Romanya Parlamentosu 32 F-35A savaş uçağı için onay verdi

Romanya f-35
Romanya Parlamentosu 32 F-35A savaş uçağı için onay verdi
Fotoğraf: DepoPhotos

Romanya Parlamentosu, Milli Savunma Bakanlığı tarafından sunulan ve ülkenin hava savunmasını güçlendirmeyi amaçlayan önemli bir kararı onayladı. Parlamento, 32 adet Lockheed Martin F-35A savaş uçağının ilk partisinin satın alınmasına ilişkin talebi kabul etti.

Bu satın alma işlemi, tahmini maliyeti yaklaşık 6.5 milyar doları bulan büyük bir yatırımı temsil ediyor. Ayrıca, Milli Savunma Bakanlığı'nın talebinde, gelecekte 16 uçaktan oluşan üçüncü bir filonun satın alınma olasılığından da bahsediliyor.

Romanya Milli Savunma Bakanı Angel Tilvar tarafından imzalanan belgede, "Güvenlik Yabancı Askeri Satışlar (FMS) yardım programı aracılığıyla 5'inci nesil çok rollü F-35 uçaklarının tedarik programı çerçevesinde 32 adet F-35 uçağının satın alınmasına ilişkin anlaşmaların imzalanması prosedürünün başlatılması için Parlamentonun ön onayını talep ediyoruz" ifadeleri yer alıyor.

Bu tedarik programının birinci aşaması 2023 yılında başlayacak ve 6.5 milyar dolarlık tahmini maliyet, 32 adet F-35 uçağı, motorlar, başlangıç lojistik desteği, eğitim hizmetleri, uçuş simülatörleri ve havadan havaya ile havadan karaya mühimmat alımını içerecek.

Romanya Milli Savunma Yüksek Konseyi (CSAT), F-35 siparişini daha önce 11 Nisan 2023'te onaylamıştı. Şimdi, Parlamento onayının ardından ABD ile müzakerelerin 2024 yılında sonuçlandırılması planlanıyor ve Romanya, F-35A savaş uçaklarını 2032 yılına kadar operasyonel olarak kullanmaya hazırlanıyor.

F-35A savaş uçakları, Romanya Hava Kuvvetleri'nin mevcut F-16 filosunun yerini alacak ve ülkenin hava savunmasını güçlendirecek. Bu büyük adım, Romanya'nın savunma kapasitesini artırmak ve modernize etmek için atılan önemli bir adım olarak dikkat çekiyor.

 

Kaynak: Ajans Bizim

Romanya F-35 askeri teknoloji uçak Savunma Sanayii