Rusya neden geri çekiliyor? 'Bunun iki muhtemel sebebi...'
Ukrayna güçleri eylül başından bu yana, Rusya'nın ele geçirdiği bazı bölgeleri geri alıyor. Devlet Başkanı Zelenski, 6 bin kilometrelik bir alanı geri aldıklarını duyururken Rusya'da da söz konusu durum adına "geri çekilme" denmeden dile getiriliyor. Peki Rusya ne amaçlıyor? Savaş nereye gidecek?
CİHAT ASLAN - METİN AKTAŞOĞLU / Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'ya karşı verilen savaşta ülke ordusunun 6 bin kilometrekareden fazla alanı geri aldıklarını açıkladı. Video aracılığıyla ülkesine ve dünyaya seslenen Zelenski “Eylül ayının başından beri askerlerimiz doğu ve güneyde 6 bin kilometrekarelik Ukrayna topraklarını kurtardı ve ilerlemeye devam ediyoruz” diyordu. Kiev ise 11 Eylül'de paylaştığı bir duyuruda 24 saat içinde 20'den fazla yerleşim yerinin geri alındığını aktarıyordu.
Rusya cephesi ise bu kez Ukrayna'ya tamamen zıt bir noktada durmuyor. Vladimir Putin tarafından 2013'te uluslararası haber ajansı Rossiya Segodnya'nın başkanlığına atanan gazeteci ve TV sunucusu Dmitri Kiselyov ise izleyicilerine seslenirken şu çarpıcı sözleri kullanmaktaydı:
“Ukrayna'daki özel operasyon cephesinde bu hafta, şimdiye kadarki en sert hafta oldu. Özellikle Harkov cephesinde düşman güçlerinin bizim birliklerimizi sayıca geride bırakmasıyla, Rus askerleri önceden özgürleştirdikleri kasabaları terk etmek durumunda kaldı.”
Moskova, aylar önce işgal ettiği bazı yerleşim bölgelerinden geri çekilirken devlete bağlı Rossiyskaya Gazeta adlı gazete “Rusya Savunma Bakanlığı, 'Rus birliklerinin Balakliya, Kupyansk ve İzyum'dan utanç içinde kaçtıkları' söylentilerini yalanladı. Bu bir kaçış değil, önceden planlanmış bir yeniden toparlanmaydı” ifadelerini tercih ediyordu.
HANGİ KELİME SEÇİLİRSE SEÇİLSİN...
Hangi kelimeler tercih edilirse edilsin bir geri çekilme yaşandığı ve Ukrayna'nın bazı yerleşim bölgelerini yeniden kontrol altına aldığı bir gerçek. Karşı saldırının güneydeki Herson'a yönelik olması beklenirken Harkov civarında yaşanması ise sürpriz etkisi yaratmış olmalı. Peki genel olarak Rusya'nın bu geri çekilmesi ya da Ukrayna'nın bu ilerleyişi ne anlama geliyor?
Prof. Dr. Kamer Kasım, “Rusya beklediğinden daha fazla kayıp veriyor. Stratejisini belli noktalara odaklanmaya doğru yöneltti ve bunun 'taktik çekilme' olduğunu iddia ediyor. Sanırım cepheye yeni asker sürmek için bir 'kısmi seferberlik' içerisindeler” diyor.
Savaşın başında Kiev'e girmek için harekete geçen Rus kuvvetlerinin beklenenden güçlü Ukrayna direnişi sonrası doğuya odaklandığının altını çizen Prof. Kasım, savaşın Rusya için, 24 Şubat öncesi beklenti olan “Donetsk ve Luhansk'ı kontrol etmek” noktasına ilerlediğine dikkat çekiyor. Prof. Kasım ilginç bir noktaya da parmak basmakta:
“Şu da ilginçtir ki Ukrayna, artık işgal altındaki tüm topraklarını kurtaracağını söylüyor. Yani bundan sonra Rusya, Donetsk-Luhansk'ta kalsa bile Ukrayna bunu kabul etmeyecek. Tabii bu da savaşın uzayabileceğini gösteriyor.”
ÇEKİLMENİN İKİ MUHTEMEL SEBEBİ
ANKASAM Avrasya Uzmanı Dr. Sabir Askeroğlu ise geri çekilmenin iki nedene bağlı olabileceğini söylüyor. “Birincisi, Rusya taktik geri çekilme yapıyor olabilir” diyen Dr. Askeroğlu, taktik geri çekilmenin savunma amaçlı yapıldığının altını çiziyor. Dr. Askeroğlu diğer ihtimali ise “Rusya’nın geri çekilmesini olası ikinci nedeni çatışma sahasında başarılı olamadığından kaynaklı olabilir” diyor ve “Bu iki ihtimalden hangisinin gerçek olduğu ilerleyen zamanda kesinleşecek” yorumunda bulunuyor.
Peki bu çekilme savaşın gidişatını nasıl değiştirir? ABD’li eski NATO Müttefik Kuvvetler Komutanı ve emekli amiral James Stavridis, Bloomberg'de yazdığı köşe yazısında Ukrayna'nın bu ilerleyişinin agresif bir Rus saldırısına dönüşebileceğini masaya yatırıyor.
'RUSYA'NIN TUTUMU BELİRSİZ...'
Ukrayna'nın bu gelişmelerden sonra NATO'yu ve Batı'yı ağır silahlar konusunda baskılayabileceğini aktaran Dr. Askeroğlu, “Rusya’nın nasıl bir tutum sergileyeceği daha belirsiz olduğu için savaşın nereye doğru evirileceğini kesin olarak söylemek zor” derken Rus güçlerinin yeniden bir taarruza geçmesinin ya da hava saldırıları düzenlemesinin muhtemel olduğunu söylüyor.
Prof. Kasım ise Ukrayna'nın Herson yerine Harkov'a yönelmesinde hedefinin Rusya'nın en beklemediği ve en zayıf bölgesine saldırmak olduğunu dile getirirken Rus güçlerinin ise çekilirken her türlü lojistik bağlantıyı koparmaya ve Ukrayna'yı enerji olarak zayıflatmaya çalıştığını vurguluyor. Prof. Kasım bunun muhtemel zararını ise “Çekildikleri toprakları yönetmek isteyen Rusya, o bölgelerin yeniden ayağa kalkması için büyük bir mail yükün altına girmek zorunda kalacak” şeklinde aktarıyor.
Ek kaynaklar: Bloomberg, BBC, The Washington Post, Euronews
Kaynak: Web Özel