Ukrayna, Rusya'ya zarar verebilir ama... 'Son derece zor bir operasyon!'

Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı
Ukrayna, Rusya'ya zarar verebilir ama... 'Son derece zor bir operasyon!'
Ukrayna, Rus güçlerinin ele geçirdiği şehirleri geri alabilmek için "yavaş ancak kararlı" olarak ifade ettiği operasyonlarını sürdürmekte.

Rusya'nın işgalin başından bu yana elde ettiği kazanımların başında gelen Herson, kritik konumuyla Ukrayna'nın geri almak için en yoğun uğraşı verdiği şehir. Uzmanlar ve Ukraynalı yetkililer Herson'da başarılı olabileceklerini düşünürken bunun yavaş ve zorlu bir süreç olacağının da farkında..

Ukraynalı yetkililer güneydeki taarruzun yavaş yavaş ilerlediğini söylüyor. Bununla birlikte planın tam olarak bu olduğunun da altını çiziyorlar. Geçen pazartesi Ukraynalı birliklerin düzenlediği saldırı güneyin başkenti olarak ifade edilebilecek Herson da dahil olmak üzere Ukrayna'nın, savaşın başlarında Rusya tarafından ele geçirilen toprakları geri alabileceğine dair umutlarının yeşermesine neden oldu.

Ancak hem Ukraynalı yetkililer hem de Batılı analistler başarıya ulaşmanın birden fazla yolu olduğunu vurgulamakta. Söz konusu topraklar hızla geri alınmasa bile Ukrayna güçleri Rusya'yı barınaklarını ve ikmal üslerini açığa çıkarmaya, savunma pozisyonu almaya ve böylece zayıf görünmeye ve ülkenin bazı noktalarında geri çekilmeye zorlayarak ilerleme kaydedebilir.

Aynı zamanda bu Ukrayna'nın kritik istihbarat elde etmesine de neden olabilir.

NE TANKLARA NE DE İNSAN GÜCÜNE İHTİYAÇ VAR!

Ukraynalı yetkililer hızlı bir ilerleme için ne tanklara ne de insan gücüne ihtiyaçları olduğunu söylüyor. Bunun yerine ordu, ön saflardaki Rus kuvvetlerini zayıflatmayı ve aynı zamanda ABD tarafından sağlanan uzun menzilli toplar ve roketleri kullanarak komuta noktaları ve mühimmat depoları gibi Rus hatlarının arkasındaki kritik tesisleri vurmayı hedefliyor.

Herson ise kritik rol oynamakta. Zira şehir, Rus birliklerinin şehre girmek, ikmal yapmak veya şehri terk etmek için geçmek zorunda bulunduğu Dnipro Nehri'nin batı kıyısında yer alıyor. Ukrayna ordusu, Dnipro Nehri ve şehrin kuzeydoğusundaki daha küçük Inhulets Nehri üzerindeki köprülere yönelik saldırıların, şehirdeki Rus güçlerine giden tedarik hatlarını büyük ölçüde kestiğini ifade ediyor.

Batılı yetkililer Herson ve çevresinde yaklaşık 20 bin asker bulunduğunu tahmin ederken rakamın kesin olmadığının da altını çiziyor. Bir şekilde tuzağa düşürmek onları potansiyel olarak teslim olmaya zorlayabilir. Fakat ne olursa olsun Ukraynalı yetkililer ve güçler, Herson'u kanlı sokak çatışmalarına sebebiyet vermeden geri almak istiyor.

Ukrayna, Rusya'ya zarar verebilir ama... 'Son derece zor bir operasyon!' - Resim : 1

ARESTOVİÇ: 'STRATEJİMİZ...'

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Oleksiy Arestoviç stratejilerini şöyle aktarıyor:

“Stratejimiz Putin'in ordusunun sistematik olarak öğütülmesi. Kiev güçleri operasyonel lojistik tedarik sistemlerini ortaya çıkarmak ve yok etmek için çalışıyor. Bu süreç zaman alabilir. Acele yok.”

Nihayetinde Ukrayna, Rus güçlerini Herson'dan çıkarmak istese de şehrin işgali, Moskova'nın işgalin başından bu yana elde ettiği en büyük kazanımların başında geliyor. Bununla birlikte Kiev, şehrin dışındaki kasabaları geri alır, çok sayıda Rus askerini yakalar veya etkisiz hale getirir ya da bazı birlikleri geri çekilmeye zorlayabilirse bunu bir başarı olarak aktarabilir.

Herson'a yönelik yapılacak bir saldırı aynı zamanda Rusya'nın tüm işgal gücünü zorlamak için daha geniş bir stratejinin önemli bir unsuru olarak da görülmekte. ABD Ordusu'ndan Emekli Korgeneral Stephen Twitty, Ukrayna güçlerinin bu kadar çok yere saldırarak, Rusları bir sonraki saldırının nereye yapılacağını merak etmeye ittiğini söylüyor. Ukrayna'nın Rus güçlerini öngörülemeyen bir dövüşe çektiğini ifade ediyor ve kitlesel bir saldırı beklemediğini söylüyor.

Çöl Fırtınası Harekatı olarak da bilinen Birinci Körfez Savaşı'nda (2 Ağustos 1990 - 28 Şubat 1991) görev yapmış Twitty, “Ancak bu tür bir savaşta uzun vadeli bir bakış açısı oluşturmalısınız” diyerek uyarılarda da bulunuyor.

'SON DERECE ZOR BİR OPERASYON'

Ukrayna güçleri yavaş hareket edecekler zira askeri planlamacıların son derece zor olarak tanımladığı bir operasyona girişiyorlar: Ezici bir kuvvet veya hava üstünlüğü olmadan yerleşik bir savunmacıyı yerinden etmek.

Kiev'in sınırlı sayıda yetenekli ve kıdemli birliği var ve bu koşullara rağmen onları geniş bir cephe hattına yerleştirmeleri gerekiyor. Ukraynalı komutanlar mümkün olan en az sayıda askeri riske atmak istiyorlar.

Batılı uzmanlar Ukrayna'nın taktiğini yorumlarken Herson'a karşı yapılacak dev bir saldırının hata olacağını ifade ediyor. Bunun yerine Ukrayna güçlerinin Rusları ikmalden koparmaya çalışması gerektiğini ifade eden analizlere ek olarak Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Arestoviç de stratejilerini bu yönde çizdiklerini belirtmekte.

Arestovych, “Düşmanın etkili bir şekilde direnemeyecek ve isteksiz olmasına ihtiyacımız var” diyor. General Twitty uzun vadeli bir yorumda bulunurken “Uzun vadede Ukrayna ne kadar çok kazanç sağlayabilirse, müzakere masasında o kadar iyi durumda olacaktır” diye konuşuyor.

*The Wall Street Journal, The Guardian, CNN

Kaynak: Web Özel

ukrayna Rusya Ukrayna savaşı