Rusya 'evlilik yoluyla vatandaşlık' uygulamasını zorlaştırıyor

Rusya
Rusya 'evlilik yoluyla vatandaşlık' uygulamasını zorlaştırıyor
Fotoğraf: DepoPhotos

Rusya Hükümeti, yabancıların Rus vatandaşları ile evlilik yoluyla oturum izni veya vatandaşlık elde etmeye yönelik uygulamalarda önemli yasal kısıtlamalar getirmeye hazırlanıyor.

Kommersant gazetesinin haberine göre, bu yeni kısıtlamalarla ilgili önerilerde aşağıdaki değişiklikler öngörülüyor.

ÖNCEDEN NASILDI, ŞİMDİ NASIL OLACAK?

Şu andaki uygulamada, yabancı bir vatandaş Rus bir vatandaş ile evlendikten hemen sonra basit bir prosedürle geçici oturum izni başvurusu yapabiliyor. Yeni önerilere göre, yabancılar ancak evliliklerinin ardından iki yıl boyunca Rusya'da evli kaldıktan sonra basitleştirilmiş prosedürle oturum izni başvurusu yapabilecekler.

Hükümet, yabancı bir vatandaşa bu şekilde verilen geçici veya daimî oturum izninin, evliliğin herhangi bir nedenle iptal edilmesi durumunda otomatik olarak iptal edilmesini öneriyor. Ayrıca, tasarının mevcut versiyonuna göre evliliğin boşanma sonucu sona ermesi halinde de oturum izni iptal edilecek.

Öneriler, yabancı bir vatandaşın Rusya'da kalıcı ikamet izni almasının, mahkeme kararıyla ebeveynlik haklarından mahrum bırakılması durumunda da iptal edilmesini düzenliyor. Bu, ebeveynlik haklarına saygıyı vurguluyor ve yabancıların kullanabileceği bir hile yöntemi önlüyor.

Özellikle son dönemde "muvazaalı" evliliklerin artış gösterdiği Rusya'da, internet üzerinden vatandaşlık elde etmek amacıyla bir Rus vatandaşı ile evlenmek isteyenlere yüksek ücretler karşılığında hizmet sunulduğu biliniyor. Yapılan tespitlere göre, bu hizmetlere başvuranlar arasında özellikle Tacikistan vatandaşlarının yoğun olduğu görülüyor.

Rus hükümeti, bu yeni önerilerle yabancılar arasında sahte veya sözde evliliklerin önlenmesini ve vatandaşlık veya oturum izni elde etmek amacıyla kötüye kullanılmasını engellemeyi amaçlıyor. Önerilerin yasalaşması durumunda, evlilikle vatandaşlık veya oturum izni alma süreçleri daha sıkı ve denetlenir hale gelecektir.

Kaynak: Ajans Bizim

Rusya Rus vatandaşlığı