Rusya'dan muhalif Sobol için dikkat çeken iddia: Putin'den kaçtı Türkiye'ye sığındı

Rusya Vladimir Putin
Rusya'dan muhalif Sobol için dikkat çeken iddia: Putin'den kaçtı Türkiye'ye sığındı

Rusya'nın tanınmış muhaliflerinden, Putin karşıtı Aleksey Navalny'nın yakın müttefiklerinden Sobol'un ülkeden kaçtığı iddia edildi. Rusya'nın RT ve REN TV isimli en çok bilinen kuruluşları, Sobol'un Türkiye'ye kaçtığını ileri sürdü

Zehirlendiği iddiasıyla Berlin'de tedavi gördükten sonra 17 Ocak'ta Moskova'ya dönüşünde havaalanında tutuklanan Rus muhalif Navalny, Rusya Federal Cezaevi Servisinin talebi üzerine 2 Şubat'ta Moskova Şehir Mahkemesinde Navalnıy aleyhinde açılan dava sonuçlanmış, mahkeme Navalnıy'ın geçmişte yolsuzluk davası sonucunda verilen 3,5 yıl ertelenmiş hapis cezasını adli kontrol şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle normal hapis cezasına çevirmişti. Mahkeme, önceden ev hapsinde geçirdiği 10 aylık süreyi hesaba katarak Navalnıy'ın kalan cezasını hapishanede geçirmesine karar vermişti.

Rusya’da 2020 yılında zehirlenen ve 2021 yılında ülkeye döndüğü zaman ise apar topar gözaltına alınan Navalny’nin yakın müttefiklerinden Lyubov Sobol’un ülkeden kaçtığı iddia edildi.

İddialara göre, Navalny'nin Yolsuzlukla Mücadele Fonu'nun (FBK) eski avukatı Sobol, Cumartesi akşamı Moskova'nın Vnukovo havaalanından İstanbul'a uçtu. 

Russia Today gazetesi, Sobol’un cumartesi akşamı Türkiye’ye kaçtığını iddia etti. Ekho Moskvy’nin yayın yönetmeni de Sobol’un ülkeyi terk ettiğine dair bir açıklama yaptı. Kaynaklara göre, Sobol'un İstanbul'dan başka bir ülkeye uçması bekleniyordu, ancak son varış noktasının ve şu an nerede olduğunun bilinmediği belirtildi. 

1,5 YIL EV HAPSİ CEZASI VERİLMİŞTİ

Navalny’nin en tanınan müttefiklerinden olan 33 yaşındaki Sobol, diğer muhaliflerin ülkeden kaçmasına rağmen Moskova’da kalmıştı. Sobol, Kovid-19 yasaklarını ihlal ederek protesto düzenlediği için 1.5 yıl ev hapsi cezası almıştı.

Sobol geçen hafta, "Bu ceza siyasidir ve esasında henüz ceza infaz edilmediği için bunu ülkeyi terk etme çağrısı olarak görmek gerekebilir" demişti.

Sobol’un yakın çevresi ise henüz genç siyasetçinin ülkeden kaçmasıyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Rus mahkemesi, geçtiğimiz hafta Lyubov Sobol için 18 ay kısmı ev hapsi cezası vermiş, mahkeme, Covid-19 önlemlerinin ihlal edilmesi için "halkı kışkırtmak" suçundan Sobol’un 18 ay süreyle saat 10 ila 18 arası evinden dışarı çıkmasına yasak getirmişti. 

Navalny için yapılan destek gösterilerine katıldığı için hakkında soruşturma açılan Sobol, yapılan suçlamanın "saçma ve siyasi gerekçelere" dayandığını söyledi.

Rusya geçen hafta eylül ayındaki genel seçimler öncesi Navalny’yi destekleyen 50’ye yakın internet sitesini kapatmıştı. 

Kaynak: Haber Global TV

Rusya Aleksey Navalny