Rus medyasından Putin'e açık mektup: Devlet kampanyasına son verin!

Rusya Vladimir Putin
Rus medyasından Putin'e açık mektup: Devlet kampanyasına son verin!

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova'nın İngiliz istihbaratının yabancı ajan olarak kabul edilen bazı medya kuruluşlarıyla işbirliği yaptığı açıklamasının ardından, Rus medya kuruluşları Devlet Başkanı Vladimir Putin'e açık mektup yazdı

Rus medya kuruluşları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve diğer üst düzey yetkililere bağımsız gazeteciliğe karşı 'devlet kampanyasına' son verilmesini talep eden açık mektup yayımladı.

Girişim, Rus hükümetinin bazı medya kuruluşlarına ve gazetecilere "ajan" suçlamalarının ardından geldi. Söz konusu açık mektupta "ajan" ilan edilen Meduza haber sitesi ve Dozhd TV kanalı ile Forbes Russia’nın yanı sıra altı yerel medya kuruluşunun imzası yer aldı. Metinde mevcut medya yasalarının ifade özgürlüğünü "doğrudan ihlal ettiği" vurgulandı. 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ ZAHAROVA'DAN 'İŞBİRLİĞİ YAPIYORLAR' VURGUSU

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'nın İngiliz istihbaratının Rusya'da yabancı ajan olarak kabul edilen bazı medya kuruluşlarıyla işbirliği yaptığını ifade etti.

Aralarında 'Meduza' ve 'Dojd' adlı kuruluşların da yer aldığı bir dizi Rus basın organı, hükümete açık mektup göndererek yabancı ajan yasalarının iptal edilmesini ve gazetecilere yönelik baskıya son verilmesini talep etmişti.

Telegram hesabından açıklama yaparak basın organlarının bu adımını eleştiren Zaharova, Rusya'da yabancı ajan olarak kabul edilen bazı medya kuruluşlarının İngiliz istihbaratıyla işbirliğine dikkat çekti.

Zaharova, "İstihbarat servisleri, adı geçen ve kendilerini bağımsız olarak adlandıran Rus medya kuruluşlarıyla uzun süredir ve yakından işbirliği yapıyordu" dedi.

Zaharova, Anonymous grubu tarafından bu yılın başında sızdırılan dosyalarda, Londra hükümetinin bir dizi 'rüşvet kabul etmez ve tarafsız' portal aracılığıyla çalışmalar yürüttüğüne dair kanıtlar bulunduğunun altını çizdi.

"PSİKOLOJİK ŞİDDET"

Rus muhalif Alexey Navalny, Moskova'nın 100 kilometre doğusundaki Pokrov'daki yüksek güvenlikli hapishande ilk röportajını verdi.tutulduğu hapishaneyi Çin çalışma kampına benzetti.

New York Times’tan Andrew E. Kramer’e konuşan Navalny, hapishanedeki günlerini ve Rusya’nın gündemi değerlendirdi. 

"İSPİYONCULUK KÜLTÜRÜ YAYGIN"

45 yaşındaki aktivist, "Çelik dişleri olan dövmeli ve kaslı adamların pencere kenarındaki en iyi karyolayı almak için bıçaklı kavgalar yaptıklarını hayal edebilirsiniz. Ancak, öyle değil. Herkesin bir sıra halinde yürüdüğü ve her yere kameraların bulunduğu Çin çalışma kampı gibi bir şey hayal etmeniz gerekiyor. Sürekli kontrol ve ispiyonculuk kültürü var" diye konuştu.

Bununla birlikte Navalny, gardiyanların saatlerce devlet propagandası yaparken onları izlediklerini, okuma ve yazmalarına izin vermediklerini ve uykuya dalarlarsa mahkumları uyandırdıklarını söyledi.

"PUTİN'iN REJİMİ BİR GÜN SONA ERECEK"

Ancak Navalny, Vladimir Putin rejiminin çökeceği konusunda iyimserliğini korudu ve bir gün sona ereceği konusunda ısrar etti. Diğer taraftan Navalny, mahkumlar tarafından saldırıya uğramadığını ve hatta onlarla atıştırmalık yerken 'eğlendiğini' sözlerine ekledi.

Öte yandan Navalny, mart ayında hapse girmesinden bu yana sessiz kalmadı, avukatları aracılığıyla çeşitli  mektuplar yayınladı ve aynı zamanda birkaç sosyal medya gönderisi yönetti. Ancak, hapse girdiğinden bu yana ilk kez bir röportaj verdi. 

Kaynak: Haber Global TV

Rusya Vladimir Putin Zaharova Meduza