Rusya Savunma Bakanlığı'ndan açıklama: Hafter 2 gün süre istedi

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan açıklama: Hafter 2 gün süre istedi

Rusya Savunma Bakanlığı, Halife Hafter'in ateşkes anlaşmasına olumlu yaklaştığını duyurdu. Hafter'in 2 gün süre istediği belirtildi. Öte yandan Almanya Başbakanı Merkel, 19 Ocak'ta Libya Konferansı için davette bulundu.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı askeri kaynaklar,  Hafter milislerinin saldırılarına devam etmek için Trablus'un güneyinde toplandığını iddia etti.

Bu iddiadan kısa süre sonra  Rusya Savunma Bakanlığı'ndan  bir açıklama geldi. Açıklamada, Halife Hafter'in ateşkes anlaşmasına olumlu baktığı ancak, bölgedeki müttefikleriyle istişare için 2 gün süre istediği ifade edildi. 

MERKEL'DEN LİBYA'DAKİ TARAFLARA KONFERANS DAVETİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 19 Ocak'ta Berlin'de düzenlenecek Libya Konferansı için Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Sarrac'a ve General Hafter'e davette bulundu. Bununla birlikte; Türkiye, ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere, İtalya ve diğer ülke temsilcilerinin konferansa katılabileceği bildirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da önceki gün bu toplantılara katılacağını duyurmuştu.

HAFTER İMZA ATMADAN RUSYA'YI TERK ETTİ 

Türkiye ve Rusya'nın ortak girişimiyle hazırlanan ateşkes anlaşması, UMH tarafından Moskova'da imzalanmıştı. Hafter tarafı ise metindeki maddeleri düşünmek ve istişare etmek için 1 gün süre istemişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu sabah saatlerinde, Hafter’in anlaşmayı imzalamadan Moskova'dan ayrıldığını duyurmuştu.

Hafter'in Libya'ya ulaştığına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmazken, askeri, siyasi ve mali olarak kendisine destek veren Mısır veya Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gittiği iddia edildi.

Türkiye ile Rusya'nın Libya'daki taraflara çatışmalara son vermek, insani yardımları halka ulaştırmak için sunduğu ateşkes önerisi, aynı zamanda ülkedeki sorunların yalnızca Libyalılar arasındaki diyalog yoluyla çözülmesini içeriyordu.

son dakika son dakika haber