Rusya, Suriye’den S-300’leri çekti

Rusya suriye Ukrayna Karadeniz
Rusya, Suriye’den S-300’leri çekti

Rusya'nın 2018'de Suriye'ye hediye ettiği S-300 sistemlerini Karadeniz'e çektiği iddia edildi. İddiaya göre, ABD'nin yaptırım listesindeki Sparta II isimli gemiye yüklenen S-300'ler Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki donanma üssüne gitti.

İddiaya göre ABD'nin yaptırım listesindeki Sparta II gemisi 24 Ağustos gecesi Rus askeri ekipmanıyla boğazlardan geçti. Geminin boğazlardan geçişi Türk bir gözlemci tarafından da paylaşıldı.

Uydu takibinde geminin cumartesi günü Kerç Boğazı ve Kırım'a 100 mil uzaklıktaki Novoros-Sisk'e yaklaştığı görüldü.

Türkiye, Ukrayna savaşının ilk günlerinde Montrö Boğazlar Sözleşmesi uyarınca boğazları savaş gemilerine kapatmıştı.

Ancak Montrö'nun 19. maddesine göre savaşın tarafı olan ülkelerin savaş gemileri, bağlama limanlarından ayrılmışlarsa bu limanlara geri dönmek için tekrar boğazlardan geçiş yapabiliyor.

Daha önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bu maddeye değinmiş, 19. maddenin anlaşmada taraflara istisna tanıdığını söylemişti.

Tahminlere göre Rusya, S-300'leri Kırım'a konuşlandırabilir. Rusya'nın S-300'leri Ukrayna kara hedeflerine karşı güdümlü füze olarak kullanabileceği de belirtiliyor.

Ukrayna askeri istihbaratına göre bunun nedeni Rusya'nın kullandığı başlıca kara saldırı sistemlerinden olan Kalibr seyir füzelerinin azalması. Birim Rusya'nın İskender balistik füzelerinin de yüzde 80'inin tükendiğini öne sürüyor.

Kaynak: Haber Global TV

Rusya Suriye s300 Karadeniz montrö boğazlar sözleşmesi