Ruslar, Voyçansk'a girdi... Çarpışmalar çok ağır cereyan ediyor

Ajans Bizim
Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna
Ruslar, Voyçansk'a girdi... Çarpışmalar çok ağır cereyan ediyor

Rusya, güçlerinin Ukrayna'nın ikinci büyük kenti Harkov yakınlarındaki kuzeydoğu sınır kasabası Vovçansk'a girdiğini duyurdu. Ukrayna, bölgede hâlâ ağır çarpışmaların cereyan ettiğini bildiriyor.

Rus birlikleri, cuma günü sınırı geçerek giriştiği beklenmedik saldırıların ardından bölgeye yönelik baskısını artırdı ve Şubat 2022'de Ukrayna'yı tümüyle işgal etmesinden bu yana en önemli kara saldırılarından birinde en az dokuz köy ve yerleşim birimini ele geçirdi.

BBC’nin haberine göre, binlerce sivil Harkov’a doğru kaçtı. Ukraynalı komutanlar arasında Rus güçlerinin şehrin topçu menziline girmesi halinde neler olabileceğine ilişkin endişeler var.

Ukrayna ordusu, Rusya'nın son saldırısında beş tabura kadar varan büyüklükte "önemli kuvvetler" konuşlandırdığını belirtiyor ve söyledi ve Rusya’nın "taktik başarı" elde ettiğini kabul ediyor.

Ukrayna ordusu, Rusya'nın bir günde 100'den fazla asker kaybettiğini iddia etti ve ilerleyen güçleri püskürtmek için adımlar attığını ekledi.

Harkov’dan 75 km uzaklıkta bulunan Vovçansk son günlerde yoğun bir şekilde bombalanırken, bölgedeki yetkililer Moskova'nın artık yerleşim yerlerini süzülen bombalarla hedef aldığını söylüyor.

Bölgede önemli bir kasaba olmasına rağmen Vovçansk'ın özel bir askerî önemi yok, ancak ele geçirilmesi Ukrayna'nın moraline darbe vuracaktır.

Harkov Bölge Valisi Oleg Sniegubov, Rusya'nın küçük gruplar halinde yeni yönlere saldırarak, cephe hattını kasıtlı olarak genişletmeye çalıştığını söyledi.

Reuters'a göre, Sinegubov, yerel televizyona verdiği demeçte, Ukrayna güçlerinin Rus birliklerini geri püskürttüğünü söyledi, ancak çatışmaların yeni yerleşim yerlerine yayılabileceği uyarısında bulundu.

Bölgede yaklaşık altı bin kişinin tahliye edildiğini söyleyen yetkili, 30 yerleşim yerinin havan topu veya topçu ateşiyle vurulduğunu belirtti.

Rusya'nın bu sınır ötesi akınının Harkov'u ele geçirme ihtimalinin hâlâ düşük olduğu düşünülse de, bu yeni kuzeydoğu cephe hattına kademeli olarak yaklaşmaları orada yaşayanlar için endişeyi arttırıyor.

Hayal kırıklığına uğrayan Ukraynalı askerler, BBC'ye, Rus askerlerinin, savunma eksikliği nedeniyle bölgeye "ellerini kollarını sallayarak" girebildiklerini söyledi.