Ruhani'den Trump'a yanıt!

Ruhani'den Trump'a yanıt!

İran Cumhurbaşkanı Ruhani'den ABD Başkanı Trump'a yanıt geldi: Biz müzakere insanıyız ama ABD yaptırımları kaldırmadan durum değişmez.

 İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin İran’a karşı uyguladığı yaptırımları kaldırmaması halinde müzakere masasına oturmayacaklarını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın dün İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani ile nükleer konusunda çok yakında görüşeceğini söylemesinin ardından bu sabah açıklama yapan Ruhani, ABD tarafından uygulanan yaptırımlar kaldırılmadıkça müzakere masasına oturmayacaklarını söyledi. İran’ın müzakere ehli olduğunu ve yeni müzakerelere her zaman hazır olduğunu belirten Ruhani, “Ama önce ABD, İran’a karşı uyguladığı tüm yasa dışı, adaletsiz ve haksız yaptırımları kaldırmalı” dedi.

Canlı yayında açıklama yapan Ruhani, “Çıkarlarımız korunmazsa 2015 anlaşması kapsamındaki taahhütlerimizi yeniden ölçeklendirmeye devam edeceğiz. Tahran, asla nükleer silah istememişti” sözleriyle ülkesinin nükleer silah yapmak gibi bir niyetinin olmadığını sadece kendini korumaya çalıştığını ifade etti. Ruhani, “Olumlu yönde atılacak olan adımların kilidi Washington’un elinde” belirterek, ABD’nin bazı adımlar atması gerektiğinin altını çizdi. 

TRUMP "GÖRÜŞEBİLİRİM" DEMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump, "doğru şartların" oluşması durumunda İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile buluşmaya açık olduğunu söylemişti. Açıklama, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in hafta sonu sürpriz bir şekilde Fransa’daki G7 zirvesini ziyaret etmesinin ardından gelmişti.  

ABD ile İran arasındaki ilişkiler, ABD Başkanı Trump’ın 2015’te İran’la varılan anlaşmadan çekilmesinin ardından gerilmişti. Fakat Pazartesi günü konuşan Trump, İran’la yeni bir nükleer anlaşma yapma konusunda “iyimser” olduğunu söylemişti.

Ruhani de Pazartesi günü Trump’ın bu açıklamasından önce yaptığı konuşmasında İran’a faydası dokunması durumunda herkesle görüşebileceğini ifade etmişti.



son dakika son dakika haber