Romanya-Bulgaristan sınırı felç oldu... Çiftçiler ve kamyoncular geçişleri kapattı

Ajans Bizim
Bulgaristan Romanya Avrupa
Romanya-Bulgaristan sınırı felç oldu... Çiftçiler ve kamyoncular geçişleri kapattı
Fotoğraf: Pixabay

Kalafat yakınlarındaki Romanya-Bulgaristan sınırında Romen çiftçi ve kamyoncuların eylemi geçişlerin kapanmasına neden oldu. 

Başlangıçta Tuna Köprüsü 2'yi bloke eden protestocular, memnuniyetsizliklerinin nedeni olarak artan "Sivil Sorumluluk" sigorta maliyetleri, yükselen yakıt fiyatları, azalan Avrupa sübvansiyonları ve uzayan sınır bekleme sürelerinden duydukları endişeyi gösteriyorlar.

Çarşamba günü başlayan spontane protestolar, Bükreş'in çevre yolunu ve birçok büyük şehre giriş noktalarını etkileyerek geniş çaplı trafik aksamalarına neden oldu. Gösterilerin yoğunluğu Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu'yu Cuma günü protestocularla bir toplantı yapmaya sevk etti ve bu toplantı sırasında Ciolacu göstericilerin taleplerini değerlendirmek üzere çalışma grupları oluşturulduğunu açıkladı.

Protestocuların dile getirdiği başlıca şikâyetlerden biri "Sivil Sorumluluk" sigortası fiyatlarındaki ani artış ile benzin ve mazot fiyatlarındaki yükseliş. Göstericiler ayrıca Avrupa sübvansiyonlarının azaltılması ve sınır kapılarındaki bekleme sürelerinin uzamasından duydukları hayal kırıklığını da dile getiriyor.

Başbakan Ciolacu, mazot fiyatlarındaki dalgalanmanın etkisini kabul ederek, bir gecede 20-30 sentlik ani bir artışa dikkat çekti. Protestocuların dile getirdiği endişeleri giderme sözü veren Ciolacu, ulaşım fiyatlarında istikrar sağlanması gerektiğini söyledi. 

Protestolar devam ederken, Romanya-Bulgaristan sınırındaki ablukalar yolcular ve lojistik için zorluklar yaratmaya devam ediyor. Hükümetin bir çözüm bulmak için göstericilerle diyaloga girmesiyle birlikte durum değişkenliğini koruyor.