Rusya'da 'Navalny' gerilimi sürüyor! Binlerce kişi yine sokağa çıktı, yüzlerce gözaltı var

Rusya

Rusya'da tutuklu muhalif lider Aleksey Navalny'ye destek için düzenlenen protestolar ikinci haftasında devam ediyor. Ülkenin birçok kentinde, binlerce kişi yine sokağa çıktı. Güvenlik tedbirleri en üst düzeyde... Yüzlerce kişi gözaltına alındı. 

Rusya'da binlerce kişi, tutuklu Rus muhalif Aleksey Navalny’ın serbest bırakılması talebiyle sokağa çıktı. Başta başkent Moskova olmak üzere kolluk kuvvetlerinin sıkı önlemleri dikkat çekiyor. Polisin bazı şehirlerde göstericilere yönelik müdahaleleri başlarken, ülke çapındaki gösterilerde şimdiye kadar yüzlerce kişi de gözaltına alındı.

Protestolar, Rusya'nın doğu ucunda Sibirya bölgesinde başladı. Vladivostok'ta kent merkezinde eylem yapılmasına izin verilmeyince, göstericiler buz tutmuş Amur Körfezi'nde bir araya geldi. Yakuts kentinde -42 derece soğuğa rağmen onlarca kişi sokağa çıktı. 

Rusya'da 'Navalny' gerilimi sürüyor! Binlerce kişi yine sokağa çıktı, yüzlerce gözaltı var - Resim : 1

 

Başkent Moskova'da caddeler trafiğe kapatıldı. 9 metro istasyonu hizmet vermiyor. Navalny’nin ekibi protestocuların toplanma alanını 3 kez değiştirmek zorunda kaldı. Polisler de eylemcilerle beraber yer değiştirdi. 

St. Petersburg'ta kışlık sarayı çevresi güvenlik kordonu altına alındı. 

Ülkedeki insan hakları örgütlerine göre, bugünkü gösterilerde 338'i Moskova’da, 1643 kişi gözaltına alındı.  Gösterilerde Navalnıy'ın eşi Yuliya Navalnaya da gözaltına alındı.

Aleksey Navalnıy'ın tutuklu bulunduğu Matrosskaya Tişina Cezaevi yakınlarında toplanan bazı göstericiler, hükümet aleyhine slogan attı. 

Rusya çapında aynı taleple 23 Ocak’ta da protestolar düzenlenmiş, yaklaşık 4 bin kişi gözaltına alınmıştı. Ayrıca protestolar hakkında sosyal medyada yalan bilgi yayanlara para cezası verileceği açıklanmıştı. 

Rusya'da 'Navalny' gerilimi sürüyor! Binlerce kişi yine sokağa çıktı, yüzlerce gözaltı var - Resim : 3

RUSLAR NEYİ PROTESTO EDİYOR?

zehirlendikten sonra Rusya'ya dönen muhalif lider Aleksey Navalny, aynı gün havalimanında tutuklanmıştı. Destekçileri tutuklama kararının siyasi olduğunu savunup Navalny'nin derhal serbets bırakılmasını istiyor. Eyleme katılanlar arasında Putin ve hükümet hakkındaki yolsuzluk iddialarına tepki gösterenler de var. 

Navalny, denetimli serbestlik kurallarını ihlale ttiği gerekçesiyle 15 Şubat'a kadar tutuklu kalacak. Navalny'nin kardeşi, basın sözcüsü ve avukatı da bu haftaiçinde ev hapsi cezasına çarptırıldı. 

Rusya'da 'Navalny' gerilimi sürüyor! Binlerce kişi yine sokağa çıktı, yüzlerce gözaltı var - Resim : 4

Kaynak: Haber Global TV

Rusya protesto gösterisi