Rusya'da ırkçılık: Azerbaycanlı genci öldüren polis serbest bırakıldı

Azerbaycan Rusya

Rusya'da polis tarafından öldürülen Azerbaycanlı Vekil Abdullayev'in katil zanlısı polis serbest bırakıldı. Bu karar Azerbaycan'da tepkilere neden oldu.

19 yaşındaki Azerbaycanlı Vekil Abdullayev'i Rusya'da başından vurarak öldüren katil zanlısı polis serbest bırakıldı. Açıklamayı Rus Soruşturma Komitesi sözcüsü Svetlena Petrenko yaptı. 

Polis önce tutuklandı, sonra hakkındaki ceza soruşturması askıya alınarak serbest bırakıldı. Bu Azerbaycan'da tepkilere neden oldu. Basın ve sosyal medyada polisin serbest bırakılması sert bir biçimde eleştirildi.

28 Mayıs'ta Novosibirsk'te trafik kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla alıkonulan Vekil Abdullayev, bir polis tarafından kolları bükülerek araca yaslandı. Daha sonra polis Abdullayev'e birkaç kez vurdu, sonrasında da yanlışlıkla başına ateş etti. Ağır yaralanan Abdullayev kaldırıldığı hastanede 30 Mayıs'ta hayatını kaybetti. Olayın görüntüleri sosyal medyada hızla yayıldı. 

Rus hukuk sisteminde ayrımcılığın izleri

Katil zanlısı polisin serbest bırakılması kararı Rus hukuk sisteminde ciddi sorunların olduğunu ortaya koyarken Rusya'daki hukuki sisteminin siyasi ve ayrımcı yönlerini gözler önüne serdi.

Rusya'da diğer milletlerden olan kişilere karşı ırkçlığın ve hoşgörüsüzlüğün bir kanıtı olarak değerlendirilebilecek bu karar öncesi Russian Today çalışanı ve Birleşik Rusya Partisi'nden milletvekili adayı Maria Butina, katil zanlısı olan polise destek çıkarak serbest bırakılmasını talep etmişti. Bu şovenist talep Rusya'daki ırkçılığın açık bir göstergesi. 

Bir cinayet soruşturmasının durdurulmasına önayak olan Butina'nın milletvekili adayı olması yasama organına saygısızlığın açık bir örneği olarak kabul ediliyor. 

Azerbaycanlı gencin trafik ihlali nedeniyle durdurulduğu ve böyle bir durumda polisin silah çıkarması da Rusya'daki diğer milletlere karşı olan tahammülsüzlüğün bir kanıtı.  

Gürcistan sessiz

Öte yandan Azerbaycanlı Vekil Abdullayev, Gürcistan vatandaşı. Ancak Gürcistan'ın da Abdullayev'e sahip çıkmaması dikkat çekti. Gürcistan'ın bu konuyu uluslararası kuruluşlarda gündeme getirip getirmeyeceği merak ediliyor.

Kaynak: Haber Global TV

Rusya polis şiddeti