleri, daha sonra da Sovyet yapımı tanklar, toplar ve savaş uçakları göndermişti. 

Kiev'de bunlar tükenmeye başlayınca ABD ve müttefikleri kendi silahlarını, zırhlı savaş araçlarını ve hatta Leopard 2 ve Abrams gibi ana muharebe tanklarını gönderdi. Ancak Batılılar, başından beri bunun kendilerini çatışmanın bir tarafı yapmadığı konusunda ısrar ettiler.

Amerikalı ve İngiliz generaller, Batı yapımı silahların Kiev birliklerinin Rus savunmasını delip geçmesini sağlayacağına inanarak, geçen yaz Ukrayna'nın büyük karşı saldırısının planlanmasına yardımcı oldu. 

"Planlandığı gibi gitmedi..."

Washington Post'un Aralık ayında yayınlanan bir analizine göre, "hiçbir şey planlandığı gibi gitmedi." Sadece dört gün sonra, Ukrayna komutanlığı Batı stratejisini terk etti ve kendi taktiklerini kullanmayı denedi, ancak bu da pek etkili olmadı.

Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin iktidarda kaldığı sürece Rusya ile müzakere edemeyeceğini ve Ukrayna'nın 2014 öncesi sınırlarına tam olarak geri dönmesini içermeyen hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceğini söylemişti.

Moskova, Ukrayna'nın tamamen askerden ve "Nazilerden” arındırılması ve Rusya'ya düşman bir askerî ittifaka asla katılmamasının sağlanması da dahil olmak üzere askerî operasyonunun tüm hedeflerine ulaşılacağına ilişkin defalarca söz verdi.