Rakamlarla Rusya ve Ukrayna Türkiye için ne demek?

Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna
Rakamlarla Rusya ve Ukrayna Türkiye için ne demek?
Dünyanın dört bir yanında Ukrayna yanlısı gösteriler düzenleniyor. Washington DC'de düzenlenen bir mitingden bir kare. Fotoğraf: Reuters

Türkiye'den en fazla konut alan yabancılar arasında Ruslar ve Ukraynalılar var. En fazla yabancı gelin gelen ülkeler arasında yine bu iki ülkenin ismi ön plana çıkıyor. Türkiye doğalgazını en çok Rusya'dan alıyor.

Karadeniz tarihi bir dönemden geçiyor. NATO’nun doğu sınırlarının Rusya’nın kapısına dayanma ihtimali üzerinden büyük bir gerginlik yaşanıyor. ABD Başkanı Joe Biden’a göre; Putin, Kiev’i işgal etmeyi aklına koydu. Rus tarafı ise savaşı en son isteyecek ülke olduklarını söylüyor.

Türkiye ise gelişmeleri Karadeniz’in öte yanından ilgi ile takip ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky ile görüştü. Ukrayna tarafı Türkiye’nın olası bir arabuluculuğuna sıcak bakarken Kremlin ise bu açıklamalar sonrası Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye’ye geleceğini açıkladı.

Türkiye’nin hem Rusya hem Ukrayna ile güçlü ekonomik ilişkileri bulunuyor. 2021 yılında 4.6 milyon Rusya Federasyonu vatandaşı Türkiye’yi ziyaret ederken 2 milyon Ukraynalı da Türkiye’yi ziyaret etti. Rusya Türkiye’ye 2021’de en çok turist gönderen 1., Ukrayna ise 3. ülke oldu.

Rakamlarla Rusya ve Ukrayna Türkiye için ne demek? - Resim : 1Öte yandan Ukraynalı ve Rus vatandaşlar Türkiye’yi turist olarak kısa ziyaret etmeyi sevdikleri kadar Türkiye’de konut alıp kalıcı olarak yaşamayı ve yatırım amaçlı bulunmayı da düşünüyorlar.

KONUT ALIMI

Ruslar 2018’de Türkiye’de 2 bin 297 konut alırken, 2021 yılında bu adedi 5 bin 379’a çıkardılar. 2021’de Rusların Türkiye’den aldığı konut sayısı 2018’e göre; yüzde 134 arttı. 2018 yılında Ukrayna vatandaşları Türkiye’de 624 konut alırken, 2021 yılında bu sayı bin 246’ya çıktı. 2021’de Ukraynalıların Türkiye’den satın aldıkları konut sayısı 2018 yılına göre; yüzde 99 arttı. 2021 yılında yabancıların Türkiye’den satın aldığı konut adedi önceki yıla göre yüzde 44 arttı.

Rakamlarla Rusya ve Ukrayna Türkiye için ne demek? - Resim : 2

Rusya’daki bir gayrimenkul geliştirme ajansının müdürü Sergey Volçenkov, Rusların geçen yıl sonunda TL’de görüşen ciddi değer kaybı sebebiyle gayrimenkul alımlarını artırdıklarını söyledi. Ruslar en fazla Antalya merkez ve Alanya’dan konut alırken, Mersin de son yıllarda Ruslar tarafından ilgi görüyor.

EN ÇOK TÜRKİYE'DEN EV ALIYORLAR

Rusyaların yurt dışında satın aldığı konutların yüzde 24,9’u Türkiye’den, Türkiye’yi ise yüzde 15,4’lük oran ile Bulgaristan izliyor. Bulgaristan’da emlak fiyatları 15-20 bin eurodan başlıyor. Rusların en fazla ev satın aldığı üçüncü ülke ise yüzde 9,2 ile Bulgaristan.

Öte yandan Türkiye’de evlenen yabancı kadınlar arasında 5. en fazla evlilik gerçekleştirenler Rusya Federasyonu vatandaşları oldu. 2020 yılında Türkiye’de bin 145, 2019 yılında bin 309, 2018 yılında bin 277, 2017 yılında ise bin 134 Rus vatandaşı kadın Türkiye’de evlilik gerçekleştirdi. 2020 yılında en fazla yabancı gelinin geldiği 6. ülke Rusya olurken 7. ülke ise Ukrayna oldu.

Rakamlarla Rusya ve Ukrayna Türkiye için ne demek? - Resim : 3

PEK ÇOK DERNEK VAR

Türkiye’de özellikle 2014 yılından sonra pek çok Rus ve Ukraynalı dernek kuruldu. Bunlar arasında Ankara Rus Kültür Derneği, İzmir Soljenitsin Rus Dili ve Kültürü Derneği, Alanya Rus Eğitim ve Kültür Derneği bulunurken Ukraynalıların Türkiye’de kurduğu dernekler arasında Ukrayna Kültür ve Sanat Derneği, Antalya’da Ukrayna Ailesi Derneği, İstanbul’da Ukrayna Kültür Derneği ve Ukrayna Dayanışma Derneği gibi kurumlar var.

Geçen Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı Dış Ticaret İstatistikleri’ne göre Türkiye’nin en fazla ithalat yaptığı ülke Rusya. Bu ithalat ağırlıklı olarak konut tüketiminin de kış aylarında artmasıyla birlikte doğalgazdan kaynaklanıyor. Enerji Piyasası Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nun 2020 Genel Görünüm Raponu’na göre Türkiye doğalgazının yüzde 33,62’sini Rusya’dan alıyor.

Kaynaklar: TÜİK, EPDK, Rusya Araştırmaları Enstitüsü, Ticaret Bakanlığı

Kaynak: Web Özel

Rusya ukrayna rusya ukrayna gerginliği